LEAD
HANDBAL FEMININ

Unde s-au născut campioanele. Ramona Farcău a readus vedetele Oltchimului împreună, pentru meciul ei de retragere

Ramona Farcău într-un meci în tricoul Oltchimului din 2013 / Foto: sport pictures.eu
5 august 2017
Andreea Giuclea
0 comentarii

Luminița Huțupan, Steluța Luca, Ada Nechita, Cristina Neagu, Adina Meiroșu, Mica Brădeanu sau Ramona Farcău s-au aflat sâmbătă seara din nou pe același teren de handbal. Și nu orice teren, ci cel din Sala Sporturilor “Traian” din Râmnicu Vâlcea, unde multe din ele au crescut, au făcut primii pași spre performanță, și, în 2010, au luptat pentru trofeul Ligii Campionilor. S-au întors la Vâlcea la inițiativa Ramonei Farcău, fosta extremă a Oltchimului și a naționalei României și golgheteră a Jocurilor Olimpice din 2008, care s-a retras cu această ocazie din sportul de performanță.

Ramona, care are 38 de ani și și-a petrecut ultimul an la Dinamo (a mai jucat la Zalău, Oltchim, Dunărea Brăila, CSM Ploiești), și-a plănuit meciul de retragere încă din primăvară, când a anunțat că se va opri din jucat la finalul sezonului. Gala Campioanelor – Oltchim 2010, eveniment pe care l-a gândit ca pe „o întâlnire dintre trecutul și prezentul handbalistic al clubului din Vâlcea”, a adus față în față echipa care în 2010 juca finala Ligii Campionilor, pierdută cu Viborg, și actuala echipă din Vâlcea, HCM Râmnicu Vâlcea 2017.

A fost o seară emoționantă pentru fostele „galactice”, cum erau numite jucătoarele în perioada Oltchim, care au intrat pe teren zâmbind larg, dar și pentru suporteri. În jur de 2.000 de vâlceni au înfruntat căldura copleșitoare din sală, într-o zi oricum fierbinte, pentru a-și lua la revedere de la Ramona și a vedea din nou pe viu o echipă pe care au iubit-o atât de mult. Au cântat din nou pentru ele, le-au aplaudat, le-au scandat numele și au fluturat bannere cu mesaje ca „Aici se nasc campioanele” sau „Templul handbalului românesc”.

„E cea mai mare satisfacție a întregii cariere să mă retrag alături de fetele care-mi sunt dragi. Îmi amintesc cu drag toate momentele petrecute aici, n-am mai văzut nicăieri atmosfera de aici. Unul din obiectivul acestei gale e un fel de predare a ștafetei către generația tânăra, le urez mult succes și baftă, să ducă România acolo unde îi e locul”, a spus Ramona înainte de meci, în direct la TVR 2.

Cu actualul technician, Aurelian Roșca pe bancă, și cu 10 jucătoare noi în echipă față de sezonul trecut,  HCM Râmnicu Vâlcea a deschis scorul. Deși are obiective mari pentru noul sezon – să se claseze pe un loc care s-o ducă în cupele europene – echipa care a luat locul Oltchimului nu are o însă o misiune ușoară, aceea de a duce mai departe tradiția unui oraș atât de încărcat de istorie și de a atrage din nou suporterii de partea ei. Ramona speră însă ca noua echipă să reușească ce-și propune: „Doresc echipei succes pe viitor, să aducă handbalul vâlcean acolo unde îi e locul, unde merită acest oraș și suporterii”, le-a urat la finalul meciului.

Antrenate de Radu Voina, care se afla pe bancă și în 2010, galacticele au câștigat meciul cu 26-22, dar scorul a fost mai puțin important. Mai mult au contat amintirile pe care evenimentul le-a redeschis și emoțiile amestecate pe care le-au simțit cu toții – jucătoare, spectatori, privitori -, trădate și în interviurile pe care fetele le-au dat televizunii publice: „Îmi dau lacrimile, am simțit acel moment din 2010 când toată sala îmi striga numele și mi-a dat o încredere enormă, un impuls să apar minge după minge, să închid poarta. Și azi am avut emoții, în sala asta unde am început handbalul de mare valoare”, a spus fostul mare portar al României și Oltchimului, Luminița Huțupan; „E un moment foarte emoționant, din păcate, îmi pare rău că Ramona se retrage, dar la un moment dat la toate ne vine rândul. Ne-am dori să jucăm veșnic, dar viața unui sportiv nu e așa lungă. Ramona ne-a oferit ocazia să ne aducem aminte de acel moment unic, nu știu dacă o să ne mai întâlnit să jucăm împreună”, a spus și Valentina Ardean-Elisei.

„Oamenii de aici știu ce înseamnă handbalul, au iubit foarte mult handbalul, mai ales în perioada Oltchim, care e un brand al handbalului românesc. Sunt fericită că am putut juca în această formulă iar, după foarte mult timp. Felicit inițiativa Ramonei, mai ales că Oltchim a luat sfârșit în felul în care a luat sfârșit și noi n-am mai apucat să jucăm în fața propriilor suporteri”, spunea la TVR și Cristina Neagu, care era accidentată în perioada în care Oltchim s-a desființat.

A contat că Ramona Farcău, dar și Mica Brădeanu și alte jucătoare care n-au avut meciuri de retragere, și-au luat la revedere de la handbal așa cum trebuie. Și a mai contat că, la patru ani de la dispariția poveștii Oltchim, fosta echipă și suporterii au primit o încheiere pe care n-au avut-o atunci. În locul unde s-a format și închegat nucleul unei generații care a adus rezultate mari României, jucătoarele care în 2010 jucau finala Ligii Campionilor cu o echipă formată predominant din românce, și-au luat la revedere unele de la altele și, împreună, de la suporteri. Cum spunea cineva pe Facebook, înainte de meci: „Vor fi lacrimi de tristețe că le spunem adio, lacrimi de bucurie că revin fetele acasă. O sa doară, dar măcar le mai vedem o dată, pentru ultima data, acasă.”

Au trecut 4 ani! Dupa aceasta perioada, Liga Suporterilor Valceni se intoarce acasa! Suporterii Oltchimului se intorc…

Posted by Liga Suporterilor Valceni on Monday, July 31, 2017

Comentează articolul
Viitor

Naționala U21 ne dă speranțe pentru viitor. Secretul ei: „Forța grupului. Am câștigat și atunci când nu ne-am putut baza pe vedete”

Bucuria echipei U21, cu Ianis Hagi și Alexandru Cicâldau in prim-plan. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
14 decembrie 2017
Ciprian Rus

Exercițiu de imaginație: Naționala mare a României cade într-o grupă de calificare cu Portugalia, Elveția, Bosnia, Țara Galilor și Liechtenstein. Mergem mai departe cu exercițiul: după ce a jucat cel puțin o dată cu fiecare dintre aceste echipe, inclusiv deplasări în Elveția, Bosnia și Țara Galilor, România nu are nici o înfrângere și e pe […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Olanda evită capcana Cehiei, are dreptul să încerce imposibilul. Dar cum oprești această Norvegie care spulberă Rusia și joacă ireal?

14 decembrie 2017
Lead.ro

Olanda a fost la un pas să pățească cu Cehia ce a pățit și România, acum câteva zile. Vicecampioanele mondiale și europene au început excelent, s-au distanțat la 7-1 și 8-2, dar cehoaicele și-au făcut loc înapoi în joc, s-au apropiat – aproape fără efort – până la 10-9, și au intrat la cabine cu […]

Citeşte articolul
Premier League

Şcoala de la Manchester: curg omagiile pentru jocul lui City, nimeni nu-l mai ia peste picior pe Guardiola

13 decembrie 2017
Danny Coposescu

Jonathan Pearce comentează pentru BBC de ani buni. E una dintre cele mai cunoscute voci din programul „Match of the Day‟ şi, în conformitate cu tradiţia engleză, nu-i genul care să îndrăgească hiperbola. Dar pus faţă în faţă cu Pep Guardiola aseară, la finalul încă unui „masterclass‟ din partea lui Man City, nici Pearce nu […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design