LEAD
Înainte de fluier

Nemţii şi VAR confiscă atenţia la Confed Cup, China opreşte robinetul de bani, Zidane își trimite fiul în exil

Repetiţia cu public pentru Mondialul de anul viitor s-a încheiat cu echipa B a Germaniei ridicând trofeul duminică seară. Succesul nemţilor a fost lecţia principală a turneului, o lecţie destul de înfricoşătoare pentru rivalele băieţilor lui Joachim Löw, care pare să aibă la îndemână un sac fără fund de jucători talentaţi.

Singurul alt actor care a ameninţat să confişte prima pagină e sistemul video de arbitraj (VAR) testat de FIFA la Cupa Confederaţiilor. Încă o controversă în finala dintre Germania şi Chile a lăsat o listă lungă de erori care trebuie adresate dacă VAR e să devină o prezenţă permanentă.

Chile ratează poarta şi trofeul

Cele două finaliste de ieri s-au întâlnit şi în faza grupelor, unde au terminat la egalitate, 1-1. Ne-am aşteptat, deci, la încă un meci strâns şi asta am şi primit. Cel puţin în prima jumătate de oră, naţionala condusă de argentinianul Juan Antonio Pizzi şi-a înghesuit adversarul în faţa propriului careu. De acolo, Arturo Vidal şi colegii săi au început un bombardament complet imprecis de şuturi spre poarta lui Ter Stegen.

Cam asta a fost povestea nefericită a campionilor sud-americani, care au găsit metode din ce în ce mai inovative de a rata. Imaginea lui Vidal boxând gazonul din frustrare, după încă o minge trimisă peste bară, a definit seara chilianilor.

Şi totuşi, puteam să avem măcar prelungiri dacă apărarea din faţa lui Claudio Bravo nu ar fi trăit propriul coşmar. În minutul 20, Marcelo Diaz a uitat unde se află şi ce sport joacă şi i-a făcut cadou mingea lui Timo Werner, care l-a servit simplu pe Lars Stindl pentru singurul gol al meciului.

Chile e o echipă foarte distractivă, probabil printre cele mai atractive din lume în momentul ăsta, pentru că pare să trateze conceptul de defensivă cu dispreţ. Strategia asta funcţionează doar câtă vreme atacul compesează cu multe goluri. Duminică, ambele compartimente s-au scurtcircuitat în faţa unui oponent care nu pare să aibă slăbiciuni evidente.

Încă o bulină neagră pentru VAR

Bilanţul final pentru noul sistem video de arbitraj nu arată grozav după Confed Cup. Consensul e că VAR, sau felul în care e folosit, produce confuzie pentru toată lumea. Ultimul exemplu vine chiar din finala dintre Germania şi Chile. Când Gonzalo Jara i-a aplicat un cot demn de MMA în faţă lui Werner, toată lumea se pregătea să noteze o eliminare. Arbitrul sârb, însă, trebuie să fie un fan al sporturilor de contact, pentru că o vizionare scurtă a reluării video a produs doar un cartonaş galben.

Reacţia a fost pe cât de promptă, pe atât de nemiloasă. VAR a fost numit, pe rând, „fără folos“, „de râsul lumii“ şi „o ruşine“. Ceea ce demonstrează că până şi obiectele neînsufleţite ajung să fie înjurate dacă au vreo legătură cu arbitrajul în fotbal.

Dar preşedintele FIFA, Giani Infantino, se declară cât se poate de mulţumit de experiment, ceea ce reprezintă bineînţeles cealaltă extremă. Adevărul e undeva la mijloc: 35 de utilizări ale VAR în 12 meciuri, multe dintre ele pentru a corecta greşeli sau a rezolva faze dificile, demonstrează că centralii chiar au nevoie de ajutor.

Pe de altă parte, e clar că e nevoie de multă muncă pentru a înlătura problemele. Deocamdată, nimeni nu pare să ştie exact cum ar trebui folosit VAR. Minute lungi de confuzie, în care sunt urmărite reluările, sau faze trecute cu vederea, arată că sistemul are tendinţa să fie ori abuzat, ori ignorat. Mai mult, mulţi analişti sunt derutaţi de faptul că unele decizii rămân interpretabile, de parcă VAR ar fi vreun super-computer infailibil.

Ultimul cuvânt i-l lăsăm şefului arbitrilor, Massimo Busacca: „Instrucţia VAR pentru competiţia asta am făcut-o în cinci zile. Pentru a implementa mai mult, pentru a fi la nivelul la care trebuie să fim, avem nevoie de timp.“

Bonanza de transferuri în China a luat sfârşit

Acum o jumătate de an, vorbeam despre ultimul episod din saga transferurilor în China. Plecarea lui Oscar de la Chelsea la Shanghai părea să fie un punct de cotitură. Brazilianul avea doar 25 de ani, departe de vârsta tradiţionalei pensionări profitabile pe care o practică fotbaliştii, prin Dubai sau Statele Unite. În ianuarie, Diego Costa se agita pentru un transfer care ar fi însemnat, probabil, o schimbare majoră în balanţa de putere dintre marile campionate europene şi CSL (Chinese Super League).

Luna asta, însă, guvernul chinez a pus capăt speculaţiilor de genul ăsta. Pe lângă o regulă nouă care permite doar trei stranieri în lotul oricărui club, orice jucător adus de peste hotare are acum o taxă enormă anexată la eticheta de preţ. Dacă jucătorul a costat sub șase milioane de euro, aceeaşi sumă trebuie investită în sistemul de tineret al echipei respective. Un transfer care trece de pragul ăsta aduce după sine obligaţia de a investi echivalentul în fondul public pentru dezvoltarea fotbalului.

În esenţă, preţurile s-au dublat pentru cluburile chineze când vine vorba de talent străin. Viitorul ambiţiosului campionat s-ar putea să aibă altă direcţie, potrivit lui Matt Stanger de la The Set Pieces. Dacă e adevărat, zvonul că brazilianul Paulinho de la Guangzhou Evergrande e dorit de Barcelona ar putea aduce altfel de prestigiu pentru CSL şi un prim semn al unui model bazat pe sustenabilitate.

Zidane la mijloc pentru Deportivo Alavés

Un „headline“ care să-ţi înmoaie genunchii, dacă eşti fan Alavés, nu-i aşa?

Nu e vorba de Zinedine, desigur, ci de fiul său, Enzo, pe care tatăl l-a lăsat să plece de la echipa B a Realului. Mijlocaşul de 22 de ani a apucat un sigur meci pentru seniorii madrileni, în cupa Spaniei, când a şi marcat contra lui Cultural Leonesa.

Mutarea asta nu înseamnă neapărat sfârşitul dinastiei Zidane la Real Madrid. Ca şi în cazul altori tineri jucători promiţători trimişi de campiona europeană la alte echipe, contractul lui Enzo la Alavés conţine o clauză care lasă Realul cu prima opţiune de a-l reuni, la preţ redus, pe Zidane junior cu tatăl său.

Comentează articolul
La Liga

Pentru Barça și Real, La Liga e repetiția cu public înaintea aventurilor europene. Atletico pândește orice pas greșit

19 februarie 2018
Danny Coposescu

Nimeni nu se mai preface că cele două mari rivale ale fotbalului spaniol se bat la titlu anul ăsta. Nici măcar Zidane nu mai poate ignora hăul de 17 puncte (și trei locuri) dintre Barcelona și Real Madrid. Așa că meciurile din campionat au – pentru ambele echipe – un aspect diferit de cel obișnuit. […]

Citeşte articolul
Liga 1

Final de infarct în derbi: FCSB egalează la ultima fază, Dinamo scapă printre degete o victorie mare. Totul rămâne deschis în lupta pentru „play-off”

Dinamo și FCSB termină la egalitate după un meci foarte disputat. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
18 februarie 2018
Ciprian Rus

Dinamo – FCSB e, de când lumea, genul de derbi care nu are nevoie de nici un fel de avancronică. Miza istorică transcede, oricum, orice calcule de clasament și orice argumente de context. Dar, programat în penultima etapă, meciul avea o importanță aparte, cu atât mai mult cu cât, înainte de fluierul de start, Dinamo […]

Citeşte articolul
Rugby

Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia

Foto: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 februarie 2018
Vlad Pîrvu

După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o […]

Citeşte articolul
Perspectivă

Unde eram și ce făceam. O privire spre ultima parte a carierei lui Federer, cea umană. Și drumul înapoi spre 1

18 februarie 2018
Codruț Baciu

Federer va mai câștiga și va mai pierde finale, indiferent de locul în clasament; iar într-o vară ce va ține de anii 2020, se va lăsa de tenis. Cu tam-tam, că n-are de ales.  Și-atunci, o să ne uităm înapoi, o să desfacem un rosé sau ce avem la îndemână, și o să ne amintim […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design