LeBron James bate recordul pe care nimeni nu-l vedea depășit

Adrian Țoca 8 februarie 2023

„The Chosen One” a mai scris un capitol memorabil în impresionanta lui carieră. 

LeBron James este, de acum, cel mai bun marcator din istoria NBA, depășind recordul de 38887 de puncte deținut de Kareem Abdul-Jabbar. S-a întâmplat în sfertul al treilea al meciului pierdut de Los Angeles Lakers, echipa lui James, cu Oklahoma Thunder.

Un record vechi de 39 de ani, pe care destui specialiști l-au văzut imposibil de depășit, de care sportivi precum Michael Jordan sau Kobe Bryant nu s-au putut apropia. Un record la rându-i impresionant, mai cu seamă că a fost realizat într-o epocă în care, în cea mai mare parte a ei, NBA nu avea linia de trei puncte. 

Ce-i mai impresionant e că primul lucru pe care-l spui când te gândești la LeBron nu e că ar fi un marcator. Talent aproape supraomenesc, da. Intelect pe teren uriaș, da. Calități fizice aproape absurde, da. Marcator? El însuși nu se definește așa. „I’m not a natural scorer”, spunea în show-ul lui de pe HBO, The Shop. Îi vine mult mai la îndemână și găsește mult mai multă bucurie dintr-o pasă utilă, din a-i implica pe coechipieri în atac.  

Dar LeBron a devenit cel mai bun marcator din istoria NBA, pe parcursul a 20 de ani de carieră la cel mai înalt nivel, fără să depindă de o aruncare anume. Ai putea spune că nu are una semnătură, precum a avut Jordan acel fadeaway specific, sau skyhook-ul lui Abdul-Jabaar, pe cae l-a depășit James acum. Nu e niciun shooter de volum și nu a atins nivelul incredibil de la trei puncte pe care l-a atins Steph Curry, cel mai bun aruncător din istorie. În schimb, James poate face câte puțin din toate. Și, mai bine decât oricine înaintea lui, James s-a adaptat și a evoluat odată cu baschetul. „Are, pur și simplu, o inteligență superioară, care-i permite să se metamorfozeze în orice are nevoie să fie”, spune unul dintre foștii săi antrenori din liceu.

Bron a fost, într-adevăr, și omul care să care de unul singur echipe, așa cum a făcut-o în primii șapte ani de carieră, când a cărat în finala NBA versiuni ale lui Cleveland Cavaliers altminteri de o valoare nu mult peste medie. Dar a fost și parte din unele dintre cele mai interesante combinații de staruri din baschetul modern, metamorfozându-se și nuanțându-și jocul în toate dintre aceste situații. Cu Dwayne Wade și Chris Bosh la Miami, cu Kyrie Irving în revenirea la Cleveland, cu Anthony Davis la Los Angeles Lakers. 

Primele sale puncte în NBA au venit în 2003; erau doar câteva luni de când Michael Jordan își jucase ultimul meci. Trei dintre cele mai prolifice sezoane ale lui au venit în acei primi ani cu Cleveland, incluzând și unicul sezon în care LeBron a condus NBA la media de puncte înscrise pe meci. Da, cel mai bun marcator din istoria ligii n-are decât un sezon în care a avut cea mai bună medie. Printre altele, din acei ani cu Cavaliers a rămas în memorie meciul de playoffs cu Detroit în care a înscris singur 29 din ultimele 30 de puncte ale echipei sale, trăgând-o spre o victorie în două reprize de prelungiri. Dar talentul din jurul lui era prea limitat, Cavs nu a putut să corecteze asta la timp, iar James a plecat, acel faimos The Decision, emisiunea TV în care a anunțat, într-un moment în care toată liga îl curta, că-și „duce talentul” la Miami Heat. A fost epoca în care LeBron și-a îmbrățișat rolul de villain, atrăgându-și critici care îl mai însoțesc și acum. Epoca în care a și găsit, în sfârșit, drumul spre titlu, dar nu înainte de a pierde o nouă finală, cea cu Dallas; momentul care, în loc să-l rupă, l-a ajutat să devină și mai bun. 

După un alt titlu cu Heat, LeBron s-a întors acasă, pentru că avea socoteli neîncheiate cu Cavaliers, și a reușit să-și țină promisiunea primului titlu cu această franciză. Și nu oricum, ci învingând-o pe aproape invincibila Golden State Warriors, cu o revenire istorică de la 1-3 în finală. 

Dar Warriors au revenit și mai puternic, așa că, cu misiunea îndeplinită, LeBron a plecat pentru ceea ce părea a fi linia de sosire a carierei la Lakers, urmând altor legende ce au îmbrăcat tricoul echipei din Los Angeles, precum Abdul Jabbar, Magic sau Kobe. A câștigat și aici un titlu, faimosul titlu din bulă, în plină pandemie. 

Cinci ani deja în tricoul lui Lakers și linia de sosire nu se vede nicăieri. Așa de impresionantă este longevitatea lui LeBron, care la 38 de ani rămâne în continuare unul dintre cei mai buni dintr-o ligă în care talentul este mereu la cote dintre cele mai ridicate. În ciuda vârstei la care specialiștii s-ar fi așteptat să-i vadă calitățile fizice diminuându-se, James e capabil să înscrie cu ușurință 36 de puncte, câte îi mai lipseau înainte de acest meci pentru record, în trei sferturi. 

E de notat, firește, că această versiune a lui Lakers e departe de a avea speranțe să concureze pentru titlu, ba chiar luptă din greu ca să prindă un loc în play-in. Însuși acest meci cu Oklahoma a sfârșit prin a fi pierdut, 133-130. E o discuție mai largă de atât, dar în NBA e mereu complicat să găsești formula potrivită, care să satisfacă atât complicata joacă financiară, cât și ștacheta de talent necesară să fie depășită pentru un titlu. Dar abilitățile lui James continuă să fie undeva peste toate astea. Și dacă va continua așa, nu-s motive să nu-l vedem continuând să depășească borne și să ducă acest record într-o zonă cu adevărat intangibilă. Și, de ce nu, să ajungă să joace într-o zi în aceeași echipă cu unul dintre cei doi băieți ai săi, așa cum își dorește. 

Deocamdată, Bronny și Bryce au fost pe margine, bucurându-se cu tatăl lor pentru acest moment. Alături de o audiență mai aproape sufletește de Bron decât oricând în acești ani de când îmbracă tricoul lui Lakers. Zeci de celebrități au încadrat terenul. Strigăte de MVP l-au însoțit pe parcursul serii. Când LeBron a marcat coșul recordului, meciul a fost oprit, iar starul a sărbătorit cu familia, cu coechipierii, cu cei apropiați. Și cu Abdul-Jabar, el însuși o legendă care se ridică deasupra sportului. Kareem i-a oferit, simbolic, mingea meciului și l-a îmbrățișat. Cei doi nu-s în cele mai grozave relații, dar respectul dintre doi mari sportivi e mereu acolo.

James a avut lacrimi în ochi, o raritate la el. „Am simțit că eram pe acoperișul arenei în seara asta. Pot să număr pe degete momentele în care am plâns în acești 20 de ani, de bucurie sau la înfrângere”.

Un record pe care foarte puțini îl vedeau depășit. Dar poate semnătura lui LeBron e aceasta. E mereu capabil să facă lucruri complicate să pară ușoare. E mereu capabil să facă imposibilul posibil. 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.