LEAD
La Liga

Valencia și Barcelona rămân neînvinse după un meci bântuit de golul fantomă al lui Messi. Real Madrid profită și se apropie

La Liga e un campionat aparte în Europa. În ciuda maşinăriei de marketing din Premier League, Spania se poate lăuda cu cei mai buni jucători ai erei şi cu cele mai de succes echipe în competiţiile internaţionale. Cel mai mare stadion de club de pe continent e în Catalonia și doar Serie A se poate lăuda cu mai multe goluri pe meci sezonul ăsta.

Dar italienii, împreună cu celălalte trei-patru divizii europene de top, mai au ceva în plus faţă de iberici: tehnologie pentru linia porţii. Cât timp lucrurile stau aşa, incidente ca cel de pe Mestalla dintre Valencia şi Barcelona vor juca un rol nejustificat de important în meciuri potenţial decisive pentru destinaţia titlului. „Greşeala colosală“ la care s-a referit Jordi Alba la final nu aparţine atât arbitrilor care n-au văzut golul lui Messi, cât mai degrabă birocraţilor din fotbalul spaniol care insistă cu încăpăţânare să rămână în urmă.

Niciun derbi fără controverse

Un lucru e sigur – dacă asistentul lui Ignacio Iglesias vedea ceea ce era clar până şi din spaţiu, am fi avut altfel de meci. Pe cât de surprinzător şi impecabil a fost parcursul Valenciei până acum, pe atât de prost a început jocul cu Barça. Nu e neapărat vorba de lipsa oricărei ameninţări la poarta lui Ter Stegen, cât e de inabilitatea de a ieşi măcar din propria jumătate.

Aşa că gafa teribilă a portarului Neto, care a scăpat şutul lui Messi în poartă în minutul 30, trebuia să fie consecinţa evidentă a unei seri dezamăgitoare pentru Valencia. Jucătorii lui Ernesto Valverde se bucurau deja în colţul terenului, pentru că şi Neto ştia că nu păcălise pe nimeni cu plonjonul disperat dincolo de linia porţii. Dar căpitanul Dani Parejo a observat că oficialii n-au semnalizat nimic. Prin gesturi disperate, mijlocaşul şi-a îndemnat colegii să continue. Şi a funcţionat: nu numai că nu s-a acordat golul, ci Simone Zaza aproape că a marcat el, în timp ce catalanii aveau o decizie de luat: să-l linşeze, sau să-l cruțe pe Iglesias?

După un episod ca ăsta, nu-i de mirare că Valencia a ieşit de la cabine cu o cu totul altă atitudine. Când scapi în felul ăsta, poţi avea impresia că e scris în stele să învingi. După o oră de joc, exact aşa părea să fie. Combinaţia plină de încredere dintre Guedes şi Gaya s-a terminat cu centrarea perfectă a celui din urmă. La capătul ei a apărut Rodrigo, unul dintre cei mai eficienţi atacanţi din sezonul ăsta. Doar Messi, coechipierul Zaza şi Bakambu de la Villareal au mai multe goluri în La Liga.

Cu o perucă portocalie în cap, Rodrigo i-a adus un omagiu fostului preşedinte al clubului, Jaume Orti, stins din viaţă cu două zile înaintea meciului. Încă un motiv pentru Valencia să simtă că nişte forţe nebănuite o însoţesc pe teren.

Culmea e că toată repriza secundă le-a aparţinut „Liliecilor“, o dominare comparabilă cu cea a Barçei din prima repriză. Şi totuşi, exact când le era lumea mai dragă, Messi a scos din joben o pasă calculată la milimetru pentru Jordi Alba. Acelaşi Alba – care şi-a început cariera la Valencia – a reuşit egalarea în minutul 82.

S-a terminat 1-1, deci, un scor echitabil, dat fiind cursul jocului. Doar că nimeni n-a putut trece peste contribuţia unei falibilităţi care n-ar mai trebui să fie un punct de discuţie, având în vedere resursele disponibile. „Golul lui Messi a fost clar ca lumina zilei, trebuie să spunem adevărul,“ a recunoscut sportiv şi Dani Parejo. Reacţia lui Valverde a fost şi ea cumpătată: „Am văzut cu toţii că mingea a intrat în poartă, dar şi noi am profitat de o decizie greşită cu Malaga.“

Din afară, e greu să te plângi prea mult de desfăşurarea asta. Rezultatul păstrează vie posibilitatea unui campionat competitiv: Valencia, împreună cu Barcelona, rămân neînvinse după 13 etape.

Victorie şi fără „arma principală“

Lui Zidane i-ar fi plăcut să se concentreze pe lucrurile pozitive. Cum ar fi golurile din partea lui Benzema şi Ronaldo în victoria cu 3-2 contra lui Malaga. Dar chinurile prin care a trecut campioana cu o adversară care se bate la retrogradare nu puteau fi ignorate.

De două ori au revenit oaspeţii pe Bernabeu şi scorul era egal cu un sfert de oră rămas. Ronaldo nu marcase încă şi părea în pericol serios de apoplexie după ratări din toate unghiurile. Când până şi penaltiul obţinut de Modric i-a fost salvat, e impresionant că portughezul a avut prezenţa de spirit să urmărească mingea respinsă şi să marcheze, în loc să aibă o cădere nervoasă totală.

Arma la care se referă Zidane nu e Ronaldo, însă, ci posesia mingii. Un procentaj de 58% e într-adevăr slăbuţ, mai ales împotriva unei echipe ca Malaga. Mai important e că Realul a legat două victorii pentru prima dată luna asta. Seria trebuie prelungită într-o perioadă în care madrilenii joacă în medie un meci la trei zile, în patru competiţii diferite. Pentru asta, Zidane va avea nevoie de toate armele disponibile.

 

Comentează articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Naționala de handbal a pierdut meciul, nu și suporterii

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Cu o oră înainte de meciul din optimi cu Cehia, un steag tricolor aștepta singuratic pe un scaun din imensa sală din Leipzig. Lângă el, în picioare, stătea Mihaela, o suporteră din Brașov aflată la primul ei turneu final alături de echipa națională. Prietenii și colegele i-au făcut cadou deplasarea, pentru că știu cât iubește […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Cristina Neagu: „Sunt tristă, frustrată, dezamăgită. Ne-a fost frică să visăm la mai mult”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

Una din jucătoarele cele mai afectate de înfrângerea României cu Cehia din optimile Campionatului Mondial din Germania a fost Cristina Neagu. Căpitanul României, care înscrisese 13 goluri, a izbucnit în lacrimi imediat după fluierul de final, a îmbrățișat câțiva suporteri, de la care a primit un buchet de flori, apoi a fost printre primele care […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Ambros Martin: „O înfrângere ca asta îți lasă urme în suflet și în minte. Am avut în față o mare oportunitate, trebuia să profităm”

© FOTO: Mihaela Bobar / www.ActionFoto.ro
12 decembrie 2017
Andreea Giuclea

După înfrângerea cu Cehia din optimile Campionatului Mondial, selecționerul Martin Ambros a așteptat șase minute începerea conferinței de presă. Șase minute în care a stat tăcut în fața jurnaliștilor, așteptând să vină antrenorul învingător, Jan Basny. A vorbit apoi despre greșelile pe care le-a făcut și el, și echipa, despre cât de mult și-au dorit fetele […]

Citeşte articolul
  • Daniela

    Trecând peste greșeala colosală din meciul de ieri, mi se pare neprofesionist din partea autorului articolului să presupună că echipa Valenciei a ieșit de la vestiare, după pauză, cu un alt joc, impulsionaţi fiind de această eroare. Doar dacă nu urmărești La Liga (vezi meciul din etapa trecută, dintre Espanyol și Valencia) ai putea face această presupunere, ori nu cred că e cazul în ceea ce-l privește pe autor. Cât mai degrabă atitudinea părtinitoare (sau simpatia faţă de echipa Barcelonei), de unde și scriitura subiectivă. Apoi, să spui că Valencia a jucat prost în prima repriză pentru că nu a ieșit aproape deloc din prima jumătate, mi se pare cam mult. Ok, Valencia nu a reușit să conteze pe partea ofensivă, însă a făcut un joc în apărare aproape impecabil. All in all, presupunerile sunt dăunătoare în general, mai ales în sport. 🙂

© 2017 Lead
Design: Live Design