Grupul
Întâi de toate, spun cei din club, Marius Șumudică a moștenit un grup de jucători cu care, anterior, Daniel Isăilă reușise să lucreze bine și pe care reușise să-l pună pe drumul performanței. “Diferența a făcut-o și calitatea jucătorilor. A fost un nucleu bun de jucători, pe care i-am păstrat, am adus lângă ei jucători de calitate, care s-au pliat perfect pe ceea ce-și dorește Șumi”, punctează președintele executiv Dani Coman.
“Ai dat cele mai multe goluri, ai marcat meci de meci, ai avut niște meciuri-spectacol, ca cel cu Dinamo, 4-2, astea toate arată că ai echipă de calitate”. „Campionatul nu se câștigă cu jucători de grădiniță, îți trebuie oameni cu experiență, iar aici au fost destui”. „Nu a ieșit în evidență unul anume, dar, totuși, Texeira are goluri decisive la Botoșani, când jucam în zece oameni, Geraldo, de câte ori a intrat, nu a avut probleme, Lovin, în ultimele etape, cel puțin, a fost imperial. Apoi, Budescu, Alibec...”, spun sursele din vestiarul Astrei.
În plus, dincolo de calitate, diferența a făcut-o unitatea de grup, crede Dani Coman. “Avem un grup extraordinar, avem un antrenor foarte bun, care a știut să motiveze echipa foarte bine, chiar în momentele foarte grele, un antrenor care a știut să-și adune jucătorii, să-i facă să înțeleagă că echipa e mai importantă decât interesul personal”.
Onestitatea
Unul dintre lucrurile care au funcționat mai bine anul acesta decât în alți ani a fost reglarea relației dintre jucători și patron. Fostul mare jucător al Piteștiului și Rapidului, Dani Coman, care avea și atuul unei relații privilegiate cu antrenorul Marius Șumudică, a acționat ca o interfață între jucători și patron. “Aici, tot timpul au fost scurt-circuite. Nu era cineva care să lege. Cel care dădea banii venea tot timpul pe o idee de forță, jucătorii îl percepeau ca pe un zbir. Odată cu venirea lui Coman, s-au atenuat toate astea”, ne-au dezvăluit surse din club.
Dani Coman spune că nu i-a fost deloc greu să-și asume acest rol: “Cu jucătorii sunt și am fost mereu prieten, nu s-a pus niciodată problema că eu sunt președinte de club, iar ei jucători. Nu, consider că suntem prieteni, de fiecare dată le-am spus adevărul, chiar dacă le-a convenit sau nu. Am încercat să merg cu ei pe o relație de maximă onestitate. Așa cred eu că e mai bine, nici mie nu îmi convenea când eram jucător și venea cineva și mă mințea. De-aia am încercat mereu să le spun situația exactă, să le aduc argumente, să fie totul real și totul la vedere”.
Liniștea din vestiar
Pe această relație de onestitate s-a construit încrederea la diferitele niveluri ale clubului. Iar încrederea a adus liniște. “A fost și liniște. E prima oară în istoria clubului, după 1998, când un antrenor duce tot campionatul. De când e Astra în Liga 1, din 1998, niciodată un antrenor care a început prima etapă nu a ajuns să prindă și finalul ultimei runde. S-au schimbat doi, trei, patru, iar într-un an cinci antrenori. Bine, fiind pe locul 1 timp de 30 de etape e mai simplu...”, povestesc oamenii din club.
“Au fost niște eforturi care în ultimii ani nu s-au reușit: jucătorii să nu aibă întârzieri mai mari de două luni, să joace pe prime care să se și dea. În decembrie, s-au dat banii pe toate primele obținute până în momentul acela. Contează foarte mult să plătești, e singurul lucru care poate să țină împreună grupul. Oricât i-ai duce din promisiuni, la un moment dat trebuie să dai banii. S-a reușit asta chiar dacă au fost problemele patronului, sigur, cu anumite sacrificii, cum ar fi vânzarea de jucători”, adaugă sursele noastre.
Gestionarea crizelor
Liniștea din vestiarul Astrei a venit, însă, și din buna gestionare a crizelor. “Chiar dacă au fost momente grele, am stabilizat foarte bine situația, atât la nivelul băncii tehnice, cât și la nivel administrativ”, mi se destăinuie Dani Coman.
Întâi de toate, a fost o criză sportivă, cu mari implicații la nivel economic: eliminarea cu AZ Alkmaar din drumul spre grupele Europa League. „Toată lumea era prăbușită. Era 0-0, mai erau 9 minute de jucat și aveai 6 milioane de euro în cont. A fost foarte greu să trecem peste acest șoc. Dacă nu ne-ar fi ajutat rezultatele, mai ales victoria cu Petrolul, ne era foarte greu să mai fim unde suntem acum”, admit cei de la Astra.
Vânzări bune de jucători, achiziții inspirate
Dar chiar dacă, sportiv, a reușit să treacă peste eliminarea din Europa, înfrângerea din dubla cu olandezii de la Alkmaar a rostogolit criza în zona administrativă. Clubul a fost nevoit să facă sacrificii, să vândă jucători, moment în care a ieșit din nou la lumină sintonia dintre jucători, antrenor și executiv.
“L-am vândut pe Fatai, în iulie, apoi pe Taka, cu 300.000 de euro, pe care am reușit să-l aducm înapoi gratis, l-am dat pe Budescu, apoi pe Enache, la Steaua. Dar nu i-am vândut pe toți odată, i-am dat pe rând și am reușit să punem la loc ce trebuie. De exemplu, venirea lui Boudjemaa a adus și un plus față de ce juca echipa și ne-a adus și cei 400.000 de euro pe Enache! La fel, plecare lui Budescu a lăsat loc celor care stăteau în umbra lui. Adică a plecat la timp”, comentează unul dintre insiderii noștri de la Astra.
„Logica fotbalului este și să schimbi. Un club care e lipsit de provocări nu poate evolua”, îmi spune altcineva. Iar Astrei chiar nu i-au lipsit provocările în cel mai bun sezon al existenței sale.