Revoluția engleză continuă: Spurs îl frustrează pe Ronaldo, City trece de Napoli, Liverpool dă 7 goluri în etapa surprizelor

Danny Coposescu 18 octombrie 2017

Acum şase ani, Harry Redknapp vorbea despre visurile lui Tottenham în Champions League. Real Madrid asculta atentă şi apoi le spulbera cu nepăsare: 4-0 pe Santiago Bernabeu, într-un sfert de finală care rămâne și până azi cel mai înalt nivel la care au ajuns londonezii în Champions League.

Marți seară, Mauricio Pochettino a vorbit despre „un alt capitol“ în cariera sa, după ce presa engleză a pus la bătaie statisticile nu tocmai grozave ale argentinianului împotriva Realului, de pe vremea când antrena în Spania. Ce s-a întâmplat în egalul 1-1 de aseară a reprezentat, deci, un alt capitol atât pentru antrenor, cât şi pentru echipă. Spurs a jucat inteligent şi cu siguranţă de sine într-un egal care a avansat naraţiunea dincolo de meritele (şi preţul) lui Harry Kane.

Nu doar pentru că atacantul n-a marcat, deşi el a provocat autogolul lui Varane care a cam ameţit-o pe Madrid, ci mai ales pentru că prestaţia oaspeţilor a fost mult prea coezivă şi bine organizată pentru a putea fi redusă la un singur jucător, oricât de bun ar fie el. Apoi, nu Kane, ci Hugo Lloris a fost omul meciului, cu o serie de parade fantastice, mai ales în a doua repriză, când aproape că l-a făcut pe Benzema să lăcrimeze de frustrare. Alderweireld şi Vertonghen au fost la fel de solizi cum ne-au obişnuit; Eriksen a adus doza de viziune calmă pe care doar el o are în lotul ăsta.

Dacă Serge Aurier nu se grăbea să facă o intervenţie neînţeleaptă în careu, cine ştie ce ar fi ieşit. Aşa, Cristiano Ronaldo a transformat penaltiul şi continuă să marcheze de fiecare date când îi întâlneşte pe Spurs. Totuşi, a fost nevoie de două parade salvatoare din partea lui Keylor Navas pentru a-l opri pe Kane să mai dea apă la moară zvonurilor şi speculaţiilor.

Ca atare, egalul a fost rezultatul echitabil într-o seară în care Tottenham a demonstrat că se poate „descurca la nivelul ăsta“ – în cuvintele lui Kane. Curajul pe care l-a cerut Pochettino înainte de meci a fost prezent şi echipa sa trece pe primul loc, la golaveraj (mai multe goluri marcate în deplasare). Pentru Zidane, e al patrulea meci de acasă pe care campioana europeană nu reuşeşte să-l câştige sezonul ăsta. Urmează deplasarea complicată de pe Wembley care va decide cine ia primul loc în grupa H.

Despre calificare nu mai poate fi vorba, pentru că Borussia Dortmund a provocat consternare în Germania după un 1-1 prăfuit în Cipru, cu Apoel Nicosia. Portarul Roman Bürki s-a trezit într-un purgatoriu personalizat, în care e obligat cumva să le dăruiască oponenţilor cât mai multe şanse de a marca. El a gafat pentru golul gazdelor și apoi, cu chiu cu vai, nemţii au reușit să egaleze. Dar nu mai mult. Asta înseamnă că Dortmund a strâns un singur punct după trei etape şi locul trei a devenit priritatea acum, după spune directorul sportiv Michael Zorc.

Între timp, Man City a ameninţat să-i facă lui Napoli ce le-a făcut majoritatea echipelor care i s-au așezat în cale sezonul ăsta. După un sfert de oră, era deja 2-0, mulţumită lui Sterling şi Gabriel Jesus. Kevin De Bruyne dădea iarăşi din baghetă în stânga şi în dreapta, iar italienii păreau descumpăniţi. Doar că apoi a venit, aproape din neant, un penalti pentru oaspeţi. Și când golgeterul Dries Mertens şi-a aşezat mingea, puteai fi sigur că Ederson o va scoate din plasă. Numai că brazilianul a salvat.

De aici încolo, chiar dacă City a continuat să-şi creeze ocazii, fluxul meciului s-a schimbat şi Napoli a ieşit la joacă în a doua repriză. A venit prompt şi al doilea penalti pentru liderul din Serie A, pe care Diwara l-a transformat cu succes. Mertens a mai risipit o mare ocazie pe final, dar Napoli a fost suficient de ameninţătoare încât să poată trage speranţe și pentru retur, dar și pentru calificare.

Deocamdată, Şahtiorul ocupă locul doi, după o victorie la limită (2-1) pe De Kuip, unde Feyenoord pur şi simplu nu reuşeşte să facă pasul necesar pentru a lăsa o impresie plăcută în Europa, după o absenţă lungă.

Cam acelaşi lucru se putea spune şi despre Liverpool, înainte de întâlnirea cu Maribor. Şapte goluri şi o victorie record în deplasare pentru un club englez mai târziu, băieţii lui Klopp au mai schimbat macazul. E drept că slovenii s-au apărat cu competenţa unui boxer ameţit în runda a 12-a, dar asta nu face prăpădul provocat de Firmino, Salah şi Coutinho mai puţin spectaculos. Până şi Oxlade-Chamberlain a marcat, iar englezul are în sfârşit ceva pozitiv de pus în jurnal de când a făcut mutarea de la Arsenal.

Liverpool împarte acum primul loc cu Spartak Moscova, care a demolat-o surprinzător la rândul ei pe Sevilla cu 5-1.

Şi așa am ajuns la ciudata grupă G, unde Beşiktaş domină total, Monaco e de nerecunoscut şi RB Leipzig obţine prima victorie în Europa în scurta (și controversata) istorie a clubului. Pe Stade Louis II, campioana Franţei o păţise deja (0-3) cu Porto, dar lecţia a rămas neînvăţată și liderul grupei, Beşiktaş, n-a avut probleme în a reveni după golul lui Falcao. Turcii au câștigat meritat cu 2-1 şi rămân cu un proncentaj de 100% în grupe.

Leipzig şi Porto au făcut să plouă cu goluri în prima repriză, pe care nemţii au reuşit s-o încheie în avantaj, 3-2. Marea surpriză a fost că nu s-a mai schimbat nimic după pauză, în timpul căreia antrenorul Ralph Hasenhüttl şi-a calmat cu succes jucătorii. Maturitatea din repriza secundă a păstrat scorul intact, iar Germania de Est are pentru prima dată în mulţi ani un club victorios pe cea mai mare scenă a fotbalului european.

La jumătatea fazei grupelor, RB Leipzig și alte echipe surprinzătoare pot spera de-acum la calificare. Dar calculele sunt complicate.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.