LEAD
Rugby

România a fost exclusă de la Cupa Mondială de Rugby. Federația va face apel la decizia World Rugby

Sione Faka'osilea în meciul cu Belgia © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
15 mai 2018
Lead.ro
0 comentarii

World Rugby a decis să excludă echipa naţionala de rugby a României – „Stejarii“ – de la Cupa Mondială din 2019 din Japonia. Și până la urmă, motivul n-a fost scandalul meciului Belgia – Spania (arbitrat de Vlad Iordăchescu, câștigat de belgieni și contestat – fără temei, a decis forul mondial – de iberici), ci mai proaspătul caz al jucătorilor neeligibili.

România a fost descalificată pentru că l-a folosit în ultimele două ediții ale Rugby Europe Championship (REC) pe Sione Faka’osilea, jucător naturalizat din Tonga. World Rugby a decis că, din moment ce Faka’osilea jucase deja pentru Tonga în HSBC World Seven’s Circuit (circuit de rugby în șapte), el nu avea drept de joc pentru România. Așa că pentru fiecare dintre cele opt meciuri în care Faka’osilea a intrat în teren, România a primit o penalizare de cinci puncte.

Aceeași pedeapsă aspră au primit-o Belgia și Spania, care au fost și ele sancționate din aceleși motiv: au folosit unul sau mai mulți jucători neeligibili în șapte, respectiv nouă meciuri din ultimele două sezoane REC.

Ca urmare a pedepsei, Rusia va lua locul României la Campionatul Mondial din Japonia, iar Germania va lua locul Spaniei în barajul de calificare împotriva Portugaliei (câștigătoarea urmează să joace cu Samoa). Belgia ratase oricum calificarea la Mondial.

De parcă asta n-ar fi fost de ajuns, Federația Română de Rugby (FRR) a primit și o amendă de 100.000 de lire – o sumă foarte importantă pentru rugbyul românesc.

*

După mai multe săptămâni în care pe tapet a stat scandalul iscat în ultima etapă din Rugby Europe Championship, când înfrângerea Spaniei în Belgia a însemnat calificarea directă a României la Cupa Mondială, World Rugby a decis ca meciul să nu fie rejucat, așa cum ceruseră ibericii. Comisia care a analizat prestația brigăzii conduse de Vlad Iordăchescu a hotărât că n-a fost vorba de arbitraj părtinitor. 

Dar Federația Română de Rugby n-a avut timp să se bucure de această concluzie. În schimb, FRR are acum 14 zile să facă apel la decizia de excludere a naționalei de la Cupa Mondială – și asta urmează să facă.

Într-un comunicat de presă emis imediat după decizia forului mondial, FRR prezintă, pas cu pas și în ordine cronologică, întreaga situație. Pe scurt, FRR susține că a făcut tot posibilul – printr-un activ dialog cu World Rugby, federația din Tonga și Faka’osilea – să se asigure că jucătorul este disponibil pentru selecție. 

În plus, FRR spune că nu poate fi de acord să fie sancționată în mod identic cu Belgia și Spania, ale căror echipe au folosit mai mulți jucători neeligibili și nu au demonstrat că au făcut aceleași eforturi în a se asigura că rugbyștii în cauză pot fi naturalizați. 

Dacă apelul nu va avea succes, naționala de rugby a României va rata pentru prima dată prezența la o Cupă Mondială.

Articol în curs de actualizare

Comentează articolul
Finala Champions League

„Bring it on‟: Klopp a adus-o din nou pe Liverpool la masa mare, unde caută din nou acel evaziv final fericit

25 mai 2018
Danny Coposescu

„Am șters aproape totul din jurul meciului și nu l-am mai revăzut. Niciodată.‟ Jürgen Klopp e prins în discuție cu Donald McRae de la The Guardian și ajunge, inevitabil, la subiectul acelui joc. Cinci ani mai târziu, reacția lui rămâne la fel de memorabilă ca golul zdrobitor al lui Arjen Robben: „Fanii noștri au fost […]

Citeşte articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design