Ce victorie! Dinamo face o demonstrație de forță cu Ademar, trece pe primul loc în grupa ei de Champions League!

Lead.ro 8 noiembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Dacă cineva mai avea vreun dubiu că Dinamo traversează zilele astea cel mai bun sezon european din istorie ei recentă, acest entuziasmant 35-30 cu Ademar, una dintre favoritele grupei D (alături de Wisla Plock), vine să ne arate că echipa asta e capabilă de lucruri mari. Cât de mari? Asta va depinde și de excelentul Amine Bannour.

*

 

„Chiar poate Dinamo să-și ducă până la capăt acest excelent sezon european?“. „Poate campioana României să se califice în play-off-ull optimilor de finală ale Ligii Campionilor?“. Într-o Sală Dinamo care a demonstrat din nou că iubește cu pasiune handbalul, astea erau întrebările unor suporteri luați și ei prin surprindere de calitatea, curajul și forța echipei lor.

Răspunsurile au venit repede și răspicat. Iar emoțiile fanilor s-au risipit când tunisianul Amine Bannour, ușor accidentat, și-a făcut apariția pe teren și a început să catapulteze mingi în poarta spaniolă. În doar câteva minute (și pe atacuri consecutive) tunisianul a găsit câteva aruncări de speriat, toate de la 9-10 metri, mai toate sub bară. Spaniolii au răspuns prin combinații și finalizări frumoase de pe semicerc, când de pe pivot, când din extreme, și au ținut aproape în primele minute, până când singura lor aruncare de la distanță s-a lovit de bara lui Missaoui. Pe atacul următor, Alouini – al treilea actor al acestei „filiere tunisiene” care a ridicat-o pe Dinamo la un cu totul al nivel față de anul terecut – l-a imitat pe Bannour, a marcat și el de la distanță și a dus-o pe Dinamo la 6-4, unde spaniolii au cerut primul timeout. Intenția? Să oprească cumva „tunurile“ lui Dinamo.

N-au reușit. Bannour a găsit alt culoar, a aruncat de pe picioare și și-a menținut procentajul perfect: cinci din cinci și apoi, la următorul atac, șase din șase!

Cu golurile lui, campioana României s-a dus la 9-6, chiar înainte ca Komogorov să demonstreze și el că linia de nouă metri a lui Dinamo este la înălțime: 10 goluri, toate de la distanță.

Până aici, pentru fiecare atac atent și meticulos construit de spanioli, bucureștenii au răspuns simplu. Două-trei încrucișări rapide, apoi o aruncare năprasnică din preajma liniei punctate. Tot de acolo a venit și golul de 12-8. Și tot Bannour, luat (după șapte goluri) în marcaj om la om. 

Dar Alouini a profitat de spațiul liber lăsat pe dreapta, a intrat în circulație și a găsit o altă aruncare teribilă: 13-8 pentru Dinamo, care a ratat apoi șansa să plece la șase goluri și a fost imediat taxată.

La 13-10, portarul spaniol a reușit să respingă pentru prima dată o aruncare a lui Bannour. Și apoi Dinamo a primit prima eliminare de două minute, o superioritate fructificată din extremă de Ademar, revenită, aproape de nicăieri, în meci.

Încurcată de marcajul strâns la interul ei dreapta, Dinamo n-a mai reușit atacurile scurte din primele 20 de minute. Și când spaniolii s-au apropiat la un singur gol, antrenorul Constantin Ștefan a avut inspirația să ceară timeout. A reașezat atacul, a cerut mai multă mișcare în spațiul lăsat liber pe dreapta, iar ideea a funcționat: Dinamo a găsit primele ei goluri de pe semicerc și s-a dus la 15-12 în minutul 25. Numai că aici a urmat o nouă eliminare de două minute și alte două goluri consecutive ale lui Ademar, care încerca de-acum să-și facă loc cu totul în meci.

Noroc că Bannour n-a fost de acord cu diferența minimă, a revenit cu al optulea lui gol și apoi cu prima pasă decisivă pentru pivot, iar Dinamo a intrat la vestiare cu 18-15. „Putea fi și mai bine, dar și mai rău“, și-au spus câțiva suporteri, fără să știe că Dinamo urma să crească și mai mult ritmul în a doua repriză.

Într-adevăr, neobositul Bannour a reluat lucrurile de unde le-a lăsat înainte de pauză, Komogorov ne-a arătat că știe să finalizeze și tehnic, nu doar în forță, iar Dinamo a început perfect și a doua repriză: 20-15 și apoi un șapte metri (cu eliminare cu tot) scos de Șandru și transformat de francezul Descat, pentru 21-15, cea mai mare diferență a meciului. 

Timeout-ul spaniolilor a venit prompt, exasperați nu doar de atacul lui Dinamo, dar și de apărarea asta agresivă care i-a obligat mai mereu la atacuri lungi și rezolvări complicate.

A urmat o bună perioadă în care Dinamo s-a păstrat la patru și cinci pași înainte, timp în care Bannour a găsit și al zecelea lui gol, iar Șandru, intrat să-l înlocuiască pe tunisian, a reușit două aruncări la fel de puternice. 

Și exact când Ademar a încercat să-și mute apărarea mai sus, pentru a-i bloca cumva pe interii dinamoviști, handbaliștii lui Constantin Ștefan au trecut la combinații excelente pe pivot, de unde Szasz n-a ratat nimic. De fapt, până în preajma minutului 50, Dinamo nu risipise mai nimic în atac: 30-25, cu 11 minute rămase de jucat.

Și când Bannour s-a mai înălțat o dată spre tavan, de unde a trimis o nouă rachetă, întrebările tribunei s-au schimbat. Nimeni n-a mai avut emoții pentru victorie și mulți au început să se întrebe dacă nu cumva ăsta e cel mai bun meci de handbal pe care l-au văzut în Sala Dinamo.

Să dai 35 de goluri lui Ademar, care avea cea mai bună apărare a grupei D, asta e o performanță grozavă. Să le dai cum le-a dat Dinamo, cu această ușurință impresionantă, asta face cât o declarație de intenție: echipa asta vrea și poate să se califice mai departe din această grupă!

*

Cu 10 puncte din primele șapte meciuri, Dinamo a trecut pe primul loc în grupa D, cu un punct peste Ademar și două mai mult decât Wisla și Elverum, care au un meci mai puțin și se vor întâlni peste câteva zile. Campioana României mai are de jucat în deplasare cu Elverum (alt meci hotărâtor), pe 18 noiembrie, după care va închide grupa D cu Cocks, la București (21 noiembrie), și cu Wacker Thun, în Elveția (29 noiembrie).

Toate meciurile sunt transmise de Telekom Sport și Digi.

 

Fotografii: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories