Rio 2016 LEAD

Articole recomandate

Câteva lecturi utile despre spiritul, personajele și ideile cu care rămânem după Jocurile de la Rio


Ce se întâmplă cu arenele după încheierea Jocurilor? Ei bine, nici Brazilia nu e scutită de această problemă, la fel ca toate țările care au organizat Jocurile până acum.


*

Vin Jocurile Paralimpice. Dar Brazilia nu mai pare pregătită și pentru ele. Dacă ediția de la Londra a fost considerată cea mai bună (și de succes) ediție din toate timpurile, cea de la Rio riscă să fie complet opusul. Nimic nu e cum trebuie, de la vânzările de bilete (doar 12 la sută s-au vândut) și până la banii destinați pentru transportul sportivilor în Brazilia. Jocurile Paralimpice vor începe pe 7 septembrie.


*

Iată o veste mai puțin bună: schimbările suportate de climă riscă să afecteze, mai curând decât ne-am închipui, organizarea Jocurilor. Adăugând la asta condițiile socio-economice, lista orașelor care vor mai fi capabile să organizeze Jocurile Olimpice se va subția dramatic.


*

Știința susține că medalia de bronz îi face mai fericiți pe câștigătorii ei decât reușește o medalie de argint. Cu alte cuvinte, e o linie subțire trasă între regret și ușurare, iar această linie vine fix între locurile 2 și 3.


*


Cum se simt JO, de fapt, cu adevărat, trăite la fața locului? De citit, din New York Times. Reportajul dă la o parte magia bine ticluită a transmisiei televizate, care acoperă imperfecțiunile, adăugând o tușă de strălucire peste orice producție. Despre soldați pe străzi, lipsa semnelor, staff insuficient, momente de nesiguranță, taximetriști speculanți. Dar și traiul vioi din Rio, cu părțile lui bune. Nu e un text pornit să scoată în față doar răul din Rio, e exact despre viața din Rio, așa cum a fost ea în aceste zile olimpice.  


*


Poate ați remarcat, dar florile au dispărut la festivitățile de premiere de la ediția de anul acesta a Jocurilor. Motivul e simplu: atleții le aruncau imediat după.


*

Când toată lumea s-a întrebat dacă Simone Biles este cu adevărat imbatabilă, Quartz a căutat să explice fizica din spatele execuțiilor americancei, unele dintre ele, imposibil de explicat pentru oamenii obișnuiți.


*

Dacă ești fan baschet, știi că Manu Ginobili și-a jucat ultimul meci pentru Argentina. O să-ți placă această excelentă prezentare a unuia dintre cei mai inteligenți baschetbaliști din lume, cu multe informații și insight-uri din interior. “Am jucat mereu baschetul așa cum l-am înțeles eu. Și nu am regrete”. Pe Manu îl mai puteți vedea, totuși, în NBA, parte dintr-o echipă la fel de specială precum cariera sa, San Antonio Spurs.


*

În Brazilia, femeile care fac sport nu au o viață ușoară. Lucrurile au început să se mai schimbe, dar încet. Jocurile ar putea să mai schimbe mentalitățile, însă efectele, dacă vor fi, le vom vedea mai târziu. Până atunci, există încă teorii populare pe baza cărora fetele sunt descurajate să facă sport de performanță: li se spune că sportul e pentru bărbați, iar ele riscă să devină lesbiene. În Brazilia, apropo, femeilor le-a fost interzis să joace fotbal până în 1979. Fain reportaj în NY Times.


*

Brianne are 27 și reprezintă Canada; Ashton are 28 și e american. Familia Eaton a luat două medalii la Rio, pentru care s-au pregătit luni în șir, alături de un jurnalist New York Times, lăsat să urmărească de aproape cum decurg pregătirile. O privire remarcabilă către viața unui atlet înainte de Jocuri.


*

Apa va juca un rol important în cum vor fi ținute minte aceste Jocuri, cu bine și cu rău.


*

Faină această idee de la New York Times, care prezintă fotografiile unor momente decisive de la Jocuri, frame cu frame. Și dacă tot vă recomandăm infografii de la New York Times, e greu de selectat doar unul. Mai bine vă uitați la toate, e o plăcere.


*

Și tot la capitolul visual, reprezentarea Jocurilor în viziunea unui artist grafic brazilian.


*

Absolut toate rezultatele de la Rio, aranjate frumos pe sporturi și ușor de citit. E bine de știut unde să ne uităm când vrem să căutăm cine ce a câștigat.


*

Cum rămâne Brazilia după Jocuri? “Un eveniment risipitor, care, cumva, a funcționat”, a scris un editorialist din țara organizatoare. Brazilienii respiră ușurați. N-a fost perfect, dar până la urmă n-a fost nici atât de rău cum se credea.
Tweet