LEAD
CM de Handbal 2017

Naționala văzută din interior de secundul Horațiu Pașca: „E o șansă unică, toată lumea e pregătită să joace cu bucurie pentru România”

Horațiu Pașca (lângă Ambros Martin) a completat staff-ul echipei naționale în ianuarie 2017 FOTO: Bogdan Danescu / Sport Pictures
După două meciuri consecutive, ambele câștigate, România are luni o zi de odihnă în care să pregătească cu atenție următoarea provocare: Spania. E un moment bun să aflăm mai multe despre Horațiu Pașca, secundul lui Ambros Martin. Cum a fost pentru el anul petrecut alături de naționala României, ce învață de la selecționerul spaniol și de ce descrie naționala României ca pe-o echipă „colorată”?

**

Când a fost sunat de președintele Alexandru Dedu cu oferta de a se alătura echipei tehnice a naționalei feminine, antrenorului echipei CSM Bistrița nu i-a venit să creadă. „Țin minte că am avut cel puțin două zile în care mă ciupeam dimineața, să-mi dau seama dacă este real. În momentul în care m-a sunat domnul președinte, în ianuarie, reacția mea a fost deplasată: i-am zis că mă uit pe geam și văd zăpadă afară și nu cred că e 1 aprilie.”

Cum ar descrie primul an cu echipa națională? „Unul din cele mai importante lucruri care mi s-au întâmplat în carieră. Simți permanent greutatea numelui pe care îl porți și ce reprezintă în handbalul mondial. Însă e o greutate pe care o porți cu mândrie și cu plăcere.”

Antrenorul bistrițean recunoaște că a avut emoții când l-a întâlnit prima oară pe Ambros Martin, despre care știa că e între cei mai buni antrenori din lume. „Însă lucrurile s-au simplificat foarte mult, pentru că e incredibil de ușor să lucrezi cu el, e un om extrem de deschis, un campion din punctul meu de vedere. E permanent dispus să învețe lucruri noi și asta mi se pare mentalitatea de campion. Tratează pe toată lumea de la egal la egal. Și fetele, și el, m-au făcut să mă simt aici ca acasă. ”

L-a surprins faptul că, înainte de primul meci împreună, amicalul cu Spania din primăvară, antrenorul Gyor-ului i-a cerut părerea. „La început mi s-a părut surprinzător că Ambros Martin îmi cere mie părerea, dar apoi am constatat că e o stare de normalitate, de relație potrivită și normală între doi oameni, că niciodată nu s-a pus problema de unde provine cineva sau să fie vreo diferență, lucru pentru care îi mulțumesc. Mi-aș dori să reușim să trecem și noi peste niște praguri în relațiile noastre interumane și să tratăm pe toată lumea ca pe un apropiat și ca pe un partener sau coleg care face aceeași meserie.”

Ce învață de la selecționerul spaniol: „Provine dintr-un alt mediu, cu o mentalitate diferită, care cred că nouă ni se potrivește, pentru că ne-o dorim de foarte multă vreme. Însă nu sunt sigur că știm cum s-o aplicăm sau cum s-o aducem în viața noastră. Vorbim despre o diferență de abordare a situațiilor, a tuturor lucrurilor despre care noi credem sau eram învățati să credem că nu pot fi abordate decât dintr-un anumit punct de vedere. Ceea ce face el, împreună cu Jaume, antrenorul cu portarii, e să-ți prezinte lucrurile dintr-o altă perspectivă. Nu e absolut nimic complicat, este doar un punct de vedere mai relaxat, o abordare mai relaxată. ”

O națională colorată

Cum descrie secundul naționalei echipa României? „E o echipă colorată, am avut tot timpul tendința de a folosi acest termen, pentru că avem sportive cu caractere diferite, cum e normal, cu toții provenim din medii diferite. Îmbină într-o oarecare măsură valoarea și experiențele unor sportive gata consacrate cu tinerețea și dorința de afirmare a unor sportive recunoscute la nivel interna ca având calități suficiente ca să fie curtate de mari echipe din Europa. E un mixt. Dar e și o echipă care își dorește să devină foarte bună și care are obiective mari.”

Forța grupului e punctul puternic al României, crede Pașca. „Cred că este unul dintre atuurile noastre. Chiar dacă echipa e într-o continuă schimbare, cred că linia de bază rămâne aceeași. În momentul în care vii la echipa națională simți că actualul grup are forță și îți doresti să faci parte din el. Oricâți membri ai grupului s-ar schimba, linia rămâne aceeași.”

Dar pentru a se crea o echipă cu adevărat omogenă, e nevoie de timp. „Cred că cel mai greu lucru pe care poți să-l faci când aduni oamenii la un loc e să-i faci să gândească la fel. Un ansamblu se formează în ani de zile. Noi am trecut printr-un proces de schimbare, s-a schimbat toată banca tehnică, vorbeam cu Ambros că suntem debutanți amândoi la un campionat mondial, alături de alte 10 fete, care chiar dacă nu sunt extrem de tinere, n-au mai jucat nici ele la mondiale.”

„E o șansă unică, văd pe toată lumea pregătită, toată lumea e dornică nu neapărat să demonstreze ceva cuiva, ci pur și simplu să joace cu bucurie pentru România; poate că pentru unii dintre noi e o ocazie unică în viață. Atunci o să încercăm să ne bucurăm cât mai mult de acest turneu, să aducem oamenilor bucurie. Cu toții știm că a aduce bucurie oamenilor poate fi una dintre cele mai bune meserii.”

Pas cu pas la Campionatul Mondial

Înaintea plecării la turneul din Germania, când am stat de vorbă cu Horațiu Pașca, se vorbea despre un singur obiectiv – meciul cu Paraguay. Secundul naționalei explică cum vede el această abordare. „O vom lua pas cu pas, meci cu meci. Prefer să vorbesc mai puțin despre așteptări, dar sper să reușim să ne depășim așteptările. Chiar nu am vorbit despre program, poate e ciudat pentru toată lumea. Dar avem cu toții visele noastre ascunse, cu toții ne dorim. N-am gândit mic niciodată, în schimb preferăm să depășim niște așteptări decât să le înșelăm.”

Despre presiunea din jurul naționalei de handbal, spune că e normal să existe. „Suntem persoane publice, presiunea media și a suporterilor există în meseria asta – e unul dintre lucrurile care te țin în viață. Întotdeauna am considerat că sportul făcut fără spectatori și media e cheltuială inutilă de resurse și de energie. Media face parte din viața noastră, presiunea face parte din viața noastră.”

Comentează articolul
Champions League

The Mourinho Way: United ne adoarme la Sevilla, scapă cu un egal. Șahtiorul merge la Roma cu un avantaj șubred în bagaj

22 februarie 2018
Danny Coposescu

Un discurs despre reglementarea importurilor de fructe citrice; un episod din „Tânăr și neliniștit‟; varul uscându-se pe perete. Toate sunt recomandări bune pentru a-ți crește astăzi pulsul, după inerția televizată dintre Sevilla și Man Utd. Undeva, o companie farmaceutică și-a abandonat brusc cercetările: tocmai a găsit cel mai potent somnifer. Cel puțin pentru cei care […]

Citeşte articolul
Champions League

Chelsea o testează serios pe Barça, dar Messi rupe blestemul și scoate un egal prețios. Bayern risipește speranțele lui Beșiktaș

21 februarie 2018
Danny Coposescu

Nu multă lume își aduce aminte că rivalitatea curioasă dintre Chelsea și Barcelona n-a răsărit odată cu Mourinho și veninul lui față de catalani. În aprilie 2000, cele două făceau cunoștință pentru prima dată în Champions League și începeau o serie definitorie pentru fotbalul secolului 21. Dincolo de scenariul obișnuit al clubului nobil contra celui […]

Citeşte articolul
Europa League

Pregătiți de „notti magiche”: FCSB e gata pentru adevăratul Lazio, speră să facă fericiți miile de români care s-au anunțat la Roma

Apărarea imediată a FCSB-ului a avut serios de lucru la București împotriva lui Dusan Basta și a colegilor săi de la Lazio. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
20 februarie 2018
Ciprian Rus

Ce va fi pe „Olimpico”, în returul FCSB-ului cu Lazio Roma, nu putem ști. Tot ce știm e că Lazio nu va arăta ca în turul de la București, după cum nici FCSB nu va arăta ca în derbiul recent cu Dinamo de pe „Arena Națională”. Și atunci, la ce să ne-așteptăm? * Doar trei […]

Citeşte articolul
David și Goliat

Will Grigg’s on fire, Guardiola’s terrified: Wigan e din nou „bau-bau‟ pentru Man City în FA Cup. Și ce poveste!

20 februarie 2018
Danny Coposescu

Repede: ce echipă se poate lăuda că a câștigat trei din ultimele patru meciuri cu Manchester City? Ce au Roberto Mancini, Manuel Pellegrini și Pep Guardiola în comun? Și cine e cel mai bun marcator din sezonul actual de FA Cup? Cine știe răspunsurile la aceste trei întrebări s-a uitat aseară la „miracolul‟ de pe […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design