Revenirea Barcelonei, apariția Borussiei și căderea lui Liverpool: cum arată bursa favoritelor Champions League?

Vlad Dumitrescu 26 septembrie 2017

Înaintea primelor meciuri din grupele Ligii Campionilor ne întrebam – fără să găsim răspunsuri convingătoare – cine Dumnezeu poate împiedica Realul să câștige al treilea trofeu consecutiv? Doar două săptămâni mai târziu, răspunsurile aproape că se propun singure. Iar Real, ieșită puțin din formă, are deja primul test serios: deplasarea de la Dortmund.

Borussia a decolat pur și simplu în ultimele meciuri din Bundesliga și, alături de Barcelona, Atletico Madrid și cele două echipe din Manchester, urcă în clasamentul favoritelor. Uite cum arată cele mai puternice echipe din Europa înaintea unei etape care ne propune alte câteva meciuri pe cinste: Atletico Madrid – Chelsea și PSG – Bayern sunt la fel de interesante ca jocul lui Real de pe „Signal Iduna Park”.

Liverpool

Same old Liverpool. Deși seria de patru meciuri consecutive fără victorie pentru echipa de pe „Merseyside” s-a încheiat la Leicester, sub bucuria celor trei puncte obținute se află îngrijorarea că mai sunt multe probleme de rezolvat.

Echipa lui Klopp călătorește marți seară la campioana Rusiei, Spartak Moscova, care, deși este la 13 puncte distanță de liderul Zenit, rămâne o echipă care a pierdut un singur meci acasă în sezonul trecut. În plus, greșelile defensive făcute contra lui Leicester nu sunt un indiciu promițător pentru „Cormorani”. Mignolet are probleme (în continuare) la ieșirile pe centrări, iar cuplul Lovren – Matip, teoretic cea mai bună variantă pe care o are la dispoziție Klopp pentru axul central al apărării, este în aceeași o formă neconvingătoare. Dacă mai punem aici și dependența lui Liverpool de Mane, înțelegem rapid de ce echipa lui Klopp a ajuns sub linia celor zece favorite din Champions League.

Tottenham

În afara top 10 a căzut și Tottenham, chiar dacă vicecampionii Angliei au debutat cu victorie în UCL și continuă să câștige toate deplasările din campionat.

Și că tot veni vorba de Premier League, Mousa Dembele nu este mereu în lumina reflectoarelor acolo. Totuși, dacă-l întrebi pe Pochettino ce jucător ar vrea să apară mereu echipa lui, să nu te mire dacă antrenorul lui Spurs îl numește tocmai pe belgian. Nu se știe dacă Dembele va fi disponibil pentru meciul cu Apoel, dar faptul că întreg sistemul de joc a fost schimbat contra lui West Ham din cauza absenței sale spune multe despre importanța sa.

Într-o notă mai pozitivă, cu această ocazie a ieșit (în sfârșit!) la rampă Moussa Sissoko. Cumpărat la începutul sezonului trecut, fostul jucător al lui Newcastle nu a continuat evoluțiile bune de pe „St. James’ Park” și în nordul Londrei, însă pe „London Stadium”, jucând în partea dreaptă a unui mijloc format din trei jucători, am avut parte în sfârșit de un meci reușit făcut de francez.

În Kane, Tottenham are unul dintre cei mai în formă atacanți ai Europei, iar victoria cu Dortmund îl va încuraja pe Pochettino să spere la calificarea în optimi.

10. Chelsea

Costa who? Alvaro Morata e într-o formă de zile mari, iar nemulțumirile lui Conte față de campania de transferuri par să se fi evaporat exact la timp: în Atletico Madrid, Chelsea își va găsi cel mai puternic adversar din acest început de sezon.

De jocul și rezultatul obținut în Spania se vor lega probabil și ambițiile europene ale campioanei Angliei, o echipă despre care specialiștii se grăbesc să spună că nu este încă pregătită de fazele finale ale Ligii Campionilor.

Deși ne putem aștepta ca Diego Costa să fie în tribune pentru meciul cu fosta sa echipă și tensiunea dintre el și Conte să capteze atenția, va fi interesant de văzut cum se va descurca Morata în fața cuplului format din Savic și Hernandez. Hazard va oferi suport, însă atmosfera de pe noul „Wanda Metropolitano” va fi una încinsă și ostilă fostului jucător al Realului.

9. Borussia Dortmund

Chiar și cu înfrângerea surprinzătoare de pe „Wembley” în fața lui Tottenham, Borussia a avut un start de sezon excelent, drept pentru care și-a făcut loc și printre favoritele la câștigarea trofeului. Un început fulminant în Bundesliga – cinci victorii din șase posibile, 19 goluri marcate și unul singur primit – ne arată o Borussie pregătită să se măsoare din nou cu cele mai puternice echipe ale Europei.

Faptul că jucătorii olandezului Peter Bosz (finalist de Europa League cu Ajax, anul trecut) au înscris șase goluri celor de la Gladbach chiar și fără Yarmolenko, unul dintre cei mai importanți jucători din acest sezon, demonstrează puterea unui lot care l-a pierdut pe Dembélé fără să arate deloc mai subțire.

E încă foarte devreme, dar dacă BVB trece și testul de marți cu Real, atunci nemții au toate motivele să spere la fazele finale.

8. Manchester United

Meciurile lui Manchester United din actualul sezon păreau trase la indigo, cu echipa de pe Old Trafford dominând de la un capăt la altul meciul, chiar și în egalul de la Stoke. Totul s-a schimbat în repriza a doua din deplasarea cu Southampton, acolo unde „Sfinții” au controlat jocul. Era un mare semn de întrebare dacă această echipă este capabilă și de o altă abordare atunci când va fi nevoie, iar meciul din sudul Angliei a oferit un răspuns concludent: Man United poate juca și câștiga în mai multe feluri.

Mourinho va fi foarte mulțumit de treaba asta, mai ales după ce și-a văzut axul central Bailly – Jones – Matic – Fellaini reușind să absoarbă presiunea făcută de Southampton. United are toate motivele să meargă încrezătoare la Moscova; de fapt, United are toate motivele să avanseze încrezătoare în competiția asta. Lotul e rotund, jocul e solid și Mourinho știe mai bine ca oricine cum se câștigă un trofeu european.

7. Manchester City

Tot în Manchester, dar în partea albastră a orașului, City defilează și ea în campionat (la fel făcea și anul trecut pe vremea asta), iar meciurile echipei lui Guardiola sunt o încântare (spre deosebire de anul trecut pe vremea asta). Combinațiile dintre Sane, Silva și De Bruyne sunt amețitoare atât pentru spectatori, cât și pentru adversari, Kun Aguero e letal în fața porții, iar Ederson continuă începutul excelent de sezon în poartă. Mijlocul e o adevărată morișcă, fundașii laterali fac exact ce le cere Pep – care nu se poate plânge de prea multe lucruri în startul acesta de sezon.

Și totuși, echipa lui păstrează o vulnerabilitate: contraatacurile. Așa a fost surprinsă City de Everton (singurul egal din Premier League), iar în meciul cu Liverpool, până să fie eliminat, Mane le-a cauzat aceleași probleme pe care și Loftus-Cheek de la Palace le-a creat în meciul din weekend. Dar pentru a crea aceste faze trebuie mai întâi să ai mingea. Și e greu de crezut că Shakhtar va atinge prea des mingea în jocul de marți seară.

6. Atletico Madrid

Știrea cea mai importantă pentru toată lumea la Atletico este revenirea (din ianuarie) lui Diego Costa, fotbalistul de suflet al lui Diego Simeone și cineva care, cumva, nu a putut fi înlocuit niciodată. Spaniolul naturalizat va putea intra pe teren abia în 2018, dar faptul că Simeone a început să aplice un sistem de rotație demonstrează că lotul este suficient de puternic pentru a face față provocărilor și fără Costa.

Atletico este neînvinsă în campionat, deși a început cu trei meciuri în deplasare, în timp ce noul stadion era pregătit. Cu Bilbao, Valencia și Sevilla n-au fost meciuri ușoare, așa că rezultatele lui Atleti sunt cu atât mai impresionante. Un alt mare plus este faptul că Luciano Vietto pare să-și fi intrat în sfârșit în formă; alături de Griezmann și susținuți de Yannick Carrasco, cei trei sunt un pericol ofensiv greu de stăpânit. Or, dacă echipa lui Simeone deschide scorul, atunci meciul e aproape câștigat… La asta se va gândi și Chelsea înaintea jocului de miercuri.

5. Bayern München

Relativitatea timpului va fi evidentă pentru fanii bavarezi – lunile până în ianuarie 2018 se vor simți pentru ei ca ani. Manuel Neuer este accidentat până la începutul anului viitor și înlocuitorul său, Sven Ulreich, nu pare capabil să se ridice la nivelul necesar, judecând după evoluția lui din meciul cu Wolfsburg. Ce va face Sven în fața unui un trio ofensiv format din Neymar, Mbappe și Cavani? Greu de spus, dar și mai greu de crezut că nemții vor scăpa fără gol la Paris.

Nici măcar parteneriatul dintre Boateng și Hummels, refăcut etapa trecută, nu pare destul de solid în centrul apărării lui Ancelotti, care nici el nu e prea convins că știe care-i cel mai bun sistem de joc (sau cel mai bun 11) al său.

Chiar dacă echipa e în continuare foarte solidă, mai ales la mijloc, adevărul e că Bayern nu a mai arătat de multă vreme așa de vulnerabilă. Ce înseamnă asta acum, în septembrie? Nu mare lucru, dacă bavarezii trec cu bine de perioada prăfuită în care se află.

4. Juventus

Cu o medie de trei goluri pe meci și șase victorii din tot atâtea posibile în Serie A, „bianconerii” au un început perfect de sezon, dacă excludem înfrângerea categorică împotriva Barcelonei.

Astfel, Juventus pare că și-a găsit ritmul, iar cu jucători ca Juan Cuadrado, Paulo Dybala, Gonzalo Higuain, Miralem Pjanic sau Mario Mandzukic putem să ne așteptăm la o victorie lejeră contra grecilor de la Olympiacos.

Dar nu asta e problema lui Juve, ci clasamentul: dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut, Barcelona va câștiga această grupă și o va trimite pe finalista de anul trecut să joace în optimi cu una dintre câștigătoarele celorlalte grupe.

3. PSG

PSG a apăsat în sfârșit pe frână în ultima etapă din Franța, când Montepellier a reușit să scape fără gol primit din meciul cu parizienii. Chiar și fără Neymar, care a lipsit din cauza unei accidentări ușoare la picior, o echipă ca PSG ar fi putut să câștige fără probleme un asemenea meci. Nu a făcut-o, iar egalul ăsta vine chiar înaintea derbiului cu Bayern din Grupa B.

La Montepellier, cu jucători ca Mbappe, Cavani, Lucas Moura sau Julian Draxler pe teren, campioana transferurilor Franței a oferit un meci sec, fără ocazii prea mari. Deși era clar că jocul nu merge, Unai Emery a făcut prima schimbare abia în minutul 65, iar asemenea greșeli nu vor fi iertate de Bayern. Este tentant să crezi că atunci când va reveni Neymar (dacă va reveni miercuri, nu se știe încă) lucrurile vor sta altfel – fără îndoială brazilianul va avea un impact -, dar dacă evoluțiile colegilor vor fi în aceeași notă, PSG va avea probleme și cu Bayern, dar și cu acționarii care și-au propus să câștige acest trofeu.

2. Real Madrid

Până acum două săptămâni, campionii ultimelor două ediții erau favoriții tuturor la un al treilea trofeu consecutiv. Astăzi, nimeni nu mai pare așa convins. Fără nicio victorie acasă în sezonul actual, un lucru e cert: ceva nu merge la Real Madrid. Nu e imediat clar ce anume, însă apărarea pare să fie șubredă, în special la duelurile aeriene. În prima etapă din UCL, contra lui Apoel, nu a fost nici pe departe festivitatea de goluri așteptată de toată lumea, însă optimismul din tabăra albilor se bazează pe evoluția nemaipomenită a lui Dani Ceballos în victoria (2-1) de pe terenul lui Alaves.

Spaniolul de 21 de ani a făcut un meci impresionant și l-a recompensat pe Zidane pentru încrederea avută în el. Jucând la mijloc, în partea stângă a unui sistem 4-3-3, a marcat o dublă și a lăsat impresia că este capabil să se ridice la nivelul colegilor săi mai experimentați. Meciul cu Borussia va fi cu siguranță la alt nivel, dar nu ar fi chiar surprinzător ca Ceballos să fie asul din mâneca lui Zidane. În orice caz, sentimentul este că francezul are nevoie de un as (dacă nu cumva de mai mulți), dacă e să plece din Germania cu puncte.

1. Barcelona

Messi și-a revenit, Barcelona și-a revenit, fotbalul a revenit la normal. După un început de sezon timid și după o campanie de transferuri din care părea să fi ieșit slăbită, Barça ne-a amintit că nu poate fi scoasă niciodată din calcule – în niciun caz din luna septembrie.

Catalanii mărșăluiesc în voie prin La Liga și, chiar dacă succesul de la Girona din weekend a scos la iveală câteva slăbiciuni, echipa lui Valverde este la a șasea victorie din tot atâtea posibile – cu doar două goluri primite. Dacă mai luăm în calcul și evoluția lui Messi contra lui Juventus în runda precedentă, înțelegem de ce Sporting ar avea nevoie de o mică minune pentru a se așeza între Barcelona și cele trei puncte miercuri seară.

Cum spuneam însă, meciul de la Girona n-a fost grozav, și între minusuri s-a strecurat de data asta și evoluția nou-sositului Paulinho. Cu Busquets odihnit de Valverde, brazilianul a dezamăgit, a fost departe de eficiența din primele etape în atac și a lăsat mult spațiu în urma sa atunci când a urcat în ofensivă. O echipă mai puternică ar fi profitat fără îndoială, așa că rămâne (măcar) un semn de întrebare: ce va face Barcelona în cazul unei accidentări a lui Busquets? Echipa l-a pierdut deja pentru câteva luni pe Dembélé, iar lotul Barcelonei nu e tocmai stufos. Noroc că Messi nu se uită prea mult în jur zilele astea…

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.