LEAD
Viitor

Sfârșitul copilăriei: pentru generația lui Dragomir, Mățan și Moruțan a venit momentul maturizării. Cu ce rămânem după Turneul de Elită de la U19

Jucătorii români, prăbușiți la final după pierderea calificării la Euro. Foto: Sport Pictures

România a pierdut dramatic – stupid, spun unii – calificarea la Campionatul European U19 din Finlanda, în prelungirile unui meci jucat în zece oameni din momentul în care, furat de exuberanța golului de 1-0, Olimpiu Moruțan a fost eliminat de arbitru pentru că a sărbătorit virtuala calificare scoțându-și tricoul de joc, deși avea deja un galben.

Cu un om în minus, am încasat două goluri în 15 minute, într-o partidă în care, în afara golului, am confiscat mingea, dar am amenințat rar și discret poarta adversă, iar Ucraina a avut ocaziile mai clare și înainte, dar și după grozăvia lui Moruțan.

Într-o „finală” apăsată de miză, pe care Ucraina a jucat-o cinic, închizând meciul până la previzibilul asalt final de după minutul 70, eliminarea unui jucător e, evident, momentul-cheie al jocului, chit că vine destul de târziu și deja la 1-0, iar României îi convenea și un egal pentru calificare.

Dar a reduce totul, nu doar meciul decisiv cu Ucraina, ci întregul turneu de calificare – cinci victorii anterioare, cu Rusia, Grecia, Gibraltar, Serbia și Suedia – la copilăria făcută de Moruțan este și nedrept, și contraproductiv.

Nevoia de context

Și eliminarea lui Moruțan, și eliminarea României merită riguros analizate. Pentru asta, însă, e nevoie să trecem peste faza de „trolling” și peste verdictele facile. Și să revenim la context.

Contextul meciului cu Ucraina e unul special din două motive. Primul e că vecinii din nord și-au salvat calificarea în prelungirile jocului cu Serbia. Un egal între cele două echipe ar fi calificat direct România după victoria contra Suediei. În marja ultimei runde a Turului de Elită, României îi conveneau două rezultate din trei – egalul sau victoria.

Fără a avea clasa echipei noastre, Ucraina a jucat meciul „la cutie”, decisă să reacționeze doar dacă primea gol sau doar dacă cronometrul centralului trecea de minutul 70. Conștientă de tactica oaspeților, echipa noastră a ales să controleze meciul, fără a mai juca avântat, ca în precedentele meciuri, din dorința de a nu lăsa spații de contră Ucrainei.

Sub presiunea mizei și a tacticii adversarului, ai noștri au făcut cel mai slab joc de la acest Turneu de Elită, în timp ce, atenți la fiecare greșeală a „tricolorilor”, ucraineii au avut câteva ocazii bune de gol la finalul primei părți.

Forțat de eliminarea ușoară a lui Dima din meciul cu Suedia, Adrian Boingiu a fost nevoit să improvizeze și în apărare, prin tragerea în spate a lui Dulca, și la mijloc, prin înlocuirea lui cu Lazăr. Jocul nostru și-a pierdut din consistență și din acest motiv.

Când au revenit pe teren după pauză, Dragomir și compania au părut mult mai bine conectați la meci. Chiar el a forțat golul prin câteva șuturi de la distanță și tot Dragomir a condus o lungă posesie a echipei noastre, care le-a ascuns mingea adversarilor până după minutul 70.

O singură breșă a apărut în acest timp: pe o eroare la construcție a „tricolorilor”, un jucător ucrainean a scăpat spre poartă. Ar fi intrat în careu aproape frontal, printre Haruț și Dulca, și avea șanse bune de gol, dacă nu ar fi fost ajuns din spate de Moruțan, venit într-un lung fuleu tocmai din atac. Moruțan a reușit să-l oprească pe adversar chiar în fața liniei de 16 metri și astfel a luat primul galben, în minutul 66. Un mijlocaș ofensiv cu „aerele” cu care e descris Olimpiu după meciul de ieri nu s-ar fi deranjat să închidă o greșeală a colegilor din spatele lui, într-un loc în care trebuiau să strângă, mai degrabă, alți patru colegi înaintea lui. E și acesta un detaliu de context: nu scuză al doilea galben, dar trebuie spus că Moruțan nu a luat prostește primul galben, ci într-o situație de mare criză pentru echipă, salvând un gol ca și făcut.

După eliminarea lui Moruțan, am avut de-a face cu un alt meci. Insuficienta maturitate a „tricolorilor” U19 atunci s-a văzut, chiar dacă mai experimentații Dulca și Dragomir au apelat la tot arsenalul de stratageme pentru a fragmenta meciul pe final. Decisă să-și joace șansa până la final, Ucraina a trimis și fundașii în atac, iar ai noștri nu au mai reușit să se grupeze pe două linii. A urmat un bombardament pe zona de 16 metri și, pe o greșeală colectivă de apărare, am luat primul gol prea repede și prea ușor, iar cel de-al doilea, venit în prelungiri, plutea deja în aer, ca o fatalitate…

Cu ce rămânem

După cinci victorii și o singură înfrângere, în zece oameni și în prelungiri, România pierde calificarea la Europene. Dar tocmai pentru că, înainte de eliminarea lui Moruțan, aveam cinci victorii și un 1-0 în minutul 77, trebuie să privim în spate nu doar cu necaz, ci și cu realism, dacă optimismul e prea mult a doua zi după pierderea calificării.

Întâi de toate, România a demonstrat calitate pentru a merge la Europene. A învins echipe importante pe parcurs, iar dintre formațiile de la Turul de Elită nici una nu a arătat că știe fotbal la nivelul României. Rămânem, deci, cu jocul frumos, elaborat și avântat al alor noștri și cu detaliile de finețe pe care nu le-am mai văzut de mult timp la o echipă românească.

Spectaculoasă la nivel de joc de grup, România a impresionat mai ales la nivel individual. Toți jucătorii s-au remarcat, dar Mățan și Moruțan au avut momente absolut sclipitoare la Ploiești. Fotbalul e mult mai mult decât mingicăreală, ne-a povestit, înaintea turnelului, căpitanul Vlad Dragomir, din învățămintele pe care le-a tras de când joacă la tineretul lui Arsenal. Dacă și alți jucători, dincolo de Dulca și de ceilalți care joacă deja în străinătate, vor realiza asta, atunci România are asigurat schimbul de mâine.

Chiar dacă, pe fondul lipsei de rezultate a Naționalei mare, ne-am fi dorit, mai mult ca oricând, o calificare a celor de la U19, nu trebuie să uităm că adevărata miză o reprezintă prima reprezentativă. La echipele de tineret ne putem permite să experimentăm și să mai și greșim, important e să nu o mai facem la Naționala mare.

Cei care, din actualul lot al lui Boingiu, vor demonstra că au maturitate, vor face mai repede pasul spre elită. De altfel, Screciu, Dulca, Dragomir și Moruțan sunt jucători care au fost, de fapt, „detașați” de la U21 ca să-și susțină colegii de generație. Ei au șansa să urmărească calificările alături de generația U21, care continuă să conducă în grupa sa de calificare, alții ar putea face pasul chiar spre prima reprezentativă.

Ce urmează

Aseară, printre lacrimi, la final de meci, căpitanul Vlad Dragomir, a fost primul care și-a asumat lecția dură a înfrângerii: „Trebuie să rămânem cu capul sus, să muncim zi de zi pentru a ne îmbunătăţi jocul”, a spus Dragomir.

Vlad va pleca la Arsenal, Marco Dulca la Swansea, Sîntean la Praga, Moruțan la Botoșani, apoi la FCSB, Screciu la Craiova. Au fost foarte aproape de aventura la care au visat de când au bătut mingea prima oară. Copilăria s-a sfârșit, brusc, într-un minut târziu, într-o iarnă întârziată. De-acum gata, sunt oameni mari, nu mai sunt „copiii” lui Adrian Boingiu… Îi așteptăm, pe cât mai mulți dintre ei, să ne încânte cu jocul lor și la Naționala mare.

Comentează articolul
Perspectivă

Oameni și oameni (de fotbal). Unde a pierdut Ionuț Lupescu, unde ne lasă războiul pentru șefia FRF. Și care e misiunea Generației de Aur

© FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
19 aprilie 2018
Ciprian Rus

168 la 78! Considerat favorit de multă lume, Ionuț Lupescu a pierdut – și încă fără drept de apel – cursa pentru conducerea Federației Române de Fotbal. La capătul unui veritabil tur de forță prin țară, unde s-a întâlnit cu majoritatea covârșitoare a electorilor și cu mandatarii lor politici, și pe la televiziunile care l-au […]

Citeşte articolul
Viitor

„Rewind” la minutul 80. Antrenorul Adrian Boingiu privește „la rece” spre ultimul meci al generației U19. De acești tineri vom mai auzi

18 aprilie 2018
Ciprian Rus

A trecut o lună de zile de la dramaticul eșec al Naționalei de fotbal U19 în Turneul de Elită care ducea spre Campionatul European din Finlanda. Lacrimile puștilor după înfrângerea din prelungiri s-au uscat de atunci, dar regretele rămân, deși fiecare dintre ei a luat-o, între timp, de la capăt, la echipa sa de club. […]

Citeşte articolul
Alegerile FRF

Mai departe de campania urâtă și intervenția brutală a politicului în „meciul” pentru șefia FRF, uite ce trebuie să știi despre aceste alegeri

Imagine de la Casa Fotbalului, la Adunarea Generală a Federației Române de Fotbal @ FOTO: STEFAN CONSTANTIN / SPORT PICTURES
17 aprilie 2018
Ciprian Rus

De o lună de zile, pe fondul unui „play-off” mai sărac în spectacol decât ne-am fi așteptat, „prima pagină” a fotbalului românesc e ținută nu de disputele tehnico-tactice dintre Petrescu și Gigi-Dică sau dintre Mangia și Hagi, ci de „contrele” dintre cei trei candidați rămași în cursa pentru șefia Federației Române de Fotbal. Se bagă […]

Citeşte articolul
Liga 1

CFR Cluj iese la atac, FCSB și Craiova fac spectacol, dar „play-off”-ul duce dorul unei echipe ca Dinamo

Emmanuel Culio și Ianis Hagi, duelul unora dintre cei mai talentați mijlocași din Liga 1. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
16 aprilie 2018
Ciprian Rus

Au trecut cinci etape din „play-off” și, la jumătatea mini-campionatului pentru titlu, echipele par să își fi dat, în sfârșit, drumul la joc. Calculele „la alibi” nu mai prea țin, dovadă că până și CFR Cluj, condusă de excesiv de prudentul Dan Petrescu, a ieșit la joc! După ce a irosit, ce-i drept, și cu […]

Citeşte articolul
  • Floare

    Rational articolul. Felicitari!

© 2018 Lead
Design: Live Design