În sfârşit, se joacă din nou! Au început Europenele de fotbal feminin, în timp ce Milan şi Dortmund au ridicat cortina în anualul International Champions Cup

Danny Coposescu 18 iulie 2017

Acum putem scoate zvonurile de transferuri şi ciondănelile orgoliase între antrenori şi jucători de pe prima pagină. Pentru că a început ce ne interesează pe toţi de fapt – fotbalul. După ce duminică s-a jucat meciul de deschidere la Europeanul fetelor din Olanda, astăzi a început şi exerciţiul de branding turneul amical  pentru cluburile europene, International Champions Cup. Viaţa are din nou un sens!

Olanda ne arată cum îşi apreciază fetele

FC Utrecht nu-şi umple prea des toate cele 23.000 de locuri ale arenei Galgenwaard. Dumincă, însă, au lipsit doar puţin peste 1.000 de oameni pentru a face din deschiderea Campionatului European de fotbal feminin un „sold out event“. O mare portocalie şi-a susţinut favoritele în meciul de debut contra Norvegiei. Iar golul victoriei, marcat de Shanice van der Sanden în minutul 66, a provocat un zgomot cel puţin la fel de mare ca orice ai auzi la un joc al naţionalei de băieţi. Poate chiar mai mult, având în vedere cât de puţine motive de bucurie le-au dat seniorii fanilor olandezi în ultima vreme.

Deja am avut parte şi de o surpriză majoră, după ce Rusia a învins una dintre favorite, Italia, cu 2-1 în meciul de ieri. Calitatea jocului şi puzderia de momente entuziasmante, mai ales din partea portăriței ruse Shcherbak, ar trebui să convingă pe orice microbist că turneul merită toată atenţia.

O atenţie pe care fotbalul feminin s-a luptat mult să o câştige şi care a crescut proporţional cu eforturile de a prinde din urmă jocul masculin. Argumentele obositoare care spun că spectacolul inferior e motivul pentru care fotbalistele primesc doar firmituri de la masa (obscen de) încărcată a băieţilor ignoră o istorie lungă de dezavantajare instituţională. În Anglia, spre exemplu, echipele de fete atrăgeau zeci de mii de spectatori imediat după Primul Război Mondial, până când Federaţia a interzis fotbalul feminin complet, în 1921, ucigând practic jocul. Când FIFA a forţat în sfârşit ridicarea decretului, după aproape cinci decenii, era deja prea târziu.

Aşa că diferenţa dintre fondurile de care se bucură cele două părţi numai mânii invizible ale pieţei libere nu se datorează. Competiţia asta – şi fotbalul feminin, în general – merită promovată din răsputeri, pentru a ajuta la adresarea unei nedreptăţi vechi. Şi, nu în ultimul rând, pentru a arăta tuturor ce grozăvii pot face fetele pe teren.

El Clasico şi Manchester Derby în SUA

Bun venit la marele circ ambulant al granzilor europeni! International Champions Cup a început marți în China, unde AC Milan varianta 2.0 a jucat contra Borussiei Dortmund. 150 de milioane de euro în investiţii mai târziu, pe teren nu s-a văzut mare diferenţă în înfrângerea cu 3-1 a italienilor. Trupa lui Peter Bosz a câştigat fără emoţii prin dubla lui Aubameyang şi golul lui Nuri Şahin, revenit, bietul de el, după a 467-a accidentare serioasă din carieră.

Anul ăsta, Australia a fost înlocuită de Singapore pe lista destinaţiilor unde îşi vor disputa meciurile Chelsea, Inter Milano şi Bayern. Capul de afiş rămâne SUA, unde se va juca pentru prima dată în istorie un Real Madrid – Barcelona în afara Spaniei. China găzduieşte din nou o încălzire pentru duelul dintre Guardiola şi Mourinho. Asta dacă nu mai vine o furtună ca cea de anul trecut care să forţeze anularea jocului.

ICC s-a instalat comod în calendarul fotbalului mondial în ultimii ani şi asistenţele uriaşe justifică zborurile lungi şi obositoare. Cel puţin în ceea ce-i priveşte pe oamenii cu banii de la cluburi.

Autorităţile spaniole au trecut la birocraţii fotbalului

You really have balls.“

Asta i-ar fi spus preşedintele Federaţiei Spaniole de Fotbal lui Michael Garcia, omul care a investigat FIFA pentru corupţie. Americanul refuza atunci să-i spună lui Angel Maria Villar cine-l acuză de nereguli legate de votul pentru Mondialele acordate Rusiei şi Quatarului.

Se pare că FISC-ul spaniol are şi mai multe „balls“. Villar a fost arestat acum pentru spălare de bani şi falsificare de documente. Vorbim despre ceva mult mai grav decât cazurile fotbaliştilor luaţi la bani mărunţi în ultima vreme, ca Messi sau Ronaldo. Şi mai important e că Villar e preşedinte din 1988, deci e unul dintre acei birocraţi înrădăcinaţi adânc care îşi conduc organizaţiile ca pe fiefuri personale. După FBI şi poliţia elveţiană, se pare că şi instituţiile spaniole s-au pus pe curăţat fotbalul, aparent incapabil să se ocupe singur de asta.

Lukaku îşi deschide conturile pentru United

Înainte să plece în China pentru întâlnirea cu City, Man Utd a jucat un amical (care numai amical nu a fost) cu Real Salt Lake. Câteva intrări dure s-au soldat cu accidentarea lui Juan Mata şi un cartonaş roşu pentru răzbunarea lui Antonio Valencia.

Și mulți s-au grăbit să ne spună, iar, că numai Mourinho e capabil să genereze controverse până şi într-un meci de pregătire. Conştient de ce absurditate e să elimini un jucător într-un amical, arbitrul Chapman i-a dat şansă să-l înlocuiască pe Valencia imediat după faultul cu pricina. Antrenorul lui United a refuzat, însă, pentru că n-a văzut nimic greșit la intrarea ecuadorianului. Aşa că Champan l-a trimis cu lehamite la vestiare pe Valencia.

Singura veste bună după toată agitaţia asta e că Lukaku a marcat deja primul său gol pentru noua sa echipă.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.