LEAD
Premier League

Supremația lui Kane: atacantul lui Spurs termină luna cu numere demne de Messi şi Ronaldo

Presa din Anglia are (și ea) câteva obsesii standard. Una dintre ele e bineînţeles legată de naţională şi şansele de mai adăuga ceva la un palmares neactualizat de peste 50 de ani. Cealaltă e ceva mai recentă. Cam de la retragerea lui Alan Shearer, englezilor le lipseşte un marcator prolific în jurul căruia să se agite. În ciuda recordului de goluri, Rooney nu a atins niciodată așteptările publicului, așa că rolul de „goal poacher“ atât de apreciat pe Insulă a rămas neocupat.

Asta până când a apărut Harry Kane, cu abilitatea sa de a introduce mingea în plasă de oriunde, cu oricine și oricând (cât timp nu e august). Dubla de duminică a lui Kane, împotriva lui Huddersfield, l-a adus la 13 goluri într-o singură lună. Exact câte au reuşit Messi şi Ronaldo în cele mai productive 30 de zile ale lor. La 24 de ani, englezul te face să nu-ţi dai ochii peste cap când The Daily Mail îl propune pentru balonul de aur. Nu când te uiţi la cele 105 reuşite din ultimele patru sezoane.

Saraca Huddersfield a fost copleşită din start. Putea să fie mult mai rău, având în vedere că scorul era deja 3-0 pentru Spurs în minutul 23. Pe lângă Kane, Davies a finalizat şi el o acţiune de toată frumuseţea şi norocul echipei din Yorkshire a fost că Tottenham a luat piciorul de pe acceleraţie după iureşul ăsta. Asta n-a oprit-o să mai adauge o exclamare la final, prin Sissoko, la prima reuşită în tricoul nord-londonezilor.

Deci Pochettino şi ai săi au ajuns la cinci victorii din cinci în deplasare sezonul ăsta, cu un scor general de 15-2. Singurul motiv pentru care Spurs sunt la patru puncte în urma liderilor din Premier League e forma de pe Wembley. Când vezi de ce e capabilă echipa asta, nu poţi să nu te întrebi ce Dumnezeu se întâmplă pe stadionul naţional, unde ideile şi execuţiile lipsesc atât de des.

„Am meritat victoria. Până astăzi, Huddersfield primise doar trei goluri şi noi am marcat patru. Kane e într-un moment uimitor. Energia lui e fantastică, felul în care munceşte când nu are mingea… Îi doresc să continue tot aşa.“

Dacă Harry Kane continuă la fel şi după pauza competiţională, în care are şansa să-i mai agite pe jurnalişti cu un gol sau două la naţională, atunci nici măcar blestemul de pe Wembley n-ar mai trebui să o oprească pe Tottenham.

Asta e valabil și pentru United – și ea de neoprit. E drept că adversara de sâmbătă a fost tocmai Crystal Palace, un dezastru ambulant îmbrăcat în tricouri roş-albastre. Şansele ar fi fost mici pe Old Trafford chiar şi fără acest nou record absolut pentru ineptitudine: niciun punct sau gol în şase meciuri. Aşa, a fost din start o chestiune de scor, nimic mai mult. Iar scorul a fost 4-0.

Romelu Lukaku are şi el propria luptă cu recordurile. Golul contra lui Palace îl face primul atacant de la Andy Cole încoace care reuşeşte să înceapă campionatul cu şapte goluri în şapte meciuri la Man Utd. Dar eroul jocului a fost altcineva. Probabil nici Marouane Fellaini nu şi-ar fi imaginat acum câteva luni că îşi va auzi numele scandat din tribune, şi nu într-un mod ironic. Dubla belgianului chiar i-a ridicat pe suporteri în picioare şi a continuat reabilitarea unui fotbalist ajuns de multe ori, poate pe nedrept, ţap ispăşitor.

Mourinho nu s-a sfiit să-şi asume meritele pentru asta: „Cred că doar un caracter puternic poate rezista la dificultăţile pe care le-a întâlnit, când lumea nu i-a recunoscut calităţile sau antrenorilor nu le-au plăcut calităţile lui. E un luptător, un tip cu multă mândrie şi mă bucur că am reuşit să-l aduc la nivelul ăsta şi să schimb percepţia fanilor.“

Adevărul e că Mourinho e îndreptăţit să-şi asume mult credit. Într-un moment când Pogba şi Ibrahimovic rămân accidentaţi, primul pe termen lung, ritmul impresionant al lui United continuă neafectat.

Singura care poate ţine pasul, în ciuda propriilor provocări din afara terenului, e vecina City. Când săptămâna începe cu vestea că cel mai scump fundaş din istorie, Benjamin Mendy, şi-a rupt ligamente în genunchiul drept şi va lipsi vreo şapte luni, s-ar putea să ai nevoie de o cafea în plus. Când două zile mai târziu Aguero, atacantul tău nr. 1, care e la două reuşite de recordul „all time“ al clubului, iese cu două-trei coaste fracturate dintr-un accident de maşină, îţi va trebui ceva mai tare de atât.

Şi totuşi, echipa lui Guardiola termină perioada asta agitată cu şase puncte din şase, în două competiţii de top, şi poate să se laude cu o tărie de spirit care i-a lipsit sezonul trecut. Iar cu Chelsea, oaspeţii de pe Stamford Bridge au găsit altă înălţime la care să se ridice.

Pentru a doua oară în cinci zile, Kevin De Bruyne a fost scânteia de geniu în laboratorul lui City. Dincolo de golul nonşalant din minutul 67 care a decis meciul, De Bruyne combină tot ce e mai bun la colegii lui într-un pachet ideal: morişca de pase a lui Silva cu forţa lui Fernandinho, viteza lui Sterling cu finalizarea explozivă a lui Sane.

Aşa că Man City rămâne pe primul loc, la golaveraj, şi acuzaţiile de şarlatanie la adresa lui Guardiola au cam dispărut. Nu-i nimic, pentru că lumea şi-a găsit alt antrenor a cărui reputaţie trebuie pusă sub semnul întrebării. Jürgen Klopp n-a avut o lună bună: singură victorie în şapte meciuri a reuşit Liverpool, iar egalul de dumincă în deplasare la Newcastle a fost ca un şablon pentru felul în care joacă echipa sa.

Încă o reuşită de generic pentru Coutinho, încă o greşeală în apărare care să ducă la egalare. Tibia lui Joselu a adus punctul pentru fostul antrenor al lui Liverpool, Rafa Benitez, care reuşeşte să o ducă pe Newcastle în prima jumătate a clasamentului după şapte etape.

În fine, Arsenal a sărbătorit aniversarea de 21 de ani a lui Wenger cu o victorie, 2-0 acasă cu Brighton. „Fotbalul s-a schimbat mult în perioada asta,“ a spus francezul la sfârşit, o figură familiară care rămâne cumva singura constantă în mijlocul agitaţiei din Premier League.

Comentează articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Naționala de handbal a pierdut meciul, nu și suporterii

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Cu o oră înainte de meciul din optimi cu Cehia, un steag tricolor aștepta singuratic pe un scaun din imensa sală din Leipzig. Lângă el, în picioare, stătea Mihaela, o suporteră din Brașov aflată la primul ei turneu final alături de echipa națională. Prietenii și colegele i-au făcut cadou deplasarea, pentru că știu cât iubește […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu: „Sunt tristă, frustrată, dezamăgită. Ne-a fost frică să visăm la mai mult”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Una din jucătoarele cele mai afectate de înfrângerea României cu Cehia din optimile Campionatului Mondial din Germania a fost Cristina Neagu. Căpitanul României, care înscrisese 13 goluri, a izbucnit în lacrimi imediat după fluierul de final, a îmbrățișat câțiva suporteri, de la care a primit un buchet de flori, apoi a fost printre primele care […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design