Prea mici pentru EuroBasket 2017: România închide aventura cu o nouă înfrângere. Ce ne rămâne după acest European?

Lucian Vârtan 7 septembrie 2017

După șapte zile de baschet la nivel înalt și după câteva meciuri frumoase – chiar dacă terminate toate cu înfrângeri pentru „tricolori” – , România se poate lăuda cu două performanțe demne de reținut: a fost pentru prima dată când țara noastră s-a numărat printre organizatoarele Campionatului European; echipa națională a bifat prima prezență la un turneu final european după 30 de ani de absență, din 1987, când s-a clasat pe locul 12.

După primele rezultate ale zilei de joi, ultima a grupei de la Cluj, meciul „Vulturilor” nu mai avea miză în clasament, pentru că Muntenegru lămurise deja ultima necunoscută și își asigurase locul trei în grupă. Cu toate astea, România a pierdut şi ultimul meci de la EuroBasket, 69 – 89 în faţa Muntenegrului şi a terminat pe ultimul loc în Grupa C.

A fost o nouă partidă începută echilibrat, cu ambele echipe așezate pe rând la conducere, și o continuare deja cunoscută: după primul sfert, muntenegrenii au mărit și ritmul, şi diferenţa, care a ajuns treptat la 12 puncte la pauză mare şi la 20 de puncte la finalul celei de-a treia părţi.

Meciul

România a pornit cu două modificări în echipa cu care ne obișnuise – Andrei Mandache, Roland Torok, Cătălin Baciu, Kuti Nandor și Bogdan Nicolescu.

Într-o atmosferă liniștită, meciul a început cu o primă reușită din partea României, urmată de o replică imediată din partea Muntenegrului, care a reușit opt puncte consecutive. Chiar și așa, echipa lui Marcel Țender a arătat un joc bun în defensivă pe aproape tot parcursul sfertului întâi, completat și de momente inspirate în atac. Finalul însă a fost al adversarilor, care au fost mai exacți și au terminat primul sfert la 5 puncte în față, 24-19.

Lucrurile s-au complicat chiar din debutul sfertului al doilea, când muntenegrenii s-au dus la 10 pași înainte, iar primule puncte al României au venit abia în minutul 5. Pe fondul unui joc rapid al muntenegrenilor, dar și a faptului că am insistat (din nou) prea mult pe aruncările de la distanță, diferența a continuat să crească până la 14 puncte pentru adversari. România a jucat în aceeași notă ca până acum – mai bine în defensivă, mai inexact în ofensivă.

La fel cum ne-am obișnuit la acest European, jocul a continuat cu încercarea României de a-și prinde adversarul din urmă. Fără succes, chiar dacă distanța din sferturile trei și patru a rămas mică: 23-24, 16-20.

Andrei Mandache a fost din nou în formă încă din primele minute și a bifat un triple-double (cel puțin 10 reușite la toate cele trei statistici individuale), 14 puncte, 10 recuperări și 12 pase decisive. Kuti Nandor a fost și el la înălțime cu 18 puncte, o recuperare și patru pase decisive. Bojan Dubljevic a fost cel mai bun marcator al muntenegrenilor, cu 13 puncte, și tot el a reușit nouă recuperări și o pasă decisivă.

Descumpăniți, „Vulturii” rămân probabil cu gândul la meciul cu Cehia: oare cum ar fi continuat în turneu dacă ar fi început cu o victorie care să le ridice moralul după perioada grea de pregătire.

Declarațiile

Marcel Țenter a tras câteva concluzii: „Un EuroBasket nu rezolvă problema baschetului românesc, ne trebuie jucători valoroși, jucători tineri care trebuie crescuți așa cum am văzut ce se cere la nivel înalt; băieții noștri au făcut absolut tot ce le-a stat în putință să iasă cu fruntea sus, și eu zic că au reușit. Sunt mulțumit de ei chiar dacă nu am jucat tot timpul constant, dar chiar și așa nu am cedat nici o secundă. Pentru jucătorii tineri a fost ceva extraordinar să participe la acest campionat european și sper ca rodul muncii lor să se vadă la al doilea european. Așa se clădește și trebuie avut răbdare, pentru că altfel nu reușim nimic. Acest EuroBasket a fost un eveniment senzațional pentru baschetul românesc, pentru România și implicit pentru Cluj. Vreau să le mulțumesc tuturor celor din jurul echipei – au fost trei luni de pregătire, infernale.”

Andrei Mandache a vorbit și el despre ultimul meci și despre grupa C de la Cluj: „A fost frumos, dar dezamăgitor că nu am putut câștiga. Însă la fel ca în meciurile trecute am evoluat de la meci la meci și am reușit să facem niște lucruri frumoase pentru România, pentru baschetul românesc și pentru acest public care și-a făcut simțită și azi prezența. Le mulțumesc colegilor că m-au ajutat să reușesc acest triple-double, nu m-am gândit că voi reuși o așa performanță. Vreau să mă gândesc doar la faptul că am crescut și că avem jucători care vin din spate, și cu siguranță în câțiva ani vom face o figură frumoasă. Experiența a fost cea care ne-a lipsit la acest nivel, pentru că momente foarte bune de joc am avut. Noi încă nu știm să pedepsim o echipă când are un moment mai slab de joc. Per ansamblu, fiecare echipă a adus ceva la acest campionat”

Celelalte meciuri

Croația a învins Cehia lejer, 107 – 69, și și-a asigurat locul al doilea în clasamentul grupei de la Cluj. În condițiile date, primul joc al zilei a fost pentru croați un prilej de a pune la punct ultimele detalii înaintea meciului din optimi, eliminatoriu. Croația a început fără Bojan Bogdanovic și Dario Saric și chiar și așa s-a distanțat ușor, pentru că a avut în față o echipă care a greșit mult prea mult. Cehii au avut o reacție bună doar în sfertul al doilea, insuficientă însă, astfel că problema învingătoarei nu s-a pus niciun moment. Cu un joc solid arătat în tot acest început de turneu, Croația poate spera la un loc în fruntea clasamentului final al Eurobasket.

Cu 25 puncte și trei recuperări, Bojan Bogdanovic a condus echipa croată spre prima partidă din grupa C în care s-au marcat peste 100 de puncte. Alături de el, Dario Saric a fost și el la înălțime cu 18 puncte, 10 recuperări și trei assist-uri. Pentru Cehia s-a remarcat Vojtech Hruban – 15 puncte, patru recuperări și patru assist-uri.

În celălalt meci, Spania a depășit Ungaria, scor 87 – 64, la capătul unei partide în care s-a jucat, de la început până la final, cu relaxarea echipelor care și-au bifat obiectivele. Am văzut un baschet frumos, cu multe coșuri spectaculoase la fiecare panou și cu Spania la cârma meciului. Singura excepție, sfertul al treilea, terminat la 7 lungimi în spatele maghiarilor.

Meciul a intrat în istoria baschetului masculin european prin performanța vedetei Pau Gasol: prin cele 14 puncte marcate în meciul cu Ungaria, acesta a devenit cel mai bun marcator din istoria EuroBasketului și a atins un prag pe care cu greu îl va mai putea depăși cineva, mai ales că din acest an Campionatul European se va desfășura o dată la 4 ani. Și echipa Spaniei a bifat o mare performanță: a reușit a 11-a victorie consecutivă la FIBA EuroBasket, a ajuns la meciul internațional cu numărul 1001 și, totodată, la a 675-a victorie.

Cu ce rămânem după experiența EuroBasket 2017

Cum spuneam și în interviul cu Marcel Țenter dinaintea începerii Europeanului, este foarte important ca atunci când pornești la drum spre un turneu final să înțelegi complexitatea acestuia, să fii conștient de propria valoare și să nu impui obiective nerealizabile. Primele concluzii, la cald, sunt simple: a fost bine, poate peste așteptările multor fani și cunoscători ai baschetului românesc. Acest European ne-a arătat că naționala României se poate măsura cu echipe mult mai bine cotate și e capabilă să participe din nou la astfel de competiții dacă continuă pregătirea la fel de susținut cum a făcut-o și pentru EuroBasket 2017.

Privită per ansamblu, România a fost foarte aproape de nivelul ei maxim, dar asta doar în primele două sferturi ale meciurilor. Or, în fața unui adversar mult mai valoros, intensitatea și concentrarea trebuie să rămână la nivel maxim tot meciul. Scăderea de nivel a fost problema numărul unu a echipei, dar și faptul că în atac au fost căutate prea mult aruncările de la distanță.

Un alt aspect hotărâtor a fost meciul de debut cu Cehia, în care România și-a respectat prea mult adversarul, a pierdut și de aici înainte a început fiecare meci, mai puțin cel cu Spania, cu presiunea că trebuie să câștige. Și, fie vorba între noi, am plecat cu şansa a doua indiferent de meci și oricât și-ar fi dorit suporterii să obținem mai mult.

Cu mici excepții – Vlad Moldoveanu sau Andrei Mandache au găsit multe rezolvări individuale – România s-a bazat pe forța unui grup obișnuit, care a trebuit să se descurce fără individualități, asta în condițiile în care fiecare echipă a avut în „5-ul” de start jucători care activează în NBA sau Euroleague. Un plus pentru echipa României vine din faptul că cei trei jucători tineri ai săi, Emanuel Cățe, Bogdan Nicolescu și Nandor Kuti – care au câștigat divizia B a Campionatului European U20 și sunt considerați viitorul baschetului românesc – au prins destule minute de joc.

Rămâne să vedem dacă avem priceperea să transformăm acest Campionat European într-un restart adevărat pentru baschetul românesc. În primă fază va fi nevoie de o schimbare majoră chiar la baza sportului, unde e nevoie de o dezvoltare susținută. Totodată e nevoie de eforturi serioase și pentru Liga Națională de Baschet, unde acordarea cât mai multor minute de joc baschetbaliștilor români ar aduce beneficii directe în viitorul apropiat. Drumul va fi lung și plictisitor obositor, dar măcar echipa nu trebuie să ia totul de la zero. Se poate construi pe ceea ce a acumulat deja.

*

Primele patru clasate din fiecare grupă merg mai departe spre fazele finale. Turneul final al EuroBasket – sferturi, semifinale și finalele – continuă la Istanbul, oraș gazdă al grupei D. În fazele finale, TVR va transmite două optimi, două sferturi, semifinalele şi finala mare a EuroBasket 2017.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.