Performanțe pentru România la sporturi despre care nu citești în mod curent: sportivii de la sanie, padbol, haltere și badminton câștigă medalii

Lead.ro 5 decembrie 2016

Victorii după victorii, medalii după medalii pentru sporturi despre care abia aflăm sau le urmărim prea rar. Despre performanțele din haltere, padbol, sanie, badminton sau tenis de masă citiți mai jos, într-o trecere rapidă a evenimentelor din ultimele zile. 

Rugby

Vicecampioana României, CSM Știința Baia Mare, a învins Steaua cu 10-8 (7-5), în finala celei de-a doua ediții a Cupei Regelui (foto main – SportPictures), obținând astfel trofeul câștigat anul trecut de Timișoara Saracens. Știința Baia Mare obține pe calea asta și prima victorie contra Stelei din acest an, după cele trei înfrângeri suferite în meciurile din Cupa României, în turul SuperLigii și în prima fază a Cupei Regelui.

Sanie

Surpriză istorică din împărăția marelui alb: două medalii au alunecat în două zile pentru echipa de sănieri români:

În prima etapă, românii s-au clasat pe locul doi după italieni, iar locul trei a fost ocupat de ruși. Rezultatul, o premieră pentru sănierii români în marile competiții internaționale, fusese prevăzut încă din primăvara acestui an, când echipa țării noastre a obținut locul șase la Jocurile Olimpice ale Tineretului din Norvegia. Mai jos, Cezara Alexandra Curmei, ne face o demonstrație de la cei 16 ani ai ei:

Handbal feminin

În Suedia a început Campionatul European de Handbal, de unde vă ținem la curent cu tot ce se întâmplă cu naționala României și nu numai. Urmărim atât de atent handbalul pentru că ne intrigă și credem că avem cu toții – tot sportul – de câștigat cu un handbal sănătos în România. De aceea, după prezențele în Danemarca (la Mondialul cu bronz de anul trecut și la Turneul Preolimpic) sau la diversele meciuri din țară, Lead.ro merge acum alături de fete și la Campionatul European.

Înainte să plece în Suedia, colegii Andreea Giuclea și Andrei Năstase s-au uitat din toate unghiurile interesante la acest Euro, ca să răspundă – pe cât posibil – la toate întrebările pe care ni le punem de acasă. Așa că despre momentele prin care trece acum naționala feminină de handbal, favorite sau surprize, lucruri de care depinde succesul fetelor la Euro, trageți cu ochiul aici.

Am vrut să-l cunoaștem mai bine și pe noul antrenor al fetelor, spaniolul Ambros Martin. Martin are un temperament diferit de cel al fostului selecționer, suedezul Tomas Ryde, ale cărui intervenții erau mai punctuale și pe un ton mai liniștit, și pe care rar îl vedeai agitându-se în timpul meciurilor. Așa că în ultimele zile am întrebat oamenii din jurul echipei ce e diferit de când a venit Ambros Martin la cârma echipei: ce stil are, ce fel de antrenor e, pe ce pune accent. Ni s-a spus că e mai strict, mai preocupat de detalii, că vrea să controleze fiecare aspect al jocului și al antrenamentelor. Jucătoarele confirmă și că e o schimbare de energie: „Ne dă un pic din răutatea iberică și cred că aveam nevoie de asta”, a spus centrul Mădălina Zamfirescu. Tot interviul e aici.

Handbal Masculin

Dinamo București a urcat din nou pe primul loc în Liga Națională, după ce a învins, în etapa a 14-a pe CSM Satu Mare, cu scorul de 41-27 (19-12). Cei mai buni marcatori dinamoviști au fost Alexandru Asoltanei cu opt goluri și Sajad Esteki, cu șapte. Dinamo (35 puncte) este urmată în clasament de HC Dobrogea Sud cu 34 puncte și HC Odorhei cu 32 puncte.

Și tot despre handbal: nu uitați de proiectul nostru dedicat celor care se uită abia acum prima dată la handbal sau celor cărora le-au scăpat detalii până acum. Îl înțelegeți mai ușor cu acest ghid multimedia. Aruncați o privire:

Tenisul și planurile pentru 2017

Irina Begu, acum pe locul 22 mondial, a fost premiată în cadrul Galei Tenisului Românesc pentru performanțele din 2016. Chiar dacă e cea mai bună clasare a Irinei, chiar dacă e fericită și declară că, una peste alta, a avut un an bun, tenismena și-ar fi dorit să fie mai constantă și să nu fi avut atâtea accidentări. Pentru 2017, Irina își dorește constanța care probabil ar propulsa-o și mai sus în clasament și, cel mai important, să se bucure mai mult de meciuri, de tenis.

irina

Dacă tot vorbim de anul ce vine, nu doar Irina își face planuri, ci și Ilie Năstase, noul căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României. Pentru meciul cu Belgia, care ne așteaptă în februarie, Năstase contează mult pe Simona Halep, dar așteaptă și încheierea Australian Open ca să vadă forma fetelor. Năstase declară că problema va fi, probabil, la alcătuirea echipei la dublu.

La aceeași gală, Simona Halep, declarată cea mai bună jucătoare a lui 2016 în România, spunea că a avut un început de an mai greu din cauza problemelor medicale, dar s-a ridicat prin cele trei titluri WTA, câștigate la Madrid, București și Montreal. Numărul 4 mondial a spus că este o onoare să îl aibă pe bancă, în calitate de căpitan nejucător pe Ilie Năstase la echipa de Fed Cup. „Dânsul a fost alături de noi mereu și sper să câștig ambele meciuri de data asta”, spune Simona. Iar „cu criticile lui m-am obișnuit, m-a criticat destul anii precedenți, așa că nu e o problemă.”

#galatenisuluiromanesc#familiatenisuluiromanesc#fedcupcaptain???#firstno1intheworld #ilienastase

A photo posted by Simona Halep (@simonahalep) on



Tot în viitor se uită și Horia Tecău, care în 2017 își propune victorii alături de partenerul său de dublu, olandezul Jean-Julien Rojer, la Australian Open, Wimbledon și Turneul Campionilor. Horia a fost premiat și el la Gala Tenisului Românesc pentru performanțele de la JO, alături de Florin Mergea. Ca să obțină acel argint și să-și îndeplinească visul olimpic, Horia și Florin au jucat mai multe turnee împreună, ceea ce a însemnat că Rojer a fost lăsat în stand-by o vreme; așa că 2017 este anul în care Tecău își dorește să îndrepte lucrurile față de partenerul său. „Pentru noi, primul obiectiv este câștigarea turneului Australian Open”, a spus Tecău la Gala Tenisului Românesc. Având în vedere medalia de la Rio, Tecău a mai spus că, într-adevăr, s-ar putea că 2016 să fi fost cel mai bun an din cariera sa, dar „că vom vedea în anii ce urmează ce lasă în urmă.”

horia

Au mai fost premiați la Gala Tenisului Românesc: Radu Mihai Papoe – cel mai bun junior sub 14 ani din Europa, Smaranda Oana Corneanu – cea mai bună ascensiunea în circuitul ITF, Elena Gabriela Ruse – cea mai bună ascensiune la senioare, Monica Niculescu pentru cea mai bună ascensiune la dublu, Marius Copil, cel mai bine clasat jucător la simplu.

Haltere

Sportivii români au debutat în forță și la propriu și la figurat la Campionatele Europene de haltere pentru juniori (U20) și tineret (U23) de la Eilat (Israel). În prima zi, Monica Csengeri a obținut două medalii de aur (la total și smuls) și un argint (la aruncat), la 48 kg. Sportiva din Bistrița, unde găsim unul dintre centrele de mare tradiție ale halterelor românești, a ridicat la stilul smuls 78 kg, performanță cu care a câștigat aurul. La aruncat, Csengeri a plecat cu medalie de argint după rezultatul de 90 kg, care i-a asigurat totodată și titlul european de junioare la totalul olimpic, cu 168 kg. 

16 sportivi reprezintă România la această competiție.

Judo

Încă o medalie pentru judoka Alexandru Bologa – sportivul român a câștigat medalia de aur la Openul Japoniei la Judo pentru nevăzători după ce și-a invis rând pe rând toți contracandidații. Pentru Bologa, succesul din Japonia vine la scurt timp dupa ce în luna septembrie câștiga medalia de bronz la categoria 60 de kilograme la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro.

15272009_1481260535221915_3144689567872382792_o-610x400

Badminton

Campionul național al României la badminton, Collins Filimon, a obținut în acest weekend medalia de argint la Internaționalele de Juniori ale Portugaliei, turneu care face parte din Circuitul European de Juniori, unde s-au aliniat 197 de sportivi. Filimon e numărul 31 mondial la juniori.

În finala jucată duminică, Filimon a fost învins de Shiau Cheng Chen din Taipeiul Chinez, după un meci în trei seturi, cu scorul de 22-20, 20-22, 21-18. Cele 1.700 de puncte pe care le-a obținut în acest concurs îi aduc lui Filimon un salt de câteva locuri în clasamentul mondial de juniori. Este al treilea podium al sportivului în 2016, după aurul din Croația și bronzul câștigat în Israel.

Fotbal

Atacantul Astrei Giurgiu, Denis Alibec, a fost desemnat jucătorul anului 2016, în cadrul Galei Fotbalului Românesc. Marius Șumudică a fost declarat antrenorul anului. Pentru al doilea an consecutiv, Ovidiu Hațegan a primit premiul pentru cel mai bun arbitru.

*

Două avioane care au transportat rămășițele celor 50 de membri ai clubului brazilian de fotbal care și-au pierdut viața în accidentul aviatic din Columbia au aterizat sâmbătă pe aeroportul din Chapeco.

Focuri de artificii au luminat cerul în momentul în care cele două aparate ale armatei au aterizat pe o ploaie torențială la Chapeco, unde întreaga populație a orașului a adus un ultim omagiu victimelor catastrofei aviatice care a făcut 71 de morți în Columbia. Sâmbătă seara, în localitatea aflată în sudul Braziliei a avut loc un priveghi la care au venit mii de oameni pe stadionul echipei AFC Chapecoense, pentru pomenirea jucătorilor care reușiseră să aducă modesta echipă, creată în urmă cu 43 de ani, până la o finală continentală istorică, împotriva Atletico Nacional de Medellin.

*

Am cunoscut, la Cluj, una dintre jucătoarele clubului CFF Olimpia Cluj-Napoca, acest Silicon-Valley al fotbalului feminin românesc, campioană națională din primul lor sezon, în 2010, până-n prezent, echipă care din 2011 a confiscat și Cupa României. Tot din 2011, Olimpia participă în faza grupelor UEFA Womens Champions League, fiind prezentă în optimi, în urmă cu patru ani. În sezonul trecut, Olimpia a dat 103 goluri și a primit doar trei în tot campionatul. Oana are 16 ani, sub 40 kilograme, o voință de fier și nu-și imagina că va ajunge să joace la clubul campioanelor, însă acum nu se vede făcând altceva în afara terenului de fotbal. Citește-i povestea aici.

*

Despre Liga 1, Premier League și Primera, discutăm separat, în articole dedicate pe Lead.ro.

Tenis de masă

Mai puțin în ochii reflectoarelor, dar puși pe treabă, Cristian Pletea și Adina Diaconu s-au calificat în optimile probei de dublu mixt la tenis de masă, la Campionatele Mondiale pentru juniori de la Cape Town (Africa de Sud). La simplu le ținem pumnii celor șapte sportivi care intră pe tabloul principal: Andreea Clapă, Tania Plăian, Adina Diaconu, Andreea Dragoman, Rareș Șipoș, Alexandru Manole și Cristian Pletea. La echipe, băieții au ocupat locul cinci, în timp ce fetele au încheiat pe șase.

Între timp, masculina de juniori ne face super-surprizăși termină pe locul cinci la Mondiale:

Iată și parte din munca băieților:

 

Baschet

Antrenorul lui Golden State, Steve Kerr, a cerut utilizarea marijuanei pentru alinarea durerii sportivilor și speră ca Ligile profesioniste să schimbe regulamentele. „Nu sunt expert în domeniu, dar știu un lucru: dacă ești jucător de fotbal american și ai dureri mari, nu poate fi contestat faptul că ‘iarba’ este mai bună pentru corpul tău decât Vicodin-ul”, a declarat el.

„În toate sporturile se prescrie Vicodin, ca și cum ar fi vitamina C, ca și cum ar fi ceva normal”, a adăugat Kerr, unul dintre cei mai respectați oameni din NBA. „Vicodin-ul este mai rău decât iarba, în special dacă vrei ceva care să combată durerea – și vorbim cu adevărat despre marijuana pentru uz medical.” Kerr nu crede că va fi nevoie de mult timp până când NBA, NFL și MLB își vor da seama de asta.

Atletism

Congresul extraordinar al Federației internaționale de atletism (IAAF) a adoptat la Monaco un pachet de reforme ce cuprinde în special crearea unei instanțe independente însărcinate cu probleme de dopaj și de corupție.

Reformele intervin după ce Federația a fost afectată în ultimele luni de afaceri de dopaj și de corupție care au dus la suspendarea Rusiei din toate competițiile (inclusiv la JO de la Rio), și anchetarea fostului președinte al IAAF, Lamine Diack, pentru corupție și spălare de bani în formă agravată.

Scandalurile legate de dopaj au fost cele care i-au împins pe reprezentanții producătorului german de echipament sportiv Adidas să întrerupă parteneriatul oficial pe care-l aveau până în 2019. Ruperea precipitată a contractului este o lovitură dură pentru IAAF.

*

Într-o notă mai veselă, jamaicanul Usain Bolt, triplu campion olimpic a fost desemnat pentru a șasea oară de către IAAF cel mai bun atlet al anului, în timp ce fondista etiopiană Almaz Ayana, campioană olimpică la 10.000 metri, cu record mondial, a primit același titlu, la feminin.  Bolt a anunțat că se retrage anul viitor, după Mondialele de la Londra, dar mai știm câțiva care au făcut promisiuni asemănătoare (Phelps) dar n-au putut sta departe de sport, așa că, de data asta, să stăm cu ochii pe Bolt. 

Tot Bolt a mai spus că ar fi putut avea o carieră „mai bună” dacă ar fi fost un pic „mai serios”. Întrebarea e ce înseamnă, după Bolt, „mai bună”?

Padbol

Un alt sport de care nu prea auzim aduce medalii în România. Florina Chiar a câștigat aurul la Cupa Mondială de padbol din Uruguay, alături de coechipiera sa, Anemaria Gherghel. După victorie, Florina declara că formează o echipă greu de învins cu Anemaria, pentru că joacă împreună pentru naționala de fotbal-tenis de mai bine de zece ani și deja se înțeleg din priviri. „Avem mentalitate de învingătoare, datorită domnului Federico Tavares (n.r. Selecționerul naționalei de padbol/ fotbal-tenis)”, spunea Florina. „Am mers la acest campionat cu gândul că urcăm pe podium, nu ne gândeam exact la aur, dar am pierdut numai două seturi la acest campionat și  prin jocul nostru am reușit să-l aducem în România.”

Ce este padbal-ul?„Este un sport nou, asemănător cu fotbal-tenis, numai că se joacă pe un teren mult mai mic și înconjurat de geamuri, cu spațiu limitat”, explica Florina, care a ajuns în competiția din Uruguay și în echipa națională de padbol prin intermediul fotbal-tenisului, după ce Elisabeta Gherghișan, deținătoarea licenței de padbol în România, a auzit de performanțele sportivilor din fotbal-tenis. și a luat legătura cu antrenorul Federico Tavares. „E spectaculos, deoarece ai posibilitatea să joci mingea cu sticla. Mingea prinde un efect incredibil, greu de controlat. Se joacă numai la dublu.”

Șah

Constantin Lupulescu și Irina Bulmaga sunt jucătorii de șah cu cei mai mari coeficienți ELO din România, conform noilor statistici, publicate pe site-ul Federației Internaționale de Șah.

Constantin Lupulescu are un rating de 2.625 puncte, fiind urmat de Mircea Pârligras cu 2.606 puncte și Levente Vajda, cu 2.597 puncte. De remarcat sunt și rezultatele lui Bogdan Deac, care, la 15 ani, a ajuns pe locul patru în țara noastră, cu 2.572 puncte.

În ierarhia feminină, Irina Bulmaga are 2.402 puncte, urmată de Corina Peptan cu 2.390 și Cristina Foișor, cu 2.348.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.