Oprește-i dacă poți! Băieții din Manchester își continuă dominaţia în Premier League, Morata o ţine aproape pe Chelsea

Danny Coposescu 24 septembrie 2017

Acum un an, vorbeam despre cum City şi United şi-au luat garanţii de titluri, în persoana antrenorilor de care au făcut rost. Ne uitam spre Guardiola şi Mourinho – doi învingători în serie – și vedeam două poliţe care să asigure echipelor lor dominaţia. Până la urmă, nu a fost tocmai atât de simplu. Sezonul trecut a fost dezamăgitor din multe puncte de vedere, mai ales în cazul lui Man City.

Etapă după etapă, reputaţia lui Guardiola a fost pusă sub semnul întrebării, în special de către un public care refuză să recunoască orice succes care n-a fost obţinut în „Cel mai bun campionat din lume“©. Aşa că City şi-a mai luat o garanţie: o jumătate de miliard de euro mai târziu, echipa arată exact cum îşi doreşte catalanul. La fel şi rezultatele. Ceea ce nu-i va convinge pe cei care-l consideră pe Pep un şarlatan al cărui palmares e clădit pe cheltuielile enorme ale unor super-cluburi. Dar, după încă o etapă în care „Cetăţenii“ şi-au călcat adversara în picioare, nimănui asociat cu Man City nu-i va păsa de gura târgului.

Sane o demolează pe Palace, Lukaku egalează recorduri

Un pic de context pentru căsăpeala cu 5-0 administrată de City sâmbătă: la Crystal Palace, haosul din ultimii ani a atins alt nivel sezonul ăsta. După ce Frank De Boer şi-a pierdut slujba în timp record, vechea cunoştinţă Roy Hodgson a fost adus din vacanţa prelungită pe care şi-o luase în urma dezastrului de la Euro 2016, cu naţionala Angliei. Primele două jocuri pe banca „Vulturilor“ s-ar putea să-l facă să regrete decizia asta. Palace e prima echipă din istoria Premier League care are zero puncte şi zero goluri după şase etape.

E drept şi că foarte puţine echipe i-ar fi putut sta în cale lui City, cel puţin în forma demonstrată în repriza secundă. Prima parte a fost rezonabil de echilibrată şi Loftus-Cheek a avut chiar o bară. Dar din momentul în care Leroy Sane a rupt rezistenţa oaspeţilor cu un gol superb, chiar înainte de pauză, Palace s-a dezumflat ca un balon găurit.

Sane a stat mai mult pe bancă stagiunea asta şi se vede clar că neamţul a strâns ceva poftă de joc. Tot meciul, apărarea lui Hodgson a fost terorizată de un jucător care schimbă des flancurile şi apare ocazional în centru, ceea ce-l face dificil de marcat.

Cu atât mai mult cu cât Sterling, Aguero şi Silva îţi ocupă constant atenţia. Primul a fost servit ideal de Sane în minutul 51, iar dubla a venit rapid, cu ajutorul lui Aguero. Sterling, atât de des criticat pentru imprecizii la finalizare, are deja cinci goluri în cinci jocuri de campionat.

A venit şi rândul lui Aguero să se apropie la un singur gol de recordul absolut al lui Eric Brook pentru City – 177 de reuşite. Când va trece (inevitabil) în top, argentinianului îi va fi luat doar şase ani să facă ce Brook a reușit în 13.

Fabian Delph, o figură rar văzută în ultimul an, a încheiat ceea ce Hodgson a numit „o lecţie dură“ pentru echipa sa. De cealaltă parte, Guardiola a remarcat că City are mai puţine puncte decât avea în punctul ăsta sezonul trecut, dar arată mult mai bine. „Cred că ne simţim mult mai bine. Marcăm mai mult şi primim mai puţine goluri, dar e abia septembrie.“

E într-adevăr devreme, dar ambele echipe din Manchester arată ca „the real deal“. United n-a avut o după-amiază atât de uşoară la Southampton, dar felul în care a rezistat unei presiuni sănătoase în ultimele 20 de minute pe St. Mary’s demonstrează că e capabilă să treacă peste o varietate mare de provocări. Golul lui Romelu Lukaku a decis meciul şi belgianul a egalat recordul lui Louis Saha: şase goluri în primele şase etape în tricoul roşu.

În mod bizar, Mourinho a fost eliminat spre sfârşit, din motive neclare. Se vede, însă, că portughezului îi merge bine, pentru nu a părut prea deranjat de ceva care l-ar fi lansat într-o tiradă anul trecut. Mourinho a preferat să se concentreze pe excelenţa lui Lukaku: „Mă aşteptam să marcheze mai mult pentru noi decât pentru Everton sau West Brom, dar nu mă aşteptam să bage mingea în poartă meci după meci.“ Şi United, deci, şi-a mai luat o garanţie – una de goluri.

Morata îl face uitat pe Costa, Liverpool fuge cu punctele de la Leicester

În aceeaşi săptămână în care Chelsea a anunţat că s-a înţeles cu Atletico Madrid pentru transferul lui Diego Costa (în ianuarie), înlocuitorul lui şi-a etalat toate calităţile pe Britannia, contra lui Stoke. Hat-trick-ul lui Morata în victoria cu 4-0 a campioanei a mai adăugat un argument opiniei că Chelsea şi-a făcut un upgrade în atac sezonul ăsta.

Morata pare pur şi simplu un jucător mai complet, capabil să finalizeze din orice unghi, cum a şi fost cazul celui de-al doilea gol, o reuşită improbabilă care a rupt echilibrul unui meci mai strâns decât o spune scorul. Pedro a marcat şi el, iar Chelsea rămâne aproape de lideri. În ciuda acelui şoc contra lui Burnley, Conte pare că va evita „sezonul Mourinho“ de care se temea.

La rândul ei, Liverpool a evitat la mustaţă repetarea înfrângerii suferite pe King Power în cupa ligii, la mijlocul săptămânii. Sâmbătă seară, Klopp şi ai săi au luat toate cele trei puncte contra aceluiaşi adversar. Începutul slab a costat-o pe Leicester, care era condusă cu 2-0 deja din minutul 23. Salah şi-a continuat startul grozav în tricoul lui Liverpool şi Coutinho şi-a început reabilitarea cu o bijuterie din lovitură liberă.

Numai că apărarea oaspeţilor a rămas la fel de şubredă cum ne-am obişnuit și Okazaki a redus din diferenţă după ce Mignolet a ieşit la plimbare într-un careu mai aglomerat ca un tramvai din Bucureşti. Henderson a restabilit avantajul de două goluri, dar nu se poate ca Vardy să nu marcheze contra lui Liverpool, aşa că s-a făcut 3-2 destul de rapid. Apoi a venit şi momentul decisiv – un penalti comis de Mignolet, dar ratat de acelaşi Vardy, al cărui obicei de a şuta mereu pe centrul porţii e cel mai prost păstrat secret din Premier League. Aşa a scăpat Liverpool cu prima victorie în ultimele cinci meciuri.

Cu acelaşi scor a învins şi Tottenham pe Stadionul Olimpic, contra unui West Ham revenită în joc după eliminarea lui Serge Aurier. Dubla lui Harry Kane şi şutul precis al lui Eriksen anunţau încă o zi groaznică pentru Slaven Bilic (Kane a mai şi lovit bara de două ori), dar Javier Hernandez şi Cheikhou Kouyate au făcut finalul tensionat pentru Spurs. Până la urmă, oaspeţii au rezistat şi echipa lui Pochettino are un parcurs perfect în deplasare. Problema continuă să fie forma de pe Wembley, unde vice-campioana trebuie să rupă definitiv „blestemul“ dacă vrea să ţină pasul în cursa din Premier League.

Luni seară, Arsenal şi West Brom închid etapa.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.