Revenire: După un an de suspendare pentru dopaj, lotul de kaiac-canoe al României participă la Campionatul European de la Plovdiv

Andreea Giuclea 12 iulie 2017

La o zi după ce expiră suspendarea de un an primită de Federația de Kaiac-Canoe pentru scandalul de dopaj în care au fost implicați sportivii anul trecut, lotul de seniori participă la Campionatele Europene de la Plovdiv (Bulgaria, 14- 16 iulie). E prima competiție importantă după un an de absență de pe scena internațională, după Jocurile Olimpice ratate, și primul pas spre Tokyo, unde unul din cele mai medaliate sporturi românești speră să-și ia revanșa pentru un an confuz.

Tocmai pentru că lotul de seniori nu a fost activ timp de un an, România va concura la Plovdiv cu cea mai tânără delegație din istoria participărilor: din cei 19 sportivi, doar trei sunt seniori. Apoi, la final de iulie, juniorii și tineretul vor concura și la Campionatul Mondial de kaiac-canoe Under 23, organizat la Bascov (Pitești).

„Suntem în grupul federațiilor care pot lua medalii la JO. Important e că avem juniori și tineret și în timp de patru ani până la Olimpiadă o să ne intrăm iarăși în formă. Avem cu ce să facem față”, spunea președintele Ion Bîrlădeanu în decembrie 2016, într-un interviu pentru Agerpres.

Echipajul cu cele mai mari șanse la o medalie e cel de canoe dublu la 1.000 de metri, format din experimentatul Victor Mihalachi (campion mondial și european) şi Leonid Carp, cu rezultate bune la juniori. Peste două săptămâni, Leonid Carp va concura și la Mondialul de tineret (27-30 iulie).

Un an de suspendare

Acum un an, pe când se pregătea de Jocurile Olimpice de la Rio, sportul românesc a trecut printr-un moment confuz. În mai 2016, mai mulți sportivi din lotul de kaiac-canoe au fost depistați pozitiv cu meldonium, o substanță interzisă de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) începând din 1 ianuarie 2016.

Comercializat sub numele de Mildronat, meldonium e un medicament pentru pacienți cu probleme de inimă fabricat în Letonia. După o monitorizare care a durat un an, a fost introdus pe lista medicamentelor interzise de WADA începând cu 1 ianuarie 2016. Decizia a avut la bază studii care au arătat că un număr ridicat de sportivi sănătoși, mulți dintre ei din Rusia, îl foloseau pentru a-și îmbunătăți performanțele și nu pentru a trata probleme medicale. Conform producătorului leton, medicamentul îmbunătățește circulația sângelui și ajută atleții să se recupereze mai repede.

O parte dintre sportivi au spus că au folosit substanța în decembrie, când încă era permisă; alții că au folosit-o într-un cantonament care a avut loc în februarie, în Portugalia, la îndemnânul unui coleg, deși nu toți știau despre ce e vorba, arată o investigație GSP. La începutul lui aprilie, au fost testați de Agenția Națională Anti-Doping (ANAD), iar o lună mai târziu, la început de mai, primii sportivi au fost notificați că testele au ieșit pozitive.

11 kaiaciști au fost depistați pozitiv în 2016 (unul dintre ei, Liviu Dumitrescu, cu hormoni de creștere, nu cu meldonium). Ulterior, la doi dintre ei – Leonid Carp și Andrei Ștefan Strat – li s-a ridicat suspendarea, pentru că aveau cantități în limita acceptată. Deși calificați la Rio, nici ei nu au putut să participe, pentru că Federația Internațională a suspendat România din toate competițiile de seniori timp de un an.

Suspendarea expiră pe 13 iulie. Ziua următoare, încep Campionatele Europene.

Lotul României pentru CE 2017 de kaiac-canoe de la Plovdiv:

Ștefan Strat (C1—1000 m, C2-1000 m, 500 m și 200 m), Victor Mihalachi (C2-1000, 500 și 200 m), Alexandru Stoian (C4-1000 m), Constantin Dîba (C4-1000 m), Cătălin Chirilă (C4-1000 m), Andrei Strat (C4-1000 m), Gabriel Gheoca (C1-500 m), Valentin Cameneschi (K2-1000 și 500 m), Dan Costea (K2-1000 și 500 m), Cosmin Lulciu (K4-500 m), Sorin Ciocan (K4-500 m), Răzvan Albișoru (K4-500 m), Sorin Cical (K4-500 m), Paula Postariu (C1-200 m), Valentina Postaru (C2-500 m), Alexandra Dragomirescu (C2-500 m), Daniela Varona (K2-500 m), Irina Lauric (K2-500 m), Iulian Șerban (K1-200 m, paracanoe), Mihaela Lulea (K1-200 m, paracanoe).

După ce se întorc din Bulgaria, 16 dintre ei vor concura şi la Campionatul Mondial de juniori şi tineret de la Bascov (27-30 iulie), care va găzdui lângă Pitești 1.300 de sportivi din 60 de țări.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.