LEAD
AUSTRALIAN OPEN

Rafa Nadal îl învinge pe Grigor Dimitrov într-o semifinală fantastică, revine în finala Australian Open! Finală Federer – Nadal pentru istorie!

28 ianuarie 2017
Camelia Butuligă
0 comentarii

Rafa Nadal l-a învins pe Grigor Dimitrov, 6-3, 5-7, 7-6, 6-7, 6-4, într-o nouă semifinală dramatică la Melbourne. Nadal revine astfel în finala de la Melbourne pentru prima dată din 2014, tot acela fiind și anul ultimei sale finale de Slam, cea de la Roland Garros.

Finala Australian Open va fi așadar, contrar tuturor pronosticurilor, meciul mult dorit și așteptat de aproape toată suflarea tenisului: va fi Roger Federer vs Rafael Nadal, pentru titlu, pentru a relua o rivalitate fantastică, pentru istorie. Ultima oară când cei doi s-au întâlnit într-o finală de Grand Slam a fost în 2011, la Roland Garros. Nadal va încerca titlul de Grand Slam cu numărul 15, în vreme ce Federer îl caută pe cel cu numărul 18.

În ciuda înfrângerii, Grigor Dimitrov și-a făcut un nume cu această ocazie: bulgarul s-a ridicat la înălțimea ocaziei, dovedindu-și în sfârșit pe o scenă mare imensul talent pe care-l știam cu toții că îl are. O partidă intensă a devenit dramatică în setul al cincilea, când ambii au avut, pe rând, șanse să facă break-ul. Dimitrov și-a pierdut serviciul la 4-4, apoi Nadal a închis la a treia minge de meci. „N-aș fi visat că pot reveni în finala Australian Open”, a spus Rafa, la interviul de pe teren.

Nadal îl conduce pe Federer cu 23-11 la general și cu 9-2 în turneele de Grand Slams (6-2 în finale). La Melbourne, Nadal a câștigat toate cele trei întâlniri anterioare, inclusiv finala epică din 2009.

Duminică e meciul pe care-l va urmări întreaga planetă.

*

Un meci ca acesta, de cinci seturi, este o bestie ciudată, care-și modifică neîncetat forma, luându-i pe sus și pe jucători și pe spectatori laolaltă. Indiferent dacă îl câștigi, îl pierzi sau îl urmărești, la sfârșit nu mai ești ca la început.  

Primul set, cu Nadal brutalizându-l pe Dimitrov și eu zicându-mi să se termine mai repede măcar; un singur break a fost suficient, wham, bam, thank youma”am. Al doilea set, cu Dimitrov dând înapoi la fel de tare cum primea și rămânând în continuare în incintă mi-a ridicat sprâncenele și m-a făcut să mă dau mai aproape de laptop. Rafa începea să se îngrijoreze, curgea cu breakuri, meciul se complicase. Două breakuri și un hold monumental pentru 5-5 n-au fost suficiente pentru Nadal; Dimitrov a făcut trei, ultimul la linia de sosire: 7-5 și deodată aveam un meci competitiv. Setul trei, Grigor rămâne în continuare în incintă, apărând două mingi de break la 1-1. Avea să-și piardă serviciul un pic mai încolo, dar, hopa, face imediat break: ce meci era ăsta? De la 3-3 încolo, holduri de oțel până la 6-6, când, vââââjjjj, am cotit-o din nou în break land: nu mai puțin de șapte minibreakuriRafa a ieșit la fotofiniș cu 7-5, după ce fusese 5-5. Setul patru, niciun break. Nu numai asta, dar nici măcar un break point! În tiebreak, mă așteptam ca Rafa să joace mai bine, ca în setul anterior: bineînțeles, a fost exact pe dos. Grigor a luat-o la goană, a avut 5-2 și a închis cu 7-4.

Decisivul a fost, ca orice decisiv, război al nervilor și s-a dus la jucătorul care a gestionat mai bine punctele mari. Amândoi au avut șanse încă din primele game-uri, nu le-au luat; aceste șanse aveau să atârne din ce în ce mai greu în balanța psihologică a meciului pe măsură ce se vedea în zare linia de sosire. Momentul crucial a fost când Dimitrov a avut două mingi consecutive de 5-3 pe serviciul lui Rafa. Acolo Nadal și-a luat soarta în mâini și a atacat primul, salvându-le pe amândouă, luându-și serviciul și, cum se întâmplă de atâtea ori, făcând break imediat pe valul de încredere. Dimitrov a salvat două mingi de meci dar nu și pe a treia.  

După patru ore și 56 de minute, două lucruri erau sigure: Grigor Dimitrov nu mai e jucătorul pe care-l știam și Rafa Nadal e exact jucătorul pe care-l știam.  
Continuarea articolului, pe Treizecizero
Comentează articolul
Perspectivă

Rugbyul românesc, între bucuria scopului și sfiala mijloacelor. Sau cum răspundem la o întrebare incomodă: au avut dreptate adversarii?

21 martie 2018
Andrei Năstase

Așa cum știi, echipa națională de rugby a reușit să se califice direct – și exact atunci când se aștepta mai puțin – la Mondialul de anul viitor din Japonia. A făcut asta în ciuda înfrângerii pe care a suferit-o la Tibilisi, în fața Georgiei (16-25), în ultima etapă a Rugby Europe Championship. A făcut-o […]

Citeşte articolul
Rising stars

Naționala U19 e la un pas de Euro. Căpitanul Vlad Dragomir ne arată o generație matură, care știe ce vrea

20 martie 2018
Ciprian Rus

Numele lor au ajuns de puțină vreme în atenția amatorilor de fotbal: unii au surpins prin transferurile timpurii la nume mari ale fotbalului din Europa – echipe inaccesibile, în ziua de azi, „seniorilor”, precum Arsenal, AS Roma, Swansea sau Genoa. Alții au profitat din plin de noua regulă a jucătorului Under21, prin care cluburile din […]

Citeşte articolul
La Liga

N-avem cursă pentru titlu? Nu-i nimic, Messi și Ronaldo se întrec în goluri și continuă să ridice ștacheta în La Liga

19 martie 2018
Danny Coposescu

Oare e prea devreme să ne întrebăm (îngrijorați) cum va arăta fotbalul când se va întâmpla inevitabilul? Sigur, mai e destul timp până ne vom confrunta cu un peisaj din care lipsesc Leo Messi și Cristiano Ronaldo. Însă unul are 30 de ani, celălalt tocmai a trecut de 33, așa că apusul începe să se […]

Citeşte articolul
Exerciții de empatie

Cu „handsfree”, fără „handsfree”. Despre condiția antrenorului în Liga 1 și despre cine l-a învins, de fapt, în derbi, pe Dan Petrescu

Schimbările făcute de Nicolae Dică i-au adus egalul în meciul cu CFR Cluj. Foto: Mircea Rosca / Sport Pictures
19 martie 2018
Ciprian Rus

Fotbalul românesc ne oferă zilnic motive de amuzament, dar tevatura de o săptămână întreagă despre ce strategie va alege Dan Petrescu ca să-și transmită mesajele spre banca tehnică, în condițiile în care era suspendat, le-a întrecut pe multe. S-au găsit imagini de arhivă în care consilierul juridic al CFR Cluj făcea „telefonul fără fir” dinspre […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design