Poftă de succes. Jurgen Klopp și Liverpool culeg acum roadele celui mai important transfer de care nu ai auzit: nutriționista Mona Nemmer

Danny Coposescu 2 ianuarie 2017

Când îi făcea umbră lui Pep Guardiola, în primul sezon al catalanului la Bayern, jurnalistul Marti Perarnau a asistat la o discuţie aprinsă între antrenorul catalan şi fostul director sportiv al clubului german, Matthias Sammer. Totul se petrecea după un amical câştigat de bavarezi cu 9-1, în mod normal un prilej de relaxare dacă ai fost de partea corectă a asediului.

Nu şi pentru Guardiola. Asta pentru că Pep observase cu oroare masa plină de produse de patiserie din vestiarul jucătorilor săi. „Nu se poate aşa”, a fost reacţia imediată a catalanului şi, chiar de a doua zi, pe uşă intra o femeie pe care cele mai mari cluburi se bat ca pe-un jucător de top. O cheamă Mona Nemmer, iar job-ul ei e să asigure carburantul care-i transformă pe fotbaliști în adevărați atleți.

Joci după cum mânânci

Nemmer nu s-a interesat prea mult de sport în vremea studiilor de nutriţie de la universitate. După cum le spunea recent celor de la New York Times, „învăţam multe lucruri teoretice, dar îmi lipsea partea practică. Aşa că m-am angajat ca ajutor de bucătar.“

Faptul că a ajuns de acolo direct la un post de consultant nutriţional la echipele de tineret ale naţionalei germane stă drept mărturie talentului şi gândirii inovative de care dispune Mona. Nu a durat mult până când numele ei a ajuns la urechile lui Guardiola, care a văzut în Nemmer piesa ideală în puzzel-ul ameţitor de detalii pe care îl construieşte la fiecare club unde antrenează.

La Bayern, tânăra de 32 de ani a găsit toate condiţiile necesare pentru a-şi pune în practică cunoştinţele. Autocarul echipei are o bucătărie proprie, pentru ca jucătorii să se poată hrăni în intervalul de timp decisiv de după un meci, şi un bucătar de clasă mondială în Alfons Schuhbeck.

Asta nu înseamnă că i-a fost uşor să îşi facă treaba. La urma urmei, uneori e greu să convingi un copil mic să mânânce ce trebuie, darămite un adult răsfăţat cu ani de succes, bani şi trofee. De pildă, un alt episod din cartea lui Perarnau descrie frustrarea lui Guardiola după un raport al lui Nemmer care spunea că doar patru din cei 14 jucători folosiți într-un meci de campionat al lui Bayern rămăseseră la complexul clubului pentru a lua masa pregătită de ea.

Susținută puternic de Pep, tânăra nutriționistă a fentat o sumedenie de dificultăți și i-a convins pe jucătorii lui Bayern să o asculte. Numai că de experiența câștigată de Nemmer nu au profitat prea mult nici cei de la Bayern, nici Guardiona.

Mămica de la Liverpool

Odată cu plecarea lui Guardiola de la Bayern a venit momentul pentru Nemmer să-şi caute o nouă provocare. După trei ani la una dintre cele mai „fit“ echipe din Europa, cine altcineva decât Jürgen Klopp putea să se intereseze de nutriţionistă?

În ceea ce s-ar putea să fi fost cel mai important transfer de care nu ai auzit, Nemmer a trecut la Liverpool din vara trecută, iar abordările pe care le-a aplicat pe Anfield arată cât de repede a învăţat din mofturile jucătorilor de la Bayern.

Cu ajutorul lui Klopp, Nemmer s-a infiltrat în viaţa lotului aproape fără ca cineva să-şi dea seama. Fără a face mare fanfară, meniurile nemţoacei au fost introduse în cantina clubului şi le-au atras atenţia fotbaliştilor prin aspect şi varietate. Klopp povesteşte cum le strălucesc ochii când gustă din ultima „invenţie“ a lui Nemmer. Asta i-a făcut pe jucătorii lui Liverpool să vină la ea cu întrebări curioase. Mai mult, personalitatea ei a făcut-o una dintre cele mai îndrăgite personaje de la club. „E aproape ca o mămică“, spune Adam Lallana.

Obsesia Monei pentru practică se vede în tot ce face şi spune: „Nu sunt un nutriţionist clasic. Treaba mea e să compar ştiinţa cu practica. Mereu încerc să clarific legătura teoriei cu partea practică.“ Ceea ce face toată diferenţa din lume, pentru că aproape toată munca lui Nemmer e bazată pe ştiinţă rece şi cât mai exactă, personalizată în funcţie de nevoile, construcţia fizică şi chiar poziţia de joc a fiecărui om în parte. Dacă ai reuşit să faci interesant pentru fotbalişti un subiect atât de tehnic ca ăsta, înseamnă că te pricepi, nu glumă.

Gegenpressing cu stomacul plin

În ajunul revelionului, Liverpool şi Man City s-au întâlnit într-un meci decisiv pentru tabelul Premier League. A fost un 1-0 muncit pentru Klopp și ai săi, care au luat acum urma liderului Chelsea (șase puncte distanță) și au trimis-o pe City pe cinci, la zece puncte de lider.

Doar trei zile mai târziu (luni), Liverpool joacă iar, în deplasare cu Sunderland – al treilea meci din ultimele șase zile.

Deşi vremea berilor din vestiar a apus de ani buni, şi nici măcar antrenorii „old school“, ca Sam Allardyce, nu îşi mai încurajează jucătorii să prăjească nişte cârnaţi în untură de porc la cină, există în continuare multă suspiciune faţă de aplicarea ştiinţei în fotbalul din Regatul Unit. Asta se aplică şi în cazul nutriţiei – trebuie doar să vezi scepticismul cu care au fost tratate încercările norvegianul Ronny Deila, între 2014 şi 2016, de a elimina fast food-ul din dieta jucătorilor lui Celtic.

Dar rezultatele evident îmbunătăţite ale lui Liverpool sezonul ăsta arată diferenţa pe care o face atenţia la fiecare detaliu. Dacă Liverpool va reuși din nou același gegenpressing nebun și cu Sunderland, asta se va datora în mare parte și eforturilor Monei Nemmer, care le reumple mereu rezervoarele celor în roşu.

Primele jocuri din 2017

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.