Totul sau nimic. Steaua și Astra își joacă, într-un singur meci, calificarea în primăvara europeană. Relansarea fotbalului românesc ține (și) de succesul lor

Ciprian Rus 8 decembrie 2016

Într-un fotbal așezat, în care proiecția investițiilor se face din timp, iar planurile de atac pentru Europa sunt direcții strategice, Steaua ar fi investit din timp în fortificarea unei echipe care terminase pe locul doi sezonul precedent.

Nici o echipă de calibrul Stelei nu poate refuza 13 milioane pe Chipciu și Stanciu, dar nici nu prea vezi, la acest nivel, prin Europa, formații care așteaptă să încaseze banii din plecări sau din calificările în tururile bănoase ale cupelor europene pentru a se apuca, într-un târziu, să investească.

Steaua a plătit consistent pentru transferurile lui De Amorim, Boldrin, Jakolis și Tudorie, dar a făcut mișcările după începerea campionatului, lucru care se vede limpede în lipsa de omogenitate a echipei, când suntem intrați bine de returul sezonului regulat și mai avem doar o etapă de Europa League. Laurențiu Reghecampf nu are un vârf de calibru, dar are, în schimb, câteva posturi în care câte trei jucători – unii aduși pe bani buni – se calcă pe picioare.

Într-un fotbal așezat, Astra nu ar fi intrat în cel mai fast sezon din istoria sa fără un ban în visterie, condamnată practic la faliment dacă rata – și nu a fost prea departe! – calificarea în grupele Europa League. Într-un fotbal așezat, Astra s-ar fi folosit de câștigarea campionatului pentru a forța intrarea în grupele Champions League și pentru a-și consolida dominația în competiția internă. În loc de asta, a abordat precalificările fără să-și întărească lotul, apoi a început să-și vândă vedetele tocmai rivalei Steaua, pentru a-și asigura un buget operațional.

În aceste condiții, e aproape uimitor că cele două reprezentante ale României în Europa League au ajuns la etapa a șasea, ultima a grupelor, cu ambiții să acceadă în primăvară. Aveau slabe șanse înaintea etapei precedente, însă ambele au reușit victorii spectaculoase, care ne dau, azi, șansa de a retrăi din nou emoția unor meciuri decisive. Ambele întâlnesc favoritele grupelor din care fac parte, Villareal, respectiv Roma, iar asta dă încă și mai multă culoare înfruntărilor de azi.

Vrem minuni de la selecționerul echipei naționale în preliminariile pentru Cupa Mondială, dar ne-am obișnuit să trecem prea ușor peste sezoanele superficiale făcute de echipele de club în Europa. Fără prezențe consistente în cupele europene, fotbalul românesc, care exportă tot mai puțin în străinătate, nu are cum să crească la nivelul pe care și-l doresc fanii. Așa că dincolo de preferințele personale pentru un club sau altul, meciurile de azi sunt importante pentru întreg fotbalul românesc.

Steaua: în așteptarea unei noi seri magice

Echipa cu cel mai bun coeficient european din fotbalul românesc, Steaua a plătit scump în acest an superficialitatea cu care și-a tratat adversarii din Grupa L. A pierdut fără drept de apel la Osmanlispor, apoi a făcut egaluri pe linie, mai întâi cu Villareal, la București mai apoi cu FC Zurich, echipă de eșalon secund în Elveția, și acasă, și în deplasare. Dar a salvat în extremis meciul cu turcii din precedenta etapă a grupelor, iar acum are dreptul să spere la încă o seară magică, așa cum Steaua ne-a obișnuit în deceniile trecute.

Grupa este extrem de strânsă, toate echipele au șanse de calificare, iar Villareal, la fel ca Steaua, e direct interesată să câștige. Spaniolii vin după una dintre cele mai negre perioade din ultimii ani, iar asta e și bine, e și rău. E bine pentru că Steaua, care nu joacă nici ea strălucit în campionat, ar putea profita de forma slabă a spaniolilor, e rău pentru că meciul de azi e o șansă de reabilitare pentru “galbeni”.

“Noi ne gândim doar la noi, să facem un meci bun și să câștigăm, ca să nu depindem de alții. Toate cele patru echipe ale grupei suntem în aceeași situație, știm că cine câștigă se califică automat. Jucăm cu o echipă cu mare experiență, care știe să joace astfel de meciuri decisive”
– Fran Escriba, antrenor Villareal

Villareal va juca fără trei nume importante, Denis Cheryshev, Samu Castillejo și Alfred N’Diaye, însă poate conta pe serviciile lui Bruno Soriano, recuperat.

“În continuare cred că nu este o tragedie dacă nu ne calificăm. Trebuie să fim realiști, Villareal este o echipă puternică, cu rezultate fantastice și are avantajul că joacă acasă. Vrem să ne calificăm, dar trebuie să o demonstrăm pe teren”
– Laurențiu Reghecampf, antrenor Steaua

Conform presei din Spania, Steaua se va putea baza pe cel puțin 5.000 de suporteri români în meciul cu “Submarinul galben”.

Astra: un meci cât tot sezonul

Astra a început cum nu se poate mai prost grupa, iar după două etape avea zero puncte și golaveraj -5. Măturată pe “Olimpico” de Roma, trupa lui Șumudică a avut puterea să învingă în complicata deplasare de la Plzen, după care a repetat performanța pe terenul celor de la Austria Viena, acum două săptămâni.

Cu 7 puncte în clasament, Astra poate merge mai departe chiar și dacă pierde azi, cu condiția ca Austria Viena să nu învingă la Plzen. Dacă austriecii bat, atunci campionii României sunt și ei forțați la victorie.

Liderul autoritar al grupei, AS Roma vine la București după o victorie epică în fața marii rivale Lazio, în Serie A, dar și fără câteva mari vedete, printre care Manolas, De Rossi, Rudiger, Perotti sau Fazio.

“Contra Astrei vor intra în teren jucătorii care n-au jucat sau au jucat mai puțin. Mă aștept ca ei să răspundă cum trebuie.”
– Luciano Spalletti, antrenor AS Roma

Atmosfera relaxată din tabăra romanistă este cel mai bine surprinsă de contul de twitter al clubului italian, care își permite glume cu marea vedetă Francesco Totti.

Pentru Astra, care e într-o poziție incomodă în clasamentul Ligii 1, meciul din această seară poate fi șansa de a-și salva întregul sezon. Prezența în primăvara europeană ar putea da un plus de motivație jucătorilor, antrenorului Marius Șumudică și, de ce nu, patronului Ioan Niculae, ca să continue un proiect care a dat culoare fotbalului românesc în ultimii ani.

“Sper ca Roma să nu-și dea viața pe teren și să o lase mai moale. Dar noi trebuie să jucăm fotbal și să le dăm peste nas celor care ne-au criticat. Nu am revăzut meciul de la Roma, mi-a fost rușine, m-ar fi demoralizat. Mai bine urmăream meciul de la Viena, unde am jucat bine”
– Denis Alibec, atacant Astra Giurgiu

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.