Taxele, moartea şi nemţii câştigând la penaltiuri. Plus, paradoxul săptămânii: o investigație din care FIFA iese cu fața curată!

Danny Coposescu 28 iunie 2017

Am vrea să ne concentrăm pe zvonuri tembele, dar distractive. Am prefera să speculăm pe marginea întrebărilor neserioase: de câte insule din Caraibe ai nevoie ca să-l cumperi pe Mbappe? Sau: de ce nu pot câștiga englezii la loviturile de departajare, de ce nu sunt și ei mai…nemți?

Dar FIFA și cele două Cupe Mondiale de pomină nu ne lasă în pace. Apariția unui nou raport despre posibile năzbâtii ale celor care au ales Rusia și Qatar ca următoare destinații „exotice“ nu poate fi trecută cu vederea. Mai ales când concluzia e că – șoc și groază! – procesul n-a fost corupt.

“Albionul” roșește după noile dezvăluiri

Când nemții de la Bild au aprins fitilul cu anunțul că vor publica, bucată cu bucată, legendarul raport original al juristului Michael Garcia, lumea fotbalului și-a ținut respirația. Americanul Garcia fusese însărcinat, în 2012, de către Comisia de Etică a FIFA să analizeze procesul în urma căruia Rusia și Qatar au devenit controversatele gazde ale Mondialului.

Doi ani mai târziu, el demisiona furios, după ce FIFA, prin judecătorul Hans-Joachim Eckert, publica un rezumat scurt al documentului de 400 de. Acuzațiile că organizația a „spălăcit“ bine raportul de orice informații neplăcute au prins rapid și ușor – până la urmă, vorbim, totuși, de FIFA.

Așa că marea surpriză a fost că Infantino și compania au făcut ieri disponibil întreg raportul, neredactat. Într-o declarație din categoria „Pe bune, tocmai mă pregăteam să te sun!“, FIFA a spus că l-ar fi publicat oricum şi că vrea să se apere de orice dezinformare posibilă. Așa că, se pare, nici măcar justițiarul Garcia nu a găsit motive pentru a concluziona că cele două Cupe Mondiale au fost „cumpărate“, în ciuda unei sumedenii de practici problematice.

Pe lângă detalii sordide ale culturii de hoteluri scumpe și șampanie de lux de care se bucură executivii FIFA, cea mai interesantă parte e una care lasă tocmai FA-ul englez într-o lumină proastă. Greg Dyke, fostul preşedinte, a fost cel mai gălăgios critic al lui Blatter şi şi-a poziţionat asociaţia în rolul de gardian moral al fotbalului.

Raportul arată, însă, că, în cursul candidaturii pentru Mondialul de anul viitor, oficialii englezi s-au făcut vinovaţi de diferite metode „neconveţionale“ pentru a câştiga voturi. Un posbil amical între naţionala Angliei şi cea a Thailandei şi o înţelegere cu federaţia Sud Coreeană de a face schimb de voturi (la care au fost prezenţi Prinţul William şi fostul premier David Cameron) sunt metehne pe care până şi Geoff Thompson, principalul organizator de atunci, le numeşte „forme de mită“.

Taxele, moartea şi englezii pierzând la penaltiuri

Şi pentru că un lucru rău nu vine niciodată singur, la Europeanul de tineret, naţionala sub 21 a Angliei tocmai a mai adăugat un capitol la trauma interminabilă pe care o trăieşte “Albionul” la turneele finale, ca într-un „Groundhog Day“ fotbalistic: a pierdut la loviturile de departajare contra Germaniei.

Un meci extrem de antrenant s-a terminat 2-2 după prelungiri şi arbitrul ar fi putut liniştit să acorde victoria nemţilor chiar atunci, fără să mai irosească timpul şi nervii nimănui. Ştiam cu toţii ce o să se întâmple. Pentru că seniorii au pierdut la şase din ultimele şapte „loterii“ disputate la un Euro sau Mondial. Faptul că maladia asta nu cunoaşte vârstă a fost confirmat luna trecută, când juniorii sub 17 ani pierdeau finala Campionatului European, contra Spaniei. Tot după 2-2 în timpul regulamentar. Și tot la penaltiuri.

În cealaltă semifinală, Saul de la Atletico Madrid i-a bătut de unul singur pe italieni, cu un “hat-trick” care a stabilit scorul final de 3-1. Finala dintre Germania şi Spania se joacă vineri, de la 21.45.

Schimbări pe stadioanele engleze?

Nu se întâmplă prea des ca Shrewsbury Town să fie o ştire majoră. Dar clubul din liga a treia e pe cale să devină primul din Anglia care introduce conceptul de „safe standing“ în stadion. E vorba despre o secţiune în care fanii pot sta în picioare, protejaţi de bariere în faţă şi în spate, care pot fi convertite în scaune convenţionale la nevoie. Modelul se poartă de ani buni în Germania (spre exemplul, în legendara tribună de la Dortmund) şi multe echipe engleze au indicat că şi-ar dori să-l încerce, de vreme ce peste 90% din suporteri îşi doresc asta pentru îmbunătăţirea atmosferei.

Celtic e singurul club de pe Insulă care are deja o astfel de zonă, de 2.600 de locuri, iar experimentul a fost un succes total. „Atmosfera era oricum deosebită pe <Celtic Park>, dar acum e la alt nivel“, spune un fan scoţian pentru “The Guardian”.

În Anglia, însă, dezastrul de la „Hillsborough” face din subiectul ăsta un tabu. Chiar astăzi, familiile celor 96 de victime vor afla dacă indivizi din poliţie vor fi puşi sub acuzaţie pentru omor din culpă, după aproape trei decenii de luptă pentru dreptate. Totuşi, mai recent, grupul de sprijin s-a arătat dispus să discute despre posibile schimbări. Până de curând, se opunea vehement oricăror modificări ale regulilor stabilite de raportul Taylor, care obliga toate cluburile din primele două divizii să deţină arene „all-seater“.

Mourinho nu se poate sătura de Matic

Se pare că Man Utd e pe cale să-i reunească pe Mourinho şi Nemanja Matic săptămâna asta. Portughezul şi-l doreşte pe sârb, pe care l-a adus la Chelsea în 2014, şi clubul e pregătit să plătească peste 40 de milioane de euro pentru mijlocaş.

Asta în timp ce United se interesează insistent şi de Fabinho de la Monaco, un jucător care poate să ocupe şi rolul lui Matic, şi cel de fundaş stânga. Şi pentru că vorbim despre demontarea sistematică a lotului monegasc, trebuie menţionat şi că Tiemoue Bakayoko pare să fie înlocuitorul lui Matic la Chelsea.

Game, Set & Maldini

Dacă se întreba cineva ce mai face Paolo Maldini, la 8 ani de la retragere, răspunsul e: antrenamente. Nu pentru vreo revenire spectaculoasă în China sau Dubai. Ci pentru debutul ca jucător profesionist de tenis. Da, tenis. La 49 de ani.

Italianul a jucat (şi pierdut) primul său meci de dublu la Cupa Aspria din Milano, care face parte din turul Challenger. La cum îl ştim pe Maldini, probabil va lua titlul la Wimbledon în 2028, ca sexagenar.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.