LEAD
HANDBAL FEMININ

România câștigă greu cu Austria, face primul pas spre Campionatul Mondial. Dar echipa încă își caută forma

FOTO: Mihaela Bobar / www.SportPictures.eu
9 iunie 2017
Lead.ro
0 comentarii

În deschiderea unui weekend încărcat și plin de speranță pentru sportul românesc – care mai are în prim-plan finala de la Roland Garros jucată de Simona Halep și România-Polonia, în preliminariile Campionatului Mondial de fotbal din 2018 –, naționala feminină de handbal a câștigat cu greu în fața Austriei primul meci din dubla de calificare la Campionatul Mondial din Germania, scor 34-29  (la pauză 17-16).

Suporterii care au umplut sala Antonio Alexe din Oradea n-au asistat însă la un meci lipsit de emoții, cum poate se așteptau, Austria fiind o echipă mai slab clasată. Dimpotrivă, primul meci oficial al României după Campionatul European din Suedia, unde s-a clasat pe locul cinci, le-a adus în față o echipă schimbată de cea care în ultimii ani s-a bătut pentru primele locuri la turneele finale. Au văzut, în schimb, o echipă tânără și lipsită de omogenitate, destul de nesigură și dezordonată, care își caută încă un nou nucleu, după retragerea mai multor jucătoare de bază.

Selecționerul Martin Ambros avertiza înaintea meciului că nu vede România ca favorită clară: „Nu poate fi vorba de favorite, sunt două echipe bune care luptă pentru același scop. Ținând cont că suntem la final de sezon și multe jucătoare sunt obosite sau cu accidentări, cel mai important este să ne simțim ok pe teren, să fim conectați la miza partidei și să începem bine primul meci.”

Deși a deschis scorul și a condus mare parte din prima repriză, echipa antrenată de Martin Ambros nu s-a putut distanța la mai mult de unul, două, maxim trei goluri. Austria, condusă de Herbert Muller, un antrenor care cunoaște bine handbalul românesc, a egalat pe finalul primei reprize, preluând chiar conducerea pentru câteva momente, 15-14.

Cu Cristina Neagu ținută om la om și destul de absentă de la linia de 9 metri în prima parte a jocului, jucătoare ca Ana Maria Dragut, Crina Pintea sau Gabriela Perianu au dus greul în atac, jucând cu curaj. Apărarea a avut însă mult de suferit, dezechilibrată de aruncările puternice ale austricelor, la care a strălucit mai ales Patricia Kovacs, care a înscris 10 goluri.

Repriza a doua a continuat la fel de echilibrat, cu Austria punând mereu presiune pe apărarea indecisă a României și egalând din nou. Câteva parade bune ale Denisei Dedu și Yuliei Dumanska (care au scos două lovituri de la 7 metri) și o înlănțuire de goluri-torpile date de Neagu (în total, șapte) au adus puțină liniște pe banca României, care s-a distanțat – cu greu – la cinci goluri, 34-29.

N-a fost însă niciun moment de respiro sau de dominație clară, niciun moment care să dea încredere și speranță pentru viitorul imediat al unei echipe aflate în schimbare, care mai are mult de muncit ca să-și recapte siguranța și încrederea cu care își obișnuise suporterii în ultimii ani.

Primele declarații

Căpitanul naționalei, Cristina Neagu, a subliniat și după meci, în direct la TVR 2, că echipa României e foarte schimbată de cea din trecut și că îi lipsește omogenitatea. „Avem multe jucătoare noi, care chiar dacă nu sunt foarte tinere, nu au experiență la acest nivel și e normal să aibă trac. E un test extraordinar pentru noi, avem multe de învățat, e o victorie până la urmă, nu una foarte clară care să ne asigure calificarea, dar sunt cinci goluri și mergem în Austria să câștigăm. Nu în atac a fost problema, ci că am primit 29 de goluri. A fost și presiune, am jucat acasă cu sala plină, le mulțumesc din suflet suporterilor că au fost alături de noi și le dedicăm această victorie.”

Selecționerul Austriei Herbert Muller a spus că, deși e mândru de cum au luptat jucătoarele sale, nu speră în mod realist la calificare. „Mă bucur foarte mult pentru jocul nostru, am reușit cel puțin 50 de minuite să fim aproape de o echipă de valoare mondială. Poate la sfârșit, scorul e cu 2-3 goluri prea mult, dar n-am mai reușit să rezolvăm axa Cristina Neagu-Crina Pintea. Sunt foarte mândru de fete și vom încerca să luptăm cum putem în retur. Dar nu cred că e în joc calificarea, România va câștiga, dar noi vom încerca să le împiedicăm.”

 

Returul cu Austria are loc pe 13 iunie, la Stockerau, Austria.

Comentează articolul
VIITOR

Camelia Potec: „Se pot schimba lucruri. Avem speranțe că putem fi competitivi la Tokyo”

Mihai Covaliu si Camelia Potec / Sportpictures.eu
22 iunie 2017
Andreea Giuclea

Să conducă Federația de Natație și Pentatlon Modern nu era unul din planurile Cameliei Potec atunci când a renunțat la sportul de performanță, în 2012. Campioană olimpică în 2004, la Atena, își dorea întâi să ia o pauză, să se odihnească și să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat la JO de la Londra, unde n-a […]

Citeşte articolul
Înainte de fluier

Veşti mixte de la Bayern, vânătoarea Fiscului spaniol continuă şi „Dollarumma“ nu scapă de probleme nici în Polonia

22 iunie 2017
Danny Coposescu

Deocamdată, nu transferurile ocupă prima pagină în vara asta. Pentru fiecare Davy Klaassen adus de Everton, există o ceartă sau o controversă care atrage mai multă atenţie decât mişcările convenţionale de pe piaţa fotbalului. Mai ales în cazul super-cluburilor care tocmai au terminat un sezon plin de succes. La Chelsea, Real Madrid şi, mai nou, […]

Citeşte articolul
În afara terenului

Avram Iancu și lupta lui cu cei 2.860 de kilometri ai Dunării

22 iunie 2017
Ancuța Iosif

Avram Iancu, un bibliotecar de 41 ani din Petroșani, și-a început pe 20 iunie cursa prin care, timp de 60 de zile, va înota prin toți cei 2.860 de kilometri ai Dunării. Va trece prin zece țări și va înota zece ore pe zi, fără protecție termică. Pentru românul care anul trecut a traversat înot, în […]

Citeşte articolul
Înainte de fluier

Ronaldo s-a săturat de Mbappe, Conte s-a săturat de Abramovic, Guardiola nu se mai satură de Dani Alves

19 iunie 2017
Danny Coposescu

Plictiseală? Ce plictiseală? Principalele competiţii de fotbal din Europa or fi în vacanţă, dar vara asta a dezvoltat deja destule intrigi pentru un „spin-off“ adecvat, cât aşteptăm revenirea serialului principal. Tema principală pare să fie despărţirea şocantă. Am început săptămâna cu un SMS de la Antonio Conte către Diego Costa şi o terminăm cu alt […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design