Ronaldo s-a săturat de Mbappe, Conte s-a săturat de Abramovic, Guardiola nu se mai satură de Dani Alves

Danny Coposescu 19 iunie 2017

Plictiseală? Ce plictiseală? Principalele competiţii de fotbal din Europa or fi în vacanţă, dar vara asta a dezvoltat deja destule intrigi pentru un „spin-off“ adecvat, cât aşteptăm revenirea serialului principal.

Tema principală pare să fie despărţirea şocantă. Am început săptămâna cu un SMS de la Antonio Conte către Diego Costa şi o terminăm cu alt ego enorm care se simte persecutat de o autoritate.

Moartea şi taxele

Cristiano Ronaldo şi-a clădit cariera stelară pe refuzul de accepta limitele posibilului. Aşa că n-ar trebui să surprindă pe nimeni că portughezul probabil nu se supune nici celor două mari certitudini ale vieţii. Până să descopere vreun secret al nemuririi care să-i permită să câştige Balonul de Aur şi după vârsta de 60 de ani, Ronaldo refuză deocamdată acuzaţiile că ar fi fentat statul spaniol de 15 milioane de euro în impozite.

Şi le refuză în cel mai Ronaldo fel cu putinţă: supărându-se groaznic şi ameninţând că-şi ia jucăriile şi pleacă în altă ţară. Mulți spun că Ronaldo oricum era sătul de tratamentul pe care-l primește de la unii fani madrileni, dar noi credem că pur și simplu n-a mai vrut să citească despre Mbappe, al cărui (eventual) transfer ocupase întreaga scenă. Așa că l-a acoperit pe francez sub zvonurile plecării lui la Manchester. Sau la Paris, Londra ori Milano.

Toată povestea a început într-un tabloid portughez şi s-a răspândit mai ceva ca un clip viral pe mediile de socializare. Până să primim vreo declaraţie directă din partea jucătorului, BBC vorbea deja cu oricine era dispus să ofere o opinie. De la jurnalişti, la Ramon Calderon (fost preşedinte al Realului şi „frate de sânge“ cu Gigi Becali, dacă vă mai amintiţi), la câinele lui Ronaldo, toţi au repetat acelaşi refren: când atacantul se simte neîndreptăţit, cu greu îl mai convingi să-şi schimbe părerea.

Un lucru e clar: e puţin probabil ca Ronaldo să accepte cu aceeaşi seninătate o sentinţă suspendată, cum a făcut-o Messi când FISC-ul spaniol i-a bătut la uşă. Antrenorul său de la naţională, cu care portughezul se pregăteşte să câștige și Cupa Confederaţiilor (unde a făcut 2-2 cu Mexic, în primul meci), a cedat la a 504-a întrebare a jurnaliştilor şi şi-a dat cu părerea: „Mi-aş băga mâna în foc pentru caracterul şi integritatea lui ca persoană şi ca atlet.“

Între timp, toată lumea de la Man Utd la PSG îşi freacă palmele şi îşi pregăteşte portofelul.

Conte e nefericit

Un portofel care rămâne deocamdată închis, spre consternarea lui Antonio Conte, e cel al lui Roman Abramovic. Chelsea nu a mişcat deocamdată pe piaţa de transferuri, în timp ce rivalele din Premier League s-au apucat de cumpărături de săptămâni bune.

Asta nu-i convine deloc antrenorului italian. Deşi sezonul trecut am văzut un Conte diferit, mai calm şi mai diplomat, saga Diego Costa şi trecutul de la Juventus ne aduc aminte că rezervele lui de răbdare sunt limitate. Acum trei ani, lipsa de investiţii serioase l-a făcut pe Conte să plece de la Torino, lăsând în urmă doar următoarea metaforă grozavă: „Nu te poţi duce la un restaurant de 100 de euro cu 10 euro în buzunar.“

Localul la care făcea referire Conte e Champions League, competiţia care i-a lipsit lui Chelsea anul trecut şi unde managerul n-a avut prea mult succes. Dacă clubul nu-i va acorda susţinerea necondiţionată, s-ar putea să mai vedem o schimbare pe banca londonezilor.

Prietenul vechi e ca vinul

Dacă proverbul ţine, atunci cei 34 de ani ai lui Dani Alves îl recomandă pentru mutarea care se zvoneşte în ultimele zile. Pep Guardiola e omul care l-a adus pe brazilian la Barcelona de la Sevilla, în 2008. Asta ar fi de ajuns să justifice cele aproape șase milioane de euro pe care City ar fi dispusă să le plătească lui Juve. Dacă mai pui la socoteală şi prestaţiile fantastice ale lui Alves de sezonul trecut, mai ales în Champions League, atunci totul pare un chilipir.

Man City a fost de departe cea mai activă echipă din Premier League pe piaţă şi e clar că Guardiola vrea să înceapă sezonul cu un lot care-i să-i poarte ştampila. În sensul ăsta, Dani Alves pe postul de fundaş dreapta face cât semnătura catalanului.

A început preview-ul Cupei Mondiale în Rusia

Giani Infantino şi Vladimir Putin complimentându-se, multe scaune neocupate în stadion şi bilete refuzate huliganilor notorii: la asta ne putem aştepta anul viitor la Cupa Mondială. Cel puţin dacă e să ne luăm după tradiţionalul „test-run“, Cupa Confederaţiilor, care a început sâmbătă la Sankt Petersburg.

Naţionala Rusiei a deschis balul cu o victorie uşoară împotriva Noii Zeelande, 2-0. Presa mondială a complimentat condiţiile, dar asistenţa destul de slabă, chiar şi la un meci al echipei gazdă, nu a trecut neobservată.

Pe de altă parte, e clar că Rusia e preocupată de imaginea proastă pe care unii fani i-au creat-o, mai ales anul trecut la European. Mai mulți bătăuși notorii au fost ţinuți departe de stadion, ceea ce semnalează discret o schimbare de poziţie faţă de vara trecută, când oficialii ruşi se spălau pe mâini de responsabilitate.

60 în loc de 45?

Cupa Confederaţiilor mai aduce ceva nou, cel puţin în teorie. În Rusia se testează regula care spune că doar căpitanul unei echipe are voie să discute cu arbitrul. Nu e singura inovaţie care se discută la şedinţele IFAB, forul legislativ al fotbalului mondial.

Printre altele, s-a propus reducerea duratei unui meci la două reprize de 30 de minute de joc efectiv. Asta ar însemna că pentru orice întrerupere în joc arbitrii ar opri cronometrul, cum se face de exemplu la baschet, handbal sau, parţial, la rugby.

Şi pentru că schimbările în fotbal sunt atât de rare, legiutorii s-au hotărât să pună acum pe masă toate ideile strălucite pe care le nutresc probabil de multă vreme. În curând, s-ar putea să vedem jucători care îşi pasează singuri lovitura liberă sau cornerul şi penaltiuri fără continuarea fazei, cum e la loviturile de departajare.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.