Polo, o perspectivă externă de la croatul Zdravko Delas: „Antrenorii au cunoștințe bune. Ar trebui să le folosească pentru cei mici”

Ancuța Iosif 5 februarie 2016

Jucătorii de polo au împânzit Brașovul de ieri și până duminică la Bazinul Olimpic, în ediția 2016 a Cupei României. Competiţia reunește şapte echipe din cele opt care fac parte din Superliga Naţională: Dinamo, Steaua, CSM Digi Oradea, Sportul Studențesc Corona, Rapid, Crișul Oradea, Poli Cluj, mai puţin AMEFA Arad, care nu s-a înscris din lipsă de fonduri.

Curioși să vedem ce se întâmplă cu poloul românesc, am început să vorbim cu sportivi și antrenori. Înainte meciului câștigat ieri, 20-4, contra Crișului Oradea, am vorbit cu poloistul croat Zdravko Delas (33 ani), centrul Sportului Studențesc Corona, despre tinerii de la polo și cum se constuiește viitorul de la vârste fragede.

 

Croatul Zdravko Delas a început să înoate la 6 ani, iar peste alți șase prietenul cel mai bun al tatălui său, antrenor de polo, l-a invitat să încerce sportul. Pentru Zdravko, poloul a devenit parte din el și la 15 ani juca deja alături de seniori și se număra printre cei mai buni jucători din generația lui. A fost chemat repede la echipa națională de juniori, iar până la 22 ani au urmat victorii la campionatele europene și mondiale. A acceptat apoi să joace pentru o echipă italiană pe care a ridicat-o, împreună cu un alt croat, în prima devizie. După șapte ani de jucat în Croația, alți opt în Italia (cu o pauză de un an în care a condus o echipă grecească spre podiumul național), alt an de performanțe în Franța, pe Zdravko a început să-l obosească poloul și plimbatul între echipe.

Până când a primit, în urmă cu doi ani, un telefon de la Aurelian Georgescu, antrenorul echipei Sportul Studențesc Corona (înființată acum trei ani), care-l provoca să vină la Brașov și să-i ajute să conducă echipa spre performanță. Zdravko a crezut că cineva e pus pe glume. La 32 de ani nu-și imagina să-și petreacă ultimii ani din polo în România, țară despre care nu auzise decât zvonuri cum că trăiești ca un rege cu 50 euro în buzunar.

Când a înțeles că Aurelian vorbește serios, Zdravko și-a spus că trebuie să încerce și experiența românească. „Cred că decizia de a face performanță în sportul acesta e o decizie de viață până la urmă”, spune poloistul, „deci cât mai pot, trebuie să o duc până la capăt”.

În plus, dacă lucrurile nu mergeau aici, Zdravko putea să se întoarcă oricând să joace pentru a doua lui casă, Italia. Dar jucătorul croat se simte bine la Sportul Studențesc, unde nu e un simplu jucător și unde nimic nu e simplu. Încă de la început, coechipierii, sportivi fără experiența lui, mare parte cu vârste între 18-24, au găsit un model în el, omul pe care vor să-l depășească într-o bună zi și pe care-l apreciază pentru cariera sa, pentru sfaturi. „Pentru ei rămân, încerc să ajut cum pot, dacă o făceam pentru bani, aș fi renunțat de mult timp”.

Zdravko nu poate fi optimist în ce privește evoluția poloului în România. „Eu încă joc la 33 de ani și nu văd pe cineva mai bun ca mine, care să vină să mă împingă din locul meu, cum ar trebui, cum mi-ar plăcea. Oare mai pot sta zece ani aici, să joc liniștit centru?”

După aproape două sezoane jucate în România, croatul nu poate spune că știe mulți antrenori de polo care pot să-i învețe pe alții, și asta e una dintre problemele mari ale sportului pe plan intern. „Dacă vorbim despre cei care într-adevăr pot – antrenorul nostru, Aurelian Georgescu, Andrei Iosef de la Steaua, George Georgescu de la Dinamo și Kadar Kalman de la CSM Digi Oradea – cred că Federația n-ar trebui să-i pună pe ei ca antrenori de prima divizie”.

Poloistul internațional e de părere că avem nevoie să ne îndreptăm mai mult atenția spre cei mici, care abia se apucă de polo și să-i creștem pe ei, viitori seniori, în cultura sportului. „Antrenorii aceștia au cunoștințe și ar trebui să le folosească pentru cei mici”, spune Zdravko, după un an în care a lucrat în Italia cu juniori care au ajuns acum în prima ligă, „iar poloiștii care sunt deja obișnuiți cu sportul și înțeleg cum să-l joace au nevoie de ajutor pe partea de tactici și tehnici”.

Atât jucătorii, cât și antrenorii ar trebuie să fie în școli, să le vorbească elevilor despre sport, să-i atragă la bazin prin povești de succes. „Ține-i o săptămână, două, arată-le ce e poloul, apoi dacă le place, vor rămâne. Dacă nu, se vor duce să încerce altceva, important este să facă sport în primul rând, să nu stea acasă”.

Cert este că au nevoie de modele de la vârste fragede, spune sportivul, „nu poți să-i iei pe cei din echipă și să-i pui în apă din prima și să ai pretenția să facă minuni, totul se face în timp”. E un sport dur și fără finanțări va fi și mai dur, recunoaște Zdravko, gândindu-se la cei care ar veni în urmă. „Am prieteni într-atâtea alte sporturi, care se antrenează mult mai puțin decât noi și câștigă munți de bani”. La Sportul, băieților „le curge sângele pe nas” de la antrenamente. Dimineața se antrenează de la 10 la 12, ajung acasă, mănâncă pe fugă și s-a făcut 16:30 – timp de mers la sală până la 19:00. „Vii acasă rupt și așa e în fiecare zi.”

Un alt factor care poate „rupe” bunăstarea lui Zdravko și a altor poloiști este programul campionatelor din România – meciuri importante fără nicio zi pauză între ele, care epuizează, meciuri ușoare puse la început, care relaxează prea mult înainte de confruntările cu adversarii adevărați, pe care-i întâlnesc imediat a doua zi. „Sportivii au nevoie și de pregătire psihică, nu doar de cea fizică”.

În 2016, croatul nu crede c-ar trebuie să existe așteptări mari de la Sportul Studențesc, care momentan se află pe locul trei în Superligă, imediat după Steaua București și CSM Digi Oradea. „Jucătorii au nevoie să crească și să avem răbdare cu ei. Știu că se vrea performanță, dar rezultatele nu vin peste noapte.” Chiar dacă cei tineri sunt buni, nu pot avea experiență la vârstele lor, și asta se vede. „Avem nevoie de timp”.

 

Programul Cupei României la Polo, Brașov 2016:

În prima etapă a competiției, joi, s-au disputat trei meciuri: în Grupa A, Dinamo a trecut de Poli Cluj, cu 17-1, iar Steaua a învins, 15-4, Rapid București; în Grupa B, Sportul Studențesc Corona a depășit fără emoții pe Crișul Oradea, 20-4.

Etapa a II-a (vineri):

Ora 09:00 Poli Cluj – Steaua

Ora 10:15 Crişul – CSM Digi

Ora 11:30 Dinamo – Rapid

Sportul Studenţesc va sta

 

Etapa a III-a (vineri):

Ora 16:30 Rapid – Ploi Cluj

Ora 17:45 Steaua – Dinamo

Ora 19:00 CSM Digi – Sportul Studenţesc

Crişul va sta

 

Semifinalele (sâmbătă):

Ora 10:30 semifinala A1 – B2

Ora 12:00 semifinala B1 – A2

 

Finala (duminică):

Ora 11:30 învingătoarea semifinala 1 – învingătoarea semifinala 2

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.