LEAD
AUSTRALIAN OPEN

Rafa Nadal îl învinge pe Grigor Dimitrov într-o semifinală fantastică, revine în finala Australian Open! Finală Federer – Nadal pentru istorie!

28 ianuarie 2017
Camelia Butuligă
0 comentarii

Rafa Nadal l-a învins pe Grigor Dimitrov, 6-3, 5-7, 7-6, 6-7, 6-4, într-o nouă semifinală dramatică la Melbourne. Nadal revine astfel în finala de la Melbourne pentru prima dată din 2014, tot acela fiind și anul ultimei sale finale de Slam, cea de la Roland Garros.

Finala Australian Open va fi așadar, contrar tuturor pronosticurilor, meciul mult dorit și așteptat de aproape toată suflarea tenisului: va fi Roger Federer vs Rafael Nadal, pentru titlu, pentru a relua o rivalitate fantastică, pentru istorie. Ultima oară când cei doi s-au întâlnit într-o finală de Grand Slam a fost în 2011, la Roland Garros. Nadal va încerca titlul de Grand Slam cu numărul 15, în vreme ce Federer îl caută pe cel cu numărul 18.

În ciuda înfrângerii, Grigor Dimitrov și-a făcut un nume cu această ocazie: bulgarul s-a ridicat la înălțimea ocaziei, dovedindu-și în sfârșit pe o scenă mare imensul talent pe care-l știam cu toții că îl are. O partidă intensă a devenit dramatică în setul al cincilea, când ambii au avut, pe rând, șanse să facă break-ul. Dimitrov și-a pierdut serviciul la 4-4, apoi Nadal a închis la a treia minge de meci. „N-aș fi visat că pot reveni în finala Australian Open”, a spus Rafa, la interviul de pe teren.

Nadal îl conduce pe Federer cu 23-11 la general și cu 9-2 în turneele de Grand Slams (6-2 în finale). La Melbourne, Nadal a câștigat toate cele trei întâlniri anterioare, inclusiv finala epică din 2009.

Duminică e meciul pe care-l va urmări întreaga planetă.

*

Un meci ca acesta, de cinci seturi, este o bestie ciudată, care-și modifică neîncetat forma, luându-i pe sus și pe jucători și pe spectatori laolaltă. Indiferent dacă îl câștigi, îl pierzi sau îl urmărești, la sfârșit nu mai ești ca la început.  

Primul set, cu Nadal brutalizându-l pe Dimitrov și eu zicându-mi să se termine mai repede măcar; un singur break a fost suficient, wham, bam, thank youma”am. Al doilea set, cu Dimitrov dând înapoi la fel de tare cum primea și rămânând în continuare în incintă mi-a ridicat sprâncenele și m-a făcut să mă dau mai aproape de laptop. Rafa începea să se îngrijoreze, curgea cu breakuri, meciul se complicase. Două breakuri și un hold monumental pentru 5-5 n-au fost suficiente pentru Nadal; Dimitrov a făcut trei, ultimul la linia de sosire: 7-5 și deodată aveam un meci competitiv. Setul trei, Grigor rămâne în continuare în incintă, apărând două mingi de break la 1-1. Avea să-și piardă serviciul un pic mai încolo, dar, hopa, face imediat break: ce meci era ăsta? De la 3-3 încolo, holduri de oțel până la 6-6, când, vââââjjjj, am cotit-o din nou în break land: nu mai puțin de șapte minibreakuriRafa a ieșit la fotofiniș cu 7-5, după ce fusese 5-5. Setul patru, niciun break. Nu numai asta, dar nici măcar un break point! În tiebreak, mă așteptam ca Rafa să joace mai bine, ca în setul anterior: bineînțeles, a fost exact pe dos. Grigor a luat-o la goană, a avut 5-2 și a închis cu 7-4.

Decisivul a fost, ca orice decisiv, război al nervilor și s-a dus la jucătorul care a gestionat mai bine punctele mari. Amândoi au avut șanse încă din primele game-uri, nu le-au luat; aceste șanse aveau să atârne din ce în ce mai greu în balanța psihologică a meciului pe măsură ce se vedea în zare linia de sosire. Momentul crucial a fost când Dimitrov a avut două mingi consecutive de 5-3 pe serviciul lui Rafa. Acolo Nadal și-a luat soarta în mâini și a atacat primul, salvându-le pe amândouă, luându-și serviciul și, cum se întâmplă de atâtea ori, făcând break imediat pe valul de încredere. Dimitrov a salvat două mingi de meci dar nu și pe a treia.  

După patru ore și 56 de minute, două lucruri erau sigure: Grigor Dimitrov nu mai e jucătorul pe care-l știam și Rafa Nadal e exact jucătorul pe care-l știam.  
Continuarea articolului, pe Treizecizero
Comentează articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţi lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că l-a jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
Premier League

„Heavy metal Liverpool‟: Manchester City cade în sfârşit, într-un meci magic pe Anfield

14 ianuarie 2018
Danny Coposescu

Toată lumea ştie ce muzică-i place lui Jürgen Klopp. Neamţul apreciază simfoniile armonioase, dar preferă chitările zgomotoase. Întreaga sa postură, cuprinsă des de spasme şi contorsionări, s-ar potrivi perfect într-un „mosh pit‟. Parcă-l poţi vedea în mijlocul unei mulţimi învolburate, dând din cap şi izbindu-se în umeri, preferabil cu ochelarii lăsaţi undeva în siguranţă. Toată […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design