Zodia CFR-ului: campionii de la Cluj îi fac o retragere frumoasă lui Lobonț, echipa lui Contra promite să calce pe urmele generației lui „Lobby”

Ciprian Rus 11 iunie 2018

După ce în precedentul meci de pregătire al „tricolorilor”, adversarii din Chile au propus o echipă experimentală, marți, la Ploiești, a venit rândul selecționerului Cosmin Contra să încerce o formulă cu multe surprize în primul 11.

Condiționat, pe de o parte, de situația sportivă și medicală a unora dintre jucători, iar pe de altă parte interesat să exploreze noi soluții tactice și să încerce nume noi, Contra a trimis „la imn” o formulă în care mulți dintre jucători se întâlneau pe teren pentru prima oară.

Fără vârf clasic, România a atacat în prima parte cu Băluță „9 fals” și cu Mitriță, Budescu și Deac în spatele lui. Cu noutățile Anton și Stoian în fața apărării, ultimul pe un post diferit de cel jucat la echipa de club, în Serie A, selecționerul s-a bazat pe relațiile de joc ale tripletei craiovene Bancu – Mitriță – Băluță, foarte activi pe partea stângă, și pe pistonul Manea – Deac pe partea dreaptă.

Până ca echipa să intre în relații fluide de joc, Stoian și Budescu au acaparat atenția în prima jumătate de oră, prin driblinguri fine și soluții suprinzătoare în atac. Încet-încet, după o jumătate de oră, România a pus stăpânire pe joc, iar Băluță, Mitriță și Budescu, cu un lob care a lăsat cu gura căscată întreg stadionul, au avut ocazii bune de gol.

Până la urmă, faza golului a început pe banda CFR-istă, cu Deac deschizând bine jocul până la Mitriță, și s-a încheiat tot acolo, când Manea a apărut inspirat pe respingerea portarului advers la șutul cu interiorul al extremei Craiovei.

Al doilea gol al echipei noastre a venit în minutul 60, tot pe relația Manea – Deac – Mitriță. Începută de autorul primului gol, faza a fost finalizată de celălalt CFR-ist de pe teren, Ciprian Deac, cel mai activ „tricolor” la Ploiești. Imediat după reușită, Deac a fugit spre banca de rezerve, pentru a-l îmbrățișa pe Bogdan Lobonț, aflat la ultimul său meci pentru echipa națională.

Până la final, Contra a schimbat complet formula de atac. Cu Grozav, Man, Chipciu și Pușcaș vârf împins, tot România a rămas mai activă și mai motivată, ratând șanse bune prin Pușcaș și Chipciu. Doar câțiva centimetri au lipsit pentru 3-0, când șutul fantastic al lui Bancu, de la 40 de metri, s-a oprit în transversală.

Cu victorii pe linie în acest an și cu o singură sincopă de când a preluat Naționala, Contra încheie, împotriva Finlandei, seria meciurilor-test. Din toamnă începe Liga Națiunilor, cu meciuri împotriva Muntenegrului și Serbiei.

Mai energică și mai curajoasă, cu câteva nume noi față de începutul mandatului lui Christoph Daum, echipa națională pare mai pregătită să se ridice la nivelul așteptărilor fanilor și să-și depășească condiția de trupă de eșalonul al treilea din fotbalul european.

„A fost o seară specială. Cu Chile nu am fost foarte mulțumit de joc, dar a contat rezultatul. Acum am făcut un meci mai complet, și defensiv, și ofensiv. Mă bucură atitudinea lor. E o zi specială pentru Lobonț, mă bucur că i-am putut face o retragere frumoasă din fotbal.” – Cosmin Contra, selecționerul României

„Nici la debut nu am fost așa de emoționat ca azi! Generația de astăzi are jucători talentați. Sunt pe drumul cel bun, muncesc bine, e timpul lor.” – Bogdan Lobonț

România – Finlanda

Au marcat: Manea (’37), Deac (’60)

România: Tătărușanu – Manea, Săpunaru, M. Bălașa, Bancu – P. Anton, Stoian – Deac, Mitriță, Budescu – Băluță

Rezerve: Lobonț, Niță, Lung jr. Benzar, Toșca, Nedelcearu, Chipciu, Rotariu, Grozav, Țucudean, Cicâldău, Nedelcu, Man, Pușcaș

Finlanda: Hradecky – Toivomaki, Toivio, Vaisanen, Pirinen – Lod, Lam, Sparv, Taylor – Sadik Skrabb

Rezerve: Jaakkola, Viitala, Granlund, Kamara, Yaghoubi, Soiri, Halsti, Uronen, Väyrynen, Karjalainen

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.