LEAD
HANDBAL FEMININ

România câștigă greu cu Austria, face primul pas spre Campionatul Mondial. Dar echipa încă își caută forma

FOTO: Mihaela Bobar / www.SportPictures.eu

În deschiderea unui weekend încărcat și plin de speranță pentru sportul românesc – care mai are în prim-plan finala de la Roland Garros jucată de Simona Halep și România-Polonia, în preliminariile Campionatului Mondial de fotbal din 2018 –, naționala feminină de handbal a câștigat cu greu în fața Austriei primul meci din dubla de calificare la Campionatul Mondial din Germania, scor 34-29  (la pauză 17-16).

Suporterii care au umplut sala Antonio Alexe din Oradea n-au asistat însă la un meci lipsit de emoții, cum poate se așteptau, Austria fiind o echipă mai slab clasată. Dimpotrivă, primul meci oficial al României după Campionatul European din Suedia, unde s-a clasat pe locul cinci, le-a adus în față o echipă schimbată de cea care în ultimii ani s-a bătut pentru primele locuri la turneele finale. Au văzut, în schimb, o echipă tânără și lipsită de omogenitate, destul de nesigură și dezordonată, care își caută încă un nou nucleu, după retragerea mai multor jucătoare de bază.

Selecționerul Martin Ambros avertiza înaintea meciului că nu vede România ca favorită clară: „Nu poate fi vorba de favorite, sunt două echipe bune care luptă pentru același scop. Ținând cont că suntem la final de sezon și multe jucătoare sunt obosite sau cu accidentări, cel mai important este să ne simțim ok pe teren, să fim conectați la miza partidei și să începem bine primul meci.”

Deși a deschis scorul și a condus mare parte din prima repriză, echipa antrenată de Martin Ambros nu s-a putut distanța la mai mult de unul, două, maxim trei goluri. Austria, condusă de Herbert Muller, un antrenor care cunoaște bine handbalul românesc, a egalat pe finalul primei reprize, preluând chiar conducerea pentru câteva momente, 15-14.

Cu Cristina Neagu ținută om la om și destul de absentă de la linia de 9 metri în prima parte a jocului, jucătoare ca Ana Maria Dragut, Crina Pintea sau Gabriela Perianu au dus greul în atac, jucând cu curaj. Apărarea a avut însă mult de suferit, dezechilibrată de aruncările puternice ale austricelor, la care a strălucit mai ales Patricia Kovacs, care a înscris 10 goluri.

Repriza a doua a continuat la fel de echilibrat, cu Austria punând mereu presiune pe apărarea indecisă a României și egalând din nou. Câteva parade bune ale Denisei Dedu și Yuliei Dumanska (care au scos două lovituri de la 7 metri) și o înlănțuire de goluri-torpile date de Neagu (în total, șapte) au adus puțină liniște pe banca României, care s-a distanțat – cu greu – la cinci goluri, 34-29.

N-a fost însă niciun moment de respiro sau de dominație clară, niciun moment care să dea încredere și speranță pentru viitorul imediat al unei echipe aflate în schimbare, care mai are mult de muncit ca să-și recapte siguranța și încrederea cu care își obișnuise suporterii în ultimii ani.

Primele declarații

Căpitanul naționalei, Cristina Neagu, a subliniat și după meci, în direct la TVR 2, că echipa României e foarte schimbată de cea din trecut și că îi lipsește omogenitatea. „Avem multe jucătoare noi, care chiar dacă nu sunt foarte tinere, nu au experiență la acest nivel și e normal să aibă trac. E un test extraordinar pentru noi, avem multe de învățat, e o victorie până la urmă, nu una foarte clară care să ne asigure calificarea, dar sunt cinci goluri și mergem în Austria să câștigăm. Nu în atac a fost problema, ci că am primit 29 de goluri. A fost și presiune, am jucat acasă cu sala plină, le mulțumesc din suflet suporterilor că au fost alături de noi și le dedicăm această victorie.”

Selecționerul Austriei Herbert Muller a spus că, deși e mândru de cum au luptat jucătoarele sale, nu speră în mod realist la calificare. „Mă bucur foarte mult pentru jocul nostru, am reușit cel puțin 50 de minuite să fim aproape de o echipă de valoare mondială. Poate la sfârșit, scorul e cu 2-3 goluri prea mult, dar n-am mai reușit să rezolvăm axa Cristina Neagu-Crina Pintea. Sunt foarte mândru de fete și vom încerca să luptăm cum putem în retur. Dar nu cred că e în joc calificarea, România va câștiga, dar noi vom încerca să le împiedicăm.”

 

Returul cu Austria are loc pe 13 iunie, la Stockerau, Austria.

Comentează articolul
Liga 1

Final de infarct în derbi: FCSB egalează la ultima fază, Dinamo scapă printre degete o victorie mare. Totul rămâne deschis în lupta pentru „play-off”

Dinamo și FCSB termină la egalitate după un meci foarte disputat. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
18 februarie 2018
Ciprian Rus

Dinamo – FCSB e, de când lumea, genul de derbi care nu are nevoie de nici un fel de avancronică. Miza istorică transcede, oricum, orice calcule de clasament și orice argumente de context. Dar, programat în penultima etapă, meciul avea o importanță aparte, cu atât mai mult cu cât, înainte de fluierul de start, Dinamo […]

Citeşte articolul
Rugby

Dezmăgire uriașă la Madrid: România pierde categoric cu Spania, are nevoie de ceva special pentru a mai prinde Mondialul din Japonia

Foto: Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 februarie 2018
Vlad Pîrvu

După fericirea puțin exagerată pe care mulți dintre noi am afișat-o după victoria răsunătoare cu Germania, la primul meci din Rugby Europe Championship 2018, iată că reversul medaliei ni s-a arătat mult mai repede decât ne-am fi dorit: naționala de rugby a României a fost învinsă de Spania – poate chiar mai categoric decât o […]

Citeşte articolul
Perspectivă

Motive de optimism: în ciuda problemelor ei, Bundesliga poate să vadă jumătatea plină a paharului

17 februarie 2018
Danny Coposescu

În ultima vreme, am scris numai despre norii negri adunați fotbalului german. Asta şi pentru că nu există multe naţiuni care să fie atât de sobre şi auto-critice când vine vorba despre sportul lor naţional. Nemţii tratează „cel mai frumos lucru neimportant din lume‟ cu aceeaşi seriozitate reflexivă pe care o prescrie stereotipul – şi […]

Citeşte articolul
Seria „Samurai”

S-a întâmplat să fie aur. Povestea neromanțată a lui Tiberiu Dolniceanu

Foto: FRS
16 februarie 2018
Ciprian Rus

În toate biografiile romanțate ale marilor sportivi – și mai toate sunt romanțate – apare ceva, în primele 10-15 pagini, care anunță destinul fabulos de mai târziu. E, acolo, un episod din copilărie sau o întâlnire care capătă sens abia mai târziu, detaliile unui univers din care puștiul captiv va face, mai apoi, totul ca […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design