Ronaldo decide marele meci dintre Bayern și Real. Dortmund suferă, dar câștigă simpatia tuturor

Danny Coposescu 13 aprilie 2017

A fost prea devreme: cu gândul la spaima trăită cu o zi înainte, Dortmund pierde meciul, dar câştigă inimile prin curajul fanilor şi jucătorilor. Pe Allianz Arena, Ronaldo încheie seceta cu o dublă care-l duce la cota 100 în Europa. Iar Leicester City pleacă cu fruntea sus din Spania

Ieri fost o zi ciudată în Germania. Ţara asta concurează strâns cu Anglia la titlul de cea mai obsedată de fotbal. Aşa că discuţiile despre meciul dintre Borussia Dortmund şi Monaco au continuat să domine undele radio, canelele TV şi presa, cum te-ai aştepta. Diferenţa e că au fost juxtapuse cu ştiri despre investigaţii şi deţineri în urma atentatului asupra echipei de marţi seară.

Cum ne-am obişnuit după asemenea episoade – tot mai frecvente – viaţa merge mai departe, însă parcă puţin mai încărcată şi nesigură. Doar că nemţii au o poreclă aparte pentru fotbal, una care vine ca o mănuşă pe ceea ce s-a întâmplat pe Westfalenstadion la meciul reprogramat: „Die schönste Nebensache der Welt“ – cea mai frumoasă chestiune secundară din lume. Sportul ăsta, care continue să arate că nu e „doar“ un sport, a strâns 65.000 de mii de oameni la un loc pentru a cânta la unison „You’ll Never Walk Alone“, un imn parcă nicicând mai potrivit.

Borussia Dortmund – AS Monaco 2-3

Oricât de magnifice au fost spectacolul şi susţinerea din tribune, încă din start a fost evident că gazdele sunt cu o viteză în urma ofensivei monegasce. Un şut din careu al lui Aubameyang a fost prima şi ultima ocazie a Borussiei în prima repriză. A urmat val după val de atacuri şi Monaco a primit repede un penalti, după ce Sokratis nu a putut decât să-l împiedice pe Kilian Mbappe. Faptul că Fabinho a ratat pentru prima dată de la 11 metri sezonul ăsta nu a schimbat nimic.

Echipa lui Jardim a revenit şi cine altcineva decât Mbappe putea să deschidă scorul, cu ceva noroc, după ce mingea i-a ricoşat din pulpă. Apărarea lui Dortmund, fără Bartra (care îşi revine după operaţia la braţ), nu s-a zbătut să facă faţă. Sven Bender, înlocuitorul lui Bartra, şi-a trimis mingea în poartă şi lucrurile arătau rău pentru băieţii lui Tuchel, care a spus după meci că s-a simţit ignorat de reprogramarea atât de prompt decisă de UEFA.

A doua repriză a fost însă o răbufnire de orgoliu care să se asorteze perfect cu tifo-ul fanilor. Ousmanne Dembele a marcat în minutul 57 şi fluxul jocului părea să se fi schimbat. Dar anul ăsta pare să-i aparţină lui Mbappe, care a marcat al 21-lea său gol după o recuperare şi o finalizare perfectă. Totuşi, a mai fost timp pentru Kagawa să pună la pământ doi fundaşi adverşi şi să reducă din avantaj. Dortmund mai are, deci, o şansă în returul din Franţa.

Bayern München – Real Madrid 1-2 

Pe Allianz Arena, Carlo Ancelotti nu a avut parte de o reuniune prea fericită cu echipa care l-a demis acum doi ani. Accidentarea în preambul a lui Robert Lewandowski, omul sezonului pentru Bayern, era deja de rău augur.

Însă meciul a început cum nu se putea mai bine pentru bavarezi. Câteva ocazii bune au dus până la urmă la un corner, explodat în poartă de fruntea lui Arturo Vidal. Chileanul a fost cel mai periculos jucător în prima repriză şi a ratat apoi dintr-o centrare aproape identică. Momentul decisiv a venit după ce arbitrul a dictat un penalti, destul de dubios, acordat în favoarea gazdelor pentru un presupus henţ al lui Carvajal. Vidal a ratat groaznic şi, de acolo, ceva s-a rupt în jocul echipei sale.

La 90 de secunde după pauză, a ieşit în sfârşit în față Cristiano Ronaldo, care nu mai marcase de şapte luni în Europa. De un singur metru de spaţiu în careu a avut nevoie portughezul pentru a egala. Real a dominat din acel moment, cu atât mai mult după ce Javi Martinez a fost eliminat pentru două galbene în trei minute. Doar acrobaţiile lui Neuer au ţinut scorul la 1-1 până în minutul 77, când Ronaldo i-a strecurat cumva mingea printre picioare şi a ajuns la 100 de goluri în competiţiile europene. Portughezul câștigă astfel cursa cu Messi pentru primul la 100, devenind primul jucător din istorie care atinge această bornă. A avut nevoie de 143 de meciuri pentru a ajunge la 100 de goluri. Messi, cu 97 de goluri din 118 meciuri, îl urmează.

Zinedine Zidane e astfel cu un pas în a doua semifinală de Champions League în cele 15 luni de când e antrenor în fotbalul mare.

Atletico Madrid – Leicester City 1-0

Deja-vu pentru Leicester. O înfrângere la un singur gol, după un meci tur în care a fost dominată de o echipă spaniolă. Contra lui Atletico, englezii s-au apărat mult mai bine decât a fost atunci cu Sevilla şi doar un penalti acordat pentru un fault comis în afara careului a fost diferenţa dintre echipe. Griezmann a transformat, apoi echipa lui Simeone a mai avut ocazii, dar Leicester nu a înfruntat tocmai un asediu. Problema pentru Craig Shakespeare e însă că Atleti nu e Sevilla. Specialitatea madrilenilor sunt meciurile în care adversarul se deschide şi atacă, exact ceea ce vor trebui „Vulpile“ să facă pentru a mai scrie un capitol în basmul început sezonul trecut.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.