Comentarii LEAD

Cum s-a născut Viitorul: incredibila poveste a unei campioane care nu avea ce să caute în Liga 1

FC Viitorul este echipa Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi. A fost înfiinţată pentru a oferi continuitate într-un mediu profesionist copiilor care termină junioratul la Academie.
Share Tweet
aripi în fotbalul mare

În sezonul 2009-2010, echipa a promovat în Liga 2, iar în campionatul 2011-2012 a urcat în Liga 1. De atunci, Viitorul şi-a urmărit obiectivul propus: aproape 70% dintre componenţii echipei de seniori provin din propria Academie.

Rândurile astea compun prezentarea oficială de pe site-ul Viitorului. În spatele tonului cu note „corporate” stau zile și nopți de frământări, de discuții, de polemici amicale, de refuzuri și de răzgândiri. Toate pentru ca visul pe care Gică Hagi i-l împărtășise bunului său prieten Zoli Iasko în anii de final ai carierei sale prodigioase – acela de a clădi o academie de fotbal – să prindă viață, iar copiii crescuți aici să prindă, la rândul lor, aripi în fotbalul mare.

“Discuția asta am avut-o de n ori încă de pe vremea când Gică mai era jucător activ. Tot timpul îmi spunea că fotbalul i-a dat foarte mult și că, din ce i-a dat, inclusiv din banii pe care i-a câștigat, vrea să întoarcă în fotbal. Acesta era marele lui vis: să sprijine marile talente din România să ajungă pe drumul lui”, ne dezvăluie Zoli Iasko, director sportiv al Viitorului, visele lor de băieți abia trecuți de 30 de ani.

“Fiind bun prieten cu el, imediat după ce s-a lăsat de fotbal, am pornit-o împreună în cariera de antrenori. Pe urmă, pe lângă cariera asta de antrenor, pe care Gică întotdeauna și-a dorit-o, pentru că știa că are stofă pentru asta și știa câtă pasiune avea pentru fotbal, am zis să facem și un centru cum a fost, pe vremea noastră, Luceafărul. Noi chiar la Luceafărul ne-am cunoscut, acolo am jucat, împreună, ani de zile, acolo s-a legat marea noastră prietenie”, își amintește fostul portar al lui “U” Cluj.

“Bun, dar cum a apărut ideea formării unei echipe de seniori a Academiei Hagi?”, îl întrebăm pe Zoli Iasko. “Un proiect cu copii și juniori nu poate avea finalitate fără o echipă de seniori la capăt de ciclu”, ne lămurește “mâna dreaptă” a lui Hagi. “Proiectul a fost să plecăm din liga a treia cu o echipă de tineri, cu obiectiv promovarea în Liga a doua, ca să le dăm tinerilor și perspectiva parcurgerii unor etape, să promoveze, apoi să plece de la noi, din liga a doua, la cluburi din România și din străinătate. Pratic, ideea era ca noi să fim un club formator.”

Niciodată nu s-a pus problema ca Viitorul să joace în Liga 1, nici pomeneală de vreo ambiție de câștigare a vreunui trofeu, ne surprinde Zoli Iasko. “Nu ne-am gândit la asta, pentru că nici bugetul nu ne permitea să ne gândim la așa ceva. Am zis că e bine să promovăm în liga a doua, să facem o echipă bună cu o medie de vârstă sub 23 de ani și să fim un club care dă jucători echipelor bune din România și, de ce nu, și celor din străinătate.”

Numai că Viitorul a prins aripi fix atunci când criza a retezat elanul marilor veleitari din fotbalul românesc. De unde înainte, prin 2007, chiar și cluburile din liga a doua cumpărau jucători de la Viitorul, Hagi și Iasko s-au trezit, prin 2010, că nimeni din România nu mai băga bani în transferuri.

“Venise criza și nici măcar Dinamo nu mai cumpăra, doar Steaua ce mai lua jucători. În momentul în care am terminat, în primul an de liga doua, pe locul patru-cinci, cu o generație foarte bună, la sfârșit de campionat n-am primit absolut nici o ofertă nici din țară, nici din străinătate”, își amintește Zoli momentul de cumpănă al proiectului Academiei.

“Aveam relații cu diferiți agenți din afară, iar unul dintre ei mi-a spus: ‘Zoli, dacă nu ești în Liga 1 nu ai cum să răzbești. Nu îți cumpără nimeni ție din liga a doua a României. Dacă vrei să vinzi, trebuie să urci în Liga 1.’” – Zoli Iasko, director sportiv Viitorul

În acel moment, Hagi și Iasko au schimbat strategia. Au tras la promovare încă din anul următor. “Și uite așa am ajuns în Liga 1 și am început să ne gândim la un obiectiv mai îndrăzneț. Dar tot cu jucători tineri, iar performanța asta care se vede acum are în spate munca de patru ani de zile a celor din Academie, a antrenorilor de acolo și a jucătorilor pe care i-am selectat.”

În ultimii ani, de când evoluează în Liga 1, pe la echipă au trecut jucători ca Aurelian Chiţu, Denis Alibec sau Mihai Bălaşa. Gabriel Iancu a ajuns în curtea Stelei, Aurelian Chițu la Valenciennes, în Franța, iar Mihai Bălaşa şi Ionuţ Vînă la AS Roma.

În plus, Viitorul l-a readus în fotbalul de mare pe Denis Alibec, atacantul constănţean ajungând la Bologna, după un sezon remarcabil în tricoul Viitorului. Echipa a avut constant cel mai tânăr lot din prima ligă și a reușit performanța de a da cel mai tânar debutant din întreaga istorie a echipei naționale a României. La doar 16 ani și 10 luni, Cristian Manea a debutat pentru naționala României, evoluând pe întreaga durata a celor 90 de minute în amicalul contra Albaniei din mai 2014.

Dar echipa aceasta ajunsă, prin forța împrejurărilor, în Liga 1 continua să se zbată, totuși, în jumătatea de jos a clasamentului. Dacă tot ajunsese în fotbalul mare, era timpul ca Viitorul să-și propună obiective mai îndrăznețe. A trebuit ca Hagi să coboare de la oficială pe banca tehnică pentru ca proiectul să prindă consistență.

“Am fost de la începutul proiectului alături de Hagi și tot timpul i-am spus că va fi foarte greu să obțină ceea ce își dorește fără să stea el pe bancă. Și jucătorii altfel se simt alături de el, chiar dacă, de multe ori, de-a lungul timpului, i-a mai și certat, i-a mai băgat și în ședințe, dar, de la cel mai mic până la cel mai în vârstă, toți aveau nevoie de sprijinul lui”, mărturisește Zoli Iasko.

„Din toamna lui 2014, Gheorghe Hagi ocupă funcţia de manager tehnic la echipa FC Viitorul. Echipa avut cea mai mare ascensiune de la momentul implicării directe a lui Gheorghe Hagi”, se încheie, abrupt, înainte de nesperatul titlu, istoria de pe site-ul Viitorului. Povestea adevărată e, de fapt, mult mai tumultoasă, iar Zoli Iasko știe cel mai bine câte nopți de nesomn și câte discuții în contradictoriu stau, uneori, în spatele poveștilor oficiale…

“Tot timpul i-am spus că cel mai indicat e să preia el echipa. Am avut nenumărate discuții și mă bucur că am reușit să îl fac să preia el echipa. Numai așa am ajuns unde suntem acum” – Zoli Iasko, director tehnic Viitorul

 

Cum arată Academia “Gheorghe Hagi”

“Când intri pe poarta Academiei, totul se schimbă. Ai terenuri de fotbal pentru copii, sunt terenurile seniorilor, e stadionul, sunt terenurile sintetice unde se antrenează juniorii când vremea nu e favorabilă, sunt terenuri pentru copii de 6-10 ani… E o bază ca în țările care fac performanță an de an în Europa” - Neluț Roșu, mijlocașul campioanei Viitorul 

–  Complexul Sportiv este în prezent cel mai mare astfel de proiect din sud-estul Europei;

–  Este amplasat în nordul Constanței, pe centura ce leagă oraşul de localitatea Ovidiu. Se întinde pe o suprafaţă de șapte hectare şi are în componenţă opt terenuri de fotbal, birouri, hotel, vestiare şi diverse corpuri cu funcţii specifice;

–  Stadionul principal are o capacitate de 4.500 de locuri.

Mergi la slide-ul următor
Cel mai puștan dintre toți puștii: Gică Hagi