Rio 2016 LEAD

Viralele

Tongolezul uns cu ulei: să vedem dincolo de aparențe

Tonga n-o fi obținut mare lucru din vizita la Rio, dar purtătorul ei de steag a devenit viral instant la festivitatea de deschidere a Jocurilor. Pita Taufatoufa, pe numele lui, a apărut topless, într-o fustă tradițională și plin de ulei de cocos. Pita, care a debutat abia în ultima sâmbătă, n-a avut la fel de mult succes și în concurs, dar faima pe care a căpătat-o l-a ținut foarte ocupat pe perioada Jocurilor, fiind mai solicitat la interviuri, autografe și selfie-uri decât sportivi medaliați la Rio. Înainte de a face glume cu mușchii lui Pita, să-i citim o parte din poveste. “Unii cred că am ajuns aici pentru că am mușchi și un trup care sclipea sub ulei. De fapt, am muncit 20 de ani ca să ajung la Jocuri”, spune tongolezul stabilit în Australia. Cu ce se ocupă acolo? Se ocupă de puști abandonați, fără casă și cu probleme dintre cele mai grave. Și mai are și un discurs interesant. Ei, așa-i că-l vedeți cu alt ochi acum?

Selfie-ul nord-sud-coreean

Alt moment care a devenit instant faimos pe Internet a fost selfie-ul făcut de cele două gimnaste coreene, una din Nord, alta din Sud. Un moment frumos, care a fost îndelung comentat și lăudat pentru că surprinde perfect spiritul olimpic. Mulți s-au temut pentru siguranța lui Hong Un-jong, sportiva din Coreea de Nord, ca nu cumva să fie persecutată acasă pentru gestul ei, însă nu pare să fie cazul. BBC explică câteva dintre subtilitățile situației; pe scurt, și în Coreea de Nord, ca și în alte țări, sportul este o scurtătură către succes și respectabilitate în societate. Dar dacă nu reușesc performanțe, sportivii nord-coreeni nu riscă să fie trimiși în lagăre de muncă, așa cum mai citim adesea pe Internet.   

Cea mai bună sărbătorire a unei medalii

Sunt feluri și feluri de a sărbători o mare victorie, dar cel brevetat de Risako Kawai trebuie că este printre cele mai simpatice. După ce a câștigat aurul la 63 de kilograme, japoneza de 21 de ani și-a trântit antrenorul de podea nu o dată, ci de două ori, apoi l-a ridicat pe umeri și a dat prompt o tură cu el și cu steagul. Risako ceruse aprobarea preventiv, nu vă faceți griji. Acum ce ne facem, însă, dacă obiceiul prinde și la alte sporturi? L-ați vedea pe Pogba băgând o alunecare la Jose Mourinho după un gol important pentru Manchester?  

I love this! #RisakoKuwai of Japan celebrates winning gold in wrestling by slamming her coach via fire woman's carry pic.twitter.com/QK0Kan8Jpj

— Wab Kinew (@WabKinew) August 19, 2016

Phelps Darth Vader

Când ești Michael Phelps, orice gest pe care-l faci o să fie interpretat și discutat în toate felurile. Faimoasa privire aruncată de un complet neimpresionat Phelps către rivalul său, Chad Le Clos, a devenit rapid subiect de meme-uri, discuții și chiar și tatuaje. Poate că Le Clos n-a avut tocmai cea mai inspirată idee când a decis să boxeze cu umbra la doi pași de Phelps, în așteptarea semifinalei de la 200m fluture.

You underestimate the power of the Dark Side... pic.twitter.com/0exveKlZvn

— Deadspin (@Deadspin) August 9, 2016

Hijab vs bikini

Ciocnire între culturi sau puterea unificatoare a sportului? Fiecare a văzut ce-a vrut din faimoasele fotografii ale meciului de volei pe plajă în care egipteanca Doaa Elghobashy a purtat un hijab. Până una-alta, voleiul pe plajă, care a mai trecut prin controverse în trecut din cauza unor reguli în ce privește echipamentul feminin considerate sexiste, a primit o porție zdravănă de atenție nedorită. În schimb, episodul a prilejuit multe discuții și comentarii.

Tokyo a luat ștafeta, iar premierul japonez s-a îmbrăcat în Super Mario

Japan expected to see Prime Minister Shinzo Abe in Rio. But not dressed as Super Mario. https://t.co/vJHPt4Lxi5 pic.twitter.com/p96POnMd6F

— The New York Times (@nytimes) August 22, 2016

La festivitatea de închidere, premierul Japoniei s-a costumat în Super Mario ca să preia ștafeta de la brazilieni, un simbol vizual pentru cei care se uită deja spre viitoarea ediție a JO. Tokyo 2020 promite să fie cea mai tech ediție a Jocurilor organizată vreodată, și în același timp cea mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Dar nici japonezii, excelenți organizatori și atenți la detalii până la ultimul fir, nu-s scutiți de necazuri: bugetul a escaladat foarte mult, motiv pentru unele construcții să renunțe la designul futurist, iar o investigație în ce privește suspiciuni de mită a aruncat deja o umbră puternică peste munca japonezilor. Să-i vedem ce vor pune la cale. Dar preț de patru ani vom avea timp de noi discuții despre rolul și locul Jocurilor în societatea modernă.

Tweet