Circul lui Hoeneß și Rummenigge a funcționat, Bayern a rupt seria negativă. Dar tot Dortmund impune ritmul în Bundesliga. Și ce ritm!
Danny Coposescu 21 octombrie 2018E o tactică pe care s-au bazat de-a lungul timpului majoritatea antrenorilor de top. Jose Mourinho era cândva maestrul nedisputat al artei, Alex Ferguson a făcut-o un sfert de secol pe Old Trafford, până și idealistul incurabil Pep Guardiola și-a încercat mâna. Vorbim desigur despre bine-cunoscuta conferință de presă menită să distragă atenția de la jucători. Când e executată cum trebuie, funcționează ca un scut protector pentru echipă, lăsată să-și rezolve problemele departe de lupa necruțătoare a publicului.
E discutabil dacă ce-au făcut vineri Uli Hoeneß, Karl-Heinz Rummenigge și Hasan Salihamidzic intră la categoria asta. Da, Bayern a câștigat sâmbătă pentru prima dată în cinci meciuri, după un 3-1 relativ confortabil la Wolfsburg. Asta nu înseamnă că există vreo legătură directă între prestația de pe Volkswagen Arena și spectacolul uluitor oferit de troika din conducerea clubului. Cei trei au dus lucrurile într-o extremă atât de absurdă – pe alocuri, chiar hilară – încât va mai dura probabil ceva până să putem judeca efectele.
Rummenigge: "We got together on Monday after the Netherlands game. What we read in the press was just an account with individual players, especially Bayern players. Human dignity is inviolable! We will not accept that at Bayern Munich anymore." pic.twitter.com/D4aCjsQjCP
— Bayern & Germany (@iMiaSanMia) October 19, 2018
„Haideți să ne concentrăm pe joc,‟ a insistat degeaba Salihamidzic la finalul unei victorii aduse de dubla lui Robert Lewandowski și reușita importantă a lui James Rodriguez. Cel din urmă a intervenit într-un moment vital, când eliminarea lui Robben pentru cumul de galbene și golul lui Wout Weghorst amenințau să risipească avantajul lui Bayern. Însă nimeni n-a vrut să se concentreze doar pe joc. Rând pe rând, toți membrii campioanei au fost invitați să-și dea cu părerea despre „die Grundgesetzrede‟. Asta e porecla sub va intra în istorie discursul ușor penibil al lui Rummenigge, început cu citate din constituția germană: „Demnitatea umană e inviolabilă,‟ tuna el alaltăieri, ca un director pompos de liceu.
Bayern end their four-game winless run thanks to Robert Lewandowski's double.#UCL pic.twitter.com/Ol5TIZbqSw
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) October 20, 2018
Fotbaliștii n-au mușcat momeala. Răspunsul lui Matts Hummels („N-am nimic de zis.‟) a fost reprezentativ în sensul ăsta. Doar Thomas Müller a îndrăznit să adauge ceva substanțial: „Mi se pare grozav că au sărit în apărarea noastră.‟ Într-adevăr, cavalerii mesei rotunde de pe Säbenerstraße au venit călare, de dragul demnității lui Neuer, Boateng, etc. Că principiile astea fundamentale sunt valabile numai pentru cei care poartă tricoul roșu e la fel de grozav pentru băieții lui Niko Kovac. Altfel, auto-intitulatul „mare democrat‟ Uli Hoeneß ar uita rapid de demnitatea umană, cum a făcut-o în cazul lui Mesut Özil („joacă un rahat de ani de zile‟) sau Karim Bellarabi („e bolnav mintal‟). Sigur, trebuie să și performeze la un nivel acceptabil. În caz contrar, se vor trezi jigniți de către președinte imediat ce părăsesc echipa. Întreabă-l doar pe săracul Juan Bernat, care aude acum de la Paris că „a fost mizerabil cu Sevilla și singurul responsabil pentru faptul că era cât pe ce să fim eliminați.‟
Juan Bernat’s agent condemns comments from Bayern Munich president https://t.co/3FFIJVLxFs pic.twitter.com/64qQxCBqRW
— Bayern Strikes (@BayernStrikes) October 21, 2018
Și totuși, Kovac a scăpat măcar pentru câteva zile de presiunea sufocantă. În loc de zvonuri despre revolte în lot și analize deloc măgulitoare a jocului de pe gazon, ziarele sunt pline de editoriale concentrate pe teatrul suprarealist pus în scenă de șefii săi. Câtă vreme Bayern strânge din nou puncte, vechea tactică va fi funcționat.
Niko Kovac: "It was just a first step. we won, we are happy and we hope we can build on it. The team have fighting qualities." pic.twitter.com/znEKmMRX9g
— Bayern mania (@Bayern_mania) October 21, 2018
De preferat ar fi abordarea directă (bum-bum-bum!) a lui Dortmund, care pare să fi dat în sfârșit peste o rețetă de succes, după multe încercări eșuate. Fără să se piardă cu firea, Lucien Favre stabilește deja recorduri. După un 4-0 la Stuttgart, cu goluri din partea lui Sancho, Reus, Philipp și bineînțeles Alcacer, Borussia se bucură de cel mai prolific start de campionat din istoria ei: a înscris de 27 de ori în opt etape.
Mai mult de atât, Dortmund joacă într-o viteză cu totul specială, e în stare să dea trei-patru goluri într-o repriză și începe să ne amintească de modelul 2011-2012, când Klopp și ai săi reușeau să ia ultimele titluri de pe masa lui Bayern.
. @Sanchooo10 is dreaming big at Dortmund:https://t.co/NbERPjhcvJ
— Goal (@goal) October 20, 2018
Galben-negrii rămân pe primul loc, la patru puncte de Bayern și la trei de Werder Bremen, care are și ea parte de un start nemaivăzut din 2004 încoace. Succesul cu 2-0 de la Schalkene dă speranțe că vom avea o cursă în (cel puțin) trei la titlu. Pentru asta, cineva va trebui să oprească cumva pe BVB. Or treaba asta pare de-a dreptul imposibilă momentan.
.@werderbremen bleibt am @BVB dran, der @FCBayern macht ebenfalls Plätze gut: Seid Ihr zufrieden mit der #Bundesliga-Tabelle nach den Samstagspartien? 🙌#HEISSERHERBST 🔥🍂 pic.twitter.com/A4figDMYZD
— BUNDESLIGA (@Bundesliga_DE) October 20, 2018
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni