LEAD
HANDBAL FEMININ

România câștigă greu cu Austria, face primul pas spre Campionatul Mondial. Dar echipa încă își caută forma

FOTO: Mihaela Bobar / www.SportPictures.eu

În deschiderea unui weekend încărcat și plin de speranță pentru sportul românesc – care mai are în prim-plan finala de la Roland Garros jucată de Simona Halep și România-Polonia, în preliminariile Campionatului Mondial de fotbal din 2018 –, naționala feminină de handbal a câștigat cu greu în fața Austriei primul meci din dubla de calificare la Campionatul Mondial din Germania, scor 34-29  (la pauză 17-16).

Suporterii care au umplut sala Antonio Alexe din Oradea n-au asistat însă la un meci lipsit de emoții, cum poate se așteptau, Austria fiind o echipă mai slab clasată. Dimpotrivă, primul meci oficial al României după Campionatul European din Suedia, unde s-a clasat pe locul cinci, le-a adus în față o echipă schimbată de cea care în ultimii ani s-a bătut pentru primele locuri la turneele finale. Au văzut, în schimb, o echipă tânără și lipsită de omogenitate, destul de nesigură și dezordonată, care își caută încă un nou nucleu, după retragerea mai multor jucătoare de bază.

Selecționerul Martin Ambros avertiza înaintea meciului că nu vede România ca favorită clară: „Nu poate fi vorba de favorite, sunt două echipe bune care luptă pentru același scop. Ținând cont că suntem la final de sezon și multe jucătoare sunt obosite sau cu accidentări, cel mai important este să ne simțim ok pe teren, să fim conectați la miza partidei și să începem bine primul meci.”

Deși a deschis scorul și a condus mare parte din prima repriză, echipa antrenată de Martin Ambros nu s-a putut distanța la mai mult de unul, două, maxim trei goluri. Austria, condusă de Herbert Muller, un antrenor care cunoaște bine handbalul românesc, a egalat pe finalul primei reprize, preluând chiar conducerea pentru câteva momente, 15-14.

Cu Cristina Neagu ținută om la om și destul de absentă de la linia de 9 metri în prima parte a jocului, jucătoare ca Ana Maria Dragut, Crina Pintea sau Gabriela Perianu au dus greul în atac, jucând cu curaj. Apărarea a avut însă mult de suferit, dezechilibrată de aruncările puternice ale austricelor, la care a strălucit mai ales Patricia Kovacs, care a înscris 10 goluri.

Repriza a doua a continuat la fel de echilibrat, cu Austria punând mereu presiune pe apărarea indecisă a României și egalând din nou. Câteva parade bune ale Denisei Dedu și Yuliei Dumanska (care au scos două lovituri de la 7 metri) și o înlănțuire de goluri-torpile date de Neagu (în total, șapte) au adus puțină liniște pe banca României, care s-a distanțat – cu greu – la cinci goluri, 34-29.

N-a fost însă niciun moment de respiro sau de dominație clară, niciun moment care să dea încredere și speranță pentru viitorul imediat al unei echipe aflate în schimbare, care mai are mult de muncit ca să-și recapte siguranța și încrederea cu care își obișnuise suporterii în ultimii ani.

Primele declarații

Căpitanul naționalei, Cristina Neagu, a subliniat și după meci, în direct la TVR 2, că echipa României e foarte schimbată de cea din trecut și că îi lipsește omogenitatea. „Avem multe jucătoare noi, care chiar dacă nu sunt foarte tinere, nu au experiență la acest nivel și e normal să aibă trac. E un test extraordinar pentru noi, avem multe de învățat, e o victorie până la urmă, nu una foarte clară care să ne asigure calificarea, dar sunt cinci goluri și mergem în Austria să câștigăm. Nu în atac a fost problema, ci că am primit 29 de goluri. A fost și presiune, am jucat acasă cu sala plină, le mulțumesc din suflet suporterilor că au fost alături de noi și le dedicăm această victorie.”

Selecționerul Austriei Herbert Muller a spus că, deși e mândru de cum au luptat jucătoarele sale, nu speră în mod realist la calificare. „Mă bucur foarte mult pentru jocul nostru, am reușit cel puțin 50 de minuite să fim aproape de o echipă de valoare mondială. Poate la sfârșit, scorul e cu 2-3 goluri prea mult, dar n-am mai reușit să rezolvăm axa Cristina Neagu-Crina Pintea. Sunt foarte mândru de fete și vom încerca să luptăm cum putem în retur. Dar nu cred că e în joc calificarea, România va câștiga, dar noi vom încerca să le împiedicăm.”

 

Returul cu Austria are loc pe 13 iunie, la Stockerau, Austria.

Comentează articolul
Viitor

Naționala U21 ne dă speranțe pentru viitor. Secretul ei: „Forța grupului. Am câștigat și atunci când nu ne-am putut baza pe vedete”

Bucuria echipei U21, cu Ianis Hagi și Alexandru Cicâldau in prim-plan. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
14 decembrie 2017
Ciprian Rus

Exercițiu de imaginație: Naționala mare a României cade într-o grupă de calificare cu Portugalia, Elveția, Bosnia, Țara Galilor și Liechtenstein. Mergem mai departe cu exercițiul: după ce a jucat cel puțin o dată cu fiecare dintre aceste echipe, inclusiv deplasări în Elveția, Bosnia și Țara Galilor, România nu are nici o înfrângere și e pe […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Olanda evită capcana Cehiei, are dreptul să încerce imposibilul. Dar cum oprești această Norvegie care spulberă Rusia și joacă ireal?

14 decembrie 2017
Lead.ro

Olanda a fost la un pas să pățească cu Cehia ce a pățit și România, acum câteva zile. Vicecampioanele mondiale și europene au început excelent, s-au distanțat la 7-1 și 8-2, dar cehoaicele și-au făcut loc înapoi în joc, s-au apropiat – aproape fără efort – până la 10-9, și au intrat la cabine cu […]

Citeşte articolul
Premier League

Şcoala de la Manchester: curg omagiile pentru jocul lui City, nimeni nu-l mai ia peste picior pe Guardiola

13 decembrie 2017
Danny Coposescu

Jonathan Pearce comentează pentru BBC de ani buni. E una dintre cele mai cunoscute voci din programul „Match of the Day‟ şi, în conformitate cu tradiţia engleză, nu-i genul care să îndrăgească hiperbola. Dar pus faţă în faţă cu Pep Guardiola aseară, la finalul încă unui „masterclass‟ din partea lui Man City, nici Pearce nu […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design