LEAD
Tenis

WTA Finals: O privire asupra grupelor și șanselor Simonei la Singapore

21 octombrie 2017
Camelia Butuligă
0 comentarii

N-am primit nici cea mai bună combinație posibilă (Pliskova, Venus, Garcia), nici pe cea mai rea (Svitolina, Wozniacki, Ostapenko), ci una 60-40: Svitolina, Wozniacki, Garcia. Deși, dacă e să fim onești, la nivelul ăsta nu există adversare ”ușoare”, ci eventual doar match-up-uri un pic mai îngăduitoare.

În fine, asta e. Simona a ieșit cu bine din focul încrucișat al analiștilor de modă de pe forum purtând o rochie simplă, dar cu un mesaj feminist pe tiv: „equality”. De asemenea, a navigat cu succes și defilarea pe podium, chestie deloc ușoară – a declarat că e mai greu decât un meci să mergi pe tocurile alea. Deci am scăpat cu fața curată și fără accidentări de ceremonia tragerii la sorți, acum să evaluăm situația.

Svitolina, Wozniacki, Garcia. Plusuri: Simona are cu toate trei meciuri recente, deci știe ce le poate pielea și este avertizată. Nu va intra în niciun meci făcându-și iluzii sau mergând pe bâjbâite. Tot la plusuri: are conturi de reglat, pentru că meciurile recente, contra tuturor, au avut niște povești. Pe Svitolina a scăpat-o din mână în finala de la Roma când și-a sucit glezna, a întors ACEL meci de la RG și a pierdut clar în Canada după ce mai jucase un meci în aceeași zi. Svitolina e periculoasă pentru că are un joc maleabil, insistent și mai multă forță decât Wozniacki, de exemplu. Dar Simona tinde să performeze bine contra jucătoarelor cu care are „o relație”. Iar cu Elina putem spune că are deja una, cu multe motive de optimism.

Cu Wozniacki a pierdut la Eastbourne după ce s-a înmuiat în decisiv; acel meci a avut iarăși atașată posibilitatea urcării pe 1. Wozniacki are un ușor avantaj în h2h (3-2), și poate să scoată peri albi oricui. E posibil să iasă un meci maraton, mai ales dacă Simona nu prinde o zi mai înfiptă, în care să-și folosească ușorul avantaj de forță pe care îl are contra Carolinei.

Lui Garcia îi cam știa numărul, până la finala de la Beijing (2-1 în h2h), când s-a trezit stoarsă de puteri după cursa pentru nr 1, iar Garcia zbura la capătul celor mai bune două săptămâni din carieră. Iarăși, e bine că s-au văzut recent, dar acolo Simona n-a fost în cea mai bună formă. Va dori sigur să-și ia revanșa, și este și primul meci, deci o victorie din start ar ușura mult și tonusul, și șansele de ieșire din grupe. Meciul este luni (ora 14.30), iar pe cei care trebuie să lucreze îi asigurăm că vom face live tweeting ca să le mai ușurăm necazul.

În partea cealaltă, Muguruza, Pliskova, Venus, Ostapenko. Venus nu prea are meciuri multe recent, Garbine și Karolina nu-s în vârf de formă, iar pe Ostapenko Simona a bătut-o la Beijing în semi, dar a avut un sezon asiatic bun. Grupa albă mi se pare mai în ceață, în sensul că are mai multe necunoscute. Ostapenko poate ieși de aici, e o reală posibilitate, dacă restul vor juca cu jumătate de gură. Pe de altă parte, toate au combinația serviciu-retur destul de bună cât s-o împiedice pe Jelena să se desfășoare. Venus la Wimbledon a bătut-o cu serviciul și returul – adevărat, la Singapore nu se joacă pe iarbă, dar tot se pot face lucruri, e hard. E bine că nu va trebui să ne întrebăm prea mult timp: Grupa albă debutează prima, duminică, cu Pliskova-Venus și Muguruza-Ostapenko. Vom avea o idee destul de bună despre forma protagonistelor chiar după prima zi.

Concluzii

După ultimele două ediții, când Simona n-a ieșit din grupe, am învățat că rezultatele depind mai puțin de adversare și mai mult de forma ei (fizică și de joc). Anul trecut s-a accidentat, în 2015 a pierdut la Sharapova și apoi s-a bâlbâit și a scăpat meciul cu Radwanska din mână. Anul acesta Halep mi se pare într-o formă mult mai bună: fizic e bine (din câte știm) și vine aici cu sufletul ușor și încrederea sporită după urcarea pe locul 1. Grupa ei poate fi tricky (orice combinație la nivelul ăsta e tricky, și să nu uităm că fetele acestea își pot ridica nivelul jocului de la meci la meci), dar dacă Simona își aduce la Singapore jocul din segmentul asiatic, cu serviciul îmbunătățit și agresivitate în schimburi, ieșirea din grupe n-ar trebui să fie sub semnul întrebării.

Comentează articolul
Cupa Mondială

Echipa de vis a Belgiei ne arată de ce e printre favorite la Cupa Mondială

Foto: Nina Zotina / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
18 iunie 2018
Danny Coposescu

De cel puțin patru ani, toată lumea știe pe cine să aleagă când vine vorba de categoria „dark horse‟ la un turneu internațional. Asta sună a oximoron, dar generația de aur a Belgiei e oricum mult prea talentată ca să fie o campioană mondială neașteptată. Și totuși, așa cum îți poate spune și Didier Deschamps, […]

Citeşte articolul
Cupa Mondială

Suedia revine la Cupa Mondială cu un succes împotriva Coreei de Sud. Și mulțumește pentru asta sistemului VAR

Foto: Alexander Vilf / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
18 iunie 2018
Danny Coposescu

După 12 ani de urmărit turnee finale din fața televizorului, e de înțeles că suedezii vor să trăiască din plin experiența asta. Nerăbdarea entuziasmată l-a copleșit pe asistentul Lars  Jacobsson: „Am făcut o călătorie lungă cu mașina până în munți, unde am găsit o casă numai bună pentru a observa antrenamentul echipei sud-coreene.‟ Însă curiozitatea […]

Citeşte articolul
CUPA MONDIALA

Cupa Mondială Recap: Ce a fost și ce-o să vină. Au început echipele mari să se plictisească să câștige?

Evgenya Novozhenina / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
18 iunie 2018
Codruț Baciu

Nici n-am văzut-o venind! Despre ziua de ieri e vorba. Meciurile din grupele E și F ne-au amintit încă o dată că fotbalul s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Practic, singura constantă rămasă este absența României de la Campionatele Mondiale. Germania – Mexic: 0-1 ”Gemany totally deserved the defeat”, a spus Jose Mourinho după […]

Citeşte articolul
Cupa Mondială

Ziua surprizelor la Cupa Mondială: scânteia Braziliei se stinge repede contra Elveției. Hărnicia mai adună un punct

Evgenya Novozhenina / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
17 iunie 2018
Danny Coposescu

Porecla „îmblânzitorul de șerpi‟ îți spune tot ce trebuie să știi despre imaginea mistică pe care o are selecționerul Tite la el acasă. Aproape un deceniu de presiune populară a dat roade acum doi ani, iar de atunci Brazilia e pe o pantă ascendentă, la capătul căreia mulți văd finala de luna viitoare. „Câteodată, e […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design