Solidaritate şi prietenie după explozii: atacul asupra Borussiei Dortmund scoate la iveală ce e mai bun în fotbal. Între timp, Barcelona repetă și la Torino dezastrul de la Paris

Danny Coposescu 12 aprilie 2017

Zeci de mii de fani în stadion, cu ochii lipiţi de telefoane. E o privelişte de care se plâng mulţi, criticând dependenţa de smartphone care îi face pe spectatori să filtreze imaginile de pe teren prin ecran. Dar marți seară, expresiile îngrijorate şi liniştea aproape sinistră de pe Westfalenstadion anunţau faptul că cei care butonau de zor nu îşi verificau contul de Facebook, ci căutau cu disperare veşti.

Veşti despre ce s-a întâmplat cu obiectul acelei „Echte Liebe“ (dragoste adevărată) care a devenit motto-ul Borussiei Dortmund. Crainicul anunţase deja că autocarul care îi aducea pe jucători la stadion fusese implicat într-un incident. Când acel incident s-a dovedit a fi un atac cu dispozitive explozive în urma căruia fundaşul Marc Bartra a fost rănit, îngrijorarea s-a transformat în oroare. Din acel moment, era deja clar că meciul va fi amânat.

Putea să izbucnească panica, în ciuda mesajelor video care insistau că cei din stadion nu sunt în pericol. Însă tot ce s-a putut auzi în acele minute încărcate de nesiguranţă şi teamă au fost vocile celor 3.500 de monegasci veniţi în deplasare. „Dortmund! Dortmund! Dortmund!“ – strigătele s-au răspândit ca un aer proaspăt în toată arena.

Nu a durat mult până ca gândurile să treacă la lucruri mai pragmatice, cum ar fi situaţia fanilor lui Monaco. Mulţi dintre ei îşi planificaseră returul imediat după meci, alţii devreme în dimineaţa de miercuri. La fel de mulţi, însă, îşi doreau să asiste la meciul programat, încă provizoriu, pentru diseară (19.45).

Aşa a venit şi răspunsul celor de la Dortmund, care au întors favoarea acelor strigăte de suport cu un hashtag pe Twitter: #bedforawayfans. În câteva ore, sute de nemţi îşi oferiseră canapelele, saltelele şi paturile acelor oaspeţi care nu aveau cazare. Un fan al Borussiei a cazat chiar şase monegasci. Alţii au plecat împreună la o bere, după evacuarea calmă, dar tristă a tribunelor.

Poliţia din Dortmund a anunţat atacul ca unul în care echipa a fost ţintită explicit. La faţa locului, unde sticla şi cenuşa au pătat şoseaua și unde autocarul pe care scrie mare „Echte Liebe“ şedea imobilizat de stricăciunile suferite, a fost găsită o scrisoare care, aparent, e o asumare a responsabilităţii. Autorităţile încă verifică autenticitatea și nu exclud nicio variantă. Marc Barta a fost operat aseară pentru o fractură la mână şi corpuri străine în braţ.

În ruinele unei seri care trebuia să fie deosebită pentru toţi, preşedintele Borussiei a vorbit despre şocul teribil prin care au trecut jucătorii, care trebuie acum să se pregătească din nou de fotbal. Hans-Joachim Watzke a făcut apel la apropiere şi solidaritate. Nimic nu a exemplificat mai bine calităţile astea decât cei doi suporteri, unul în alb-roşu, celălalt în galben-negru, strigând îmbrăţişaţi în faţa camerelor: „Prietenie! Fotbalul e dragoste!“

Barcelona are nevoie de o nouă minune

Seară a început rău și pentru Barcelona, ai cărei jucători sunt aproape toţi foşti coechipieri şi amici ai lui Marc Bartra. Și a continuat din rău în mai rău. Problemele defensive ale Barçei, mai ales de când au trecut la un 3-4-3, sunt evidente de săptămâni bune. Doar o singură echipă a reuşit să le exploateze mai bine decât a făcut-o Juventus aseară – PSG, în turul de pe Parc des Princes.

După mai puţin de o oră, italienii păreau pregătiţi să depăşească scorul încasat atunci de Barcelona. Prima repriză i-a aparţinut în totalitate lui Paolo Dybala, ultimul candidat din seria „noul Messi“. Numai că argentinianul a marcat o dublă superbă tocmai sub ochii neputincioşi ai lui Messi, care s-a zbătut şi a creat câteva şanse pe care colegii le-au irosit. La una dintre acestea, Buffon a avut propriul moment de glorie, când a salvat incredibil în faţa lui Iniesta, cu scorul încă 1-0.

A doua repriză a fost ceva mai echilibrată, dar fără folos pentru Barça. Tocmai când părea că a preluat controlul, echipa lui Enrique a privit cum Chielini se descotoroseşte de Javier Mascherano ca de un copil şi marchează golul final din corner. Luis Enrique a spus după meci că totul a părut ca „a treia repriză din Paris“. Amintirea revenirii de pe Camp Nou ţine încă vie speranţa pentru Barcelona, ai cărui fani le făceau semne de „5-1“ italienilor pentru retur.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.