LEAD
Tenis

WTA Finals: O privire asupra grupelor și șanselor Simonei la Singapore

21 octombrie 2017
Camelia Butuligă
0 comentarii

N-am primit nici cea mai bună combinație posibilă (Pliskova, Venus, Garcia), nici pe cea mai rea (Svitolina, Wozniacki, Ostapenko), ci una 60-40: Svitolina, Wozniacki, Garcia. Deși, dacă e să fim onești, la nivelul ăsta nu există adversare ”ușoare”, ci eventual doar match-up-uri un pic mai îngăduitoare.

În fine, asta e. Simona a ieșit cu bine din focul încrucișat al analiștilor de modă de pe forum purtând o rochie simplă, dar cu un mesaj feminist pe tiv: „equality”. De asemenea, a navigat cu succes și defilarea pe podium, chestie deloc ușoară – a declarat că e mai greu decât un meci să mergi pe tocurile alea. Deci am scăpat cu fața curată și fără accidentări de ceremonia tragerii la sorți, acum să evaluăm situația.

Svitolina, Wozniacki, Garcia. Plusuri: Simona are cu toate trei meciuri recente, deci știe ce le poate pielea și este avertizată. Nu va intra în niciun meci făcându-și iluzii sau mergând pe bâjbâite. Tot la plusuri: are conturi de reglat, pentru că meciurile recente, contra tuturor, au avut niște povești. Pe Svitolina a scăpat-o din mână în finala de la Roma când și-a sucit glezna, a întors ACEL meci de la RG și a pierdut clar în Canada după ce mai jucase un meci în aceeași zi. Svitolina e periculoasă pentru că are un joc maleabil, insistent și mai multă forță decât Wozniacki, de exemplu. Dar Simona tinde să performeze bine contra jucătoarelor cu care are „o relație”. Iar cu Elina putem spune că are deja una, cu multe motive de optimism.

Cu Wozniacki a pierdut la Eastbourne după ce s-a înmuiat în decisiv; acel meci a avut iarăși atașată posibilitatea urcării pe 1. Wozniacki are un ușor avantaj în h2h (3-2), și poate să scoată peri albi oricui. E posibil să iasă un meci maraton, mai ales dacă Simona nu prinde o zi mai înfiptă, în care să-și folosească ușorul avantaj de forță pe care îl are contra Carolinei.

Lui Garcia îi cam știa numărul, până la finala de la Beijing (2-1 în h2h), când s-a trezit stoarsă de puteri după cursa pentru nr 1, iar Garcia zbura la capătul celor mai bune două săptămâni din carieră. Iarăși, e bine că s-au văzut recent, dar acolo Simona n-a fost în cea mai bună formă. Va dori sigur să-și ia revanșa, și este și primul meci, deci o victorie din start ar ușura mult și tonusul, și șansele de ieșire din grupe. Meciul este luni (ora 14.30), iar pe cei care trebuie să lucreze îi asigurăm că vom face live tweeting ca să le mai ușurăm necazul.

În partea cealaltă, Muguruza, Pliskova, Venus, Ostapenko. Venus nu prea are meciuri multe recent, Garbine și Karolina nu-s în vârf de formă, iar pe Ostapenko Simona a bătut-o la Beijing în semi, dar a avut un sezon asiatic bun. Grupa albă mi se pare mai în ceață, în sensul că are mai multe necunoscute. Ostapenko poate ieși de aici, e o reală posibilitate, dacă restul vor juca cu jumătate de gură. Pe de altă parte, toate au combinația serviciu-retur destul de bună cât s-o împiedice pe Jelena să se desfășoare. Venus la Wimbledon a bătut-o cu serviciul și returul – adevărat, la Singapore nu se joacă pe iarbă, dar tot se pot face lucruri, e hard. E bine că nu va trebui să ne întrebăm prea mult timp: Grupa albă debutează prima, duminică, cu Pliskova-Venus și Muguruza-Ostapenko. Vom avea o idee destul de bună despre forma protagonistelor chiar după prima zi.

Concluzii

După ultimele două ediții, când Simona n-a ieșit din grupe, am învățat că rezultatele depind mai puțin de adversare și mai mult de forma ei (fizică și de joc). Anul trecut s-a accidentat, în 2015 a pierdut la Sharapova și apoi s-a bâlbâit și a scăpat meciul cu Radwanska din mână. Anul acesta Halep mi se pare într-o formă mult mai bună: fizic e bine (din câte știm) și vine aici cu sufletul ușor și încrederea sporită după urcarea pe locul 1. Grupa ei poate fi tricky (orice combinație la nivelul ăsta e tricky, și să nu uităm că fetele acestea își pot ridica nivelul jocului de la meci la meci), dar dacă Simona își aduce la Singapore jocul din segmentul asiatic, cu serviciul îmbunătățit și agresivitate în schimburi, ieșirea din grupe n-ar trebui să fie sub semnul întrebării.

Comentează articolul
Perspectivă

Rugbyul românesc, între bucuria scopului și sfiala mijloacelor. Sau cum răspundem la o întrebare incomodă: au avut dreptate adversarii?

21 martie 2018
Andrei Năstase

Așa cum știi, echipa națională de rugby a reușit să se califice direct – și exact atunci când se aștepta mai puțin – la Mondialul de anul viitor din Japonia. A făcut asta în ciuda înfrângerii pe care a suferit-o la Tibilisi, în fața Georgiei (16-25), în ultima etapă a Rugby Europe Championship. A făcut-o […]

Citeşte articolul
Rising stars

Naționala U19 e la un pas de Euro. Căpitanul Vlad Dragomir ne arată o generație matură, care știe ce vrea

20 martie 2018
Ciprian Rus

Numele lor au ajuns de puțină vreme în atenția amatorilor de fotbal: unii au surpins prin transferurile timpurii la nume mari ale fotbalului din Europa – echipe inaccesibile, în ziua de azi, „seniorilor”, precum Arsenal, AS Roma, Swansea sau Genoa. Alții au profitat din plin de noua regulă a jucătorului Under21, prin care cluburile din […]

Citeşte articolul
La Liga

N-avem cursă pentru titlu? Nu-i nimic, Messi și Ronaldo se întrec în goluri și continuă să ridice ștacheta în La Liga

19 martie 2018
Danny Coposescu

Oare e prea devreme să ne întrebăm (îngrijorați) cum va arăta fotbalul când se va întâmpla inevitabilul? Sigur, mai e destul timp până ne vom confrunta cu un peisaj din care lipsesc Leo Messi și Cristiano Ronaldo. Însă unul are 30 de ani, celălalt tocmai a trecut de 33, așa că apusul începe să se […]

Citeşte articolul
Exerciții de empatie

Cu „handsfree”, fără „handsfree”. Despre condiția antrenorului în Liga 1 și despre cine l-a învins, de fapt, în derbi, pe Dan Petrescu

Schimbările făcute de Nicolae Dică i-au adus egalul în meciul cu CFR Cluj. Foto: Mircea Rosca / Sport Pictures
19 martie 2018
Ciprian Rus

Fotbalul românesc ne oferă zilnic motive de amuzament, dar tevatura de o săptămână întreagă despre ce strategie va alege Dan Petrescu ca să-și transmită mesajele spre banca tehnică, în condițiile în care era suspendat, le-a întrecut pe multe. S-au găsit imagini de arhivă în care consilierul juridic al CFR Cluj făcea „telefonul fără fir” dinspre […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design