Ce trebuie să știi despre FootballLeaks și planurile marilor cluburi de a-și organiza propria competiție
Lead.ro 3 noiembrie 2018Nu se întâmplă prea des ca, într-o zi de sâmbătă plină cu derbiuri în aproape toate campionatele mari, capul de afiș să fie ținut de avocați, directori și birocrați. Dar ce a dezvăluit în ultimele ore publicația Der Spiegel și alți 13 parteneri întrece în complexitate orice e capabil să ofere fotbalul pe teren. De fapt, revelațiile astea se potrivesc mai bine într-un scenariu de Hollywood, un thriller plin de conspirații și manevre de putere. Ai zice că sunt de domeniul fantasticului, dacă n-ar confirma suspiciuni vechi și adânc înrădăcinate. Ceea ce nu face mai puțin interesante încercările unor „supercluburi‟ de a carteliza complet elita fotbalului european.
Pe scurt
– FootballLeaks ar fi primit o serie de documente secrete care indică faptul că 11 mari cluburi plănuiesc să înceapă propria ligă în 2021.
– e vorba de Real Madrid, Barcelona, Man Utd, Man City, Arsenal, Liverpool, Chelsea, Juventus, AC Milan, PSG și Bayern, care ar fi membre permanente pentru primele 20 de sezoane.
– alte cinci locuri ar fi ocupate pe bază de invitație anuală. Primele nume vehiculate: Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Inter Milano și AS Roma.
– Karl-Heinz Rummenigge, președintele lui Bayern, care iese cel mai șifonat personaj al zilei, a negat informațiile că el și avocații lui Bayern au luat parte la discuțiile despre această Super Ligă.
– reprezentanți de la Real Madrid, Arsenal și Dortmund au negat și ei implicarea în acest exod.
*
Milioanele de documente, e-mail-uri și transcripte distribuite de FootballLeaks, un informator de încredere (dar un informator), schițează portretul unei „trădări‟, titlul pentru care a optat Spiegel. Iată contururile sale.
Un „șantaj‟ din cea mai înaltă (Super) Ligă
Discuții despre o „Super Ligă‟ europeană se poartă de cel puțin trei decenii. La începutul anilor ’90, Premier League a scris un manual pe care alți giganți sportivi de pe continent l-au citit cu mult interes. Ruptura care a dat naștere celui mai bogat campionat din lume a fost inițiată de șase actori, cu un statut și resurse superioare. Însă echilibrul relativ intact de atunci i-a obligat să lege alianțe cu „plebea‟: alte 16 formații cu care să formeze o competiție independentă de FA (federația engleză). Cam același lucru s-a petrecut și în Champions League, unde Silvio Berlusconi și AC Milan nu și-au putut impune după bunul plac voința. Concesiile făcute de forurile guvernamentale au fost mereu limitate și treptate.
Din 2016 încoace, regulile jocului s-au schimbat. Corespondența dintre reprezentanții unui autointitulat „Big Seven‟ demonstrează cât de mult s-a înclinat balanța de-a lungul timpului. Pe scurt, UEFA împiedicat de mai multe ori o secesiune a celor mai importante cluburi din Anglia, Franța, Germania, Spania și Italia. Și a reușit să evite catastrofa doar cedând în mod repetat cerințelor oneroase ale unor instituții care sunt deja în altă stratosferă economică decât rivalele (mai degrabă colegele) lor domestice.
Unul dintre arhitecții principali ai ofensivei neîntrerupte din ultimii doi ani ar fi, potrivit FootballLeaks, nimeni altul decât Karl-Heinz Rummenigge – președintele lui Bayern și, până de curând, președintele Asociației Cluburilor Europene (ECA). Se pare că un om ales pentru a reprezenta interesele a peste 200 de formații, mari și mici, conducea în timpul liber o facțiune separatistă care avea (probabil încă are) ca scop excluderea lor permanentă de la masa mare.
Asta deși jumătate din locurile Champions League sunt rezervate pentru doar patru ligi, deși distribuția venitului din drepturile de televizare e mai inegală ca oricând – Bayern și alte clubuti mari au garantate 30 de milioane de euro fără să atingă vreo minge. Dimpotrivă, de când Charlie Stillitano, omul de afaceri din spatele turneului amical International Champions Cup, a adăugat o savoare americană la rețetă, eforturile separatiste s-au intensificat.
Așa ajungem la cele mai recente mișcări. Acum două săptămâni, Florentino Perez ar fi primit un email cu manifestul „Celor 16‟. Ăsta e un pact între 11 cluburi, plus cinci „invitate‟, care au de gând să-și construiască propriul loc de joacă privat. Se pare că Real Madrid, Barcelona, Man Utd, Man City, Arsenal, Liverpool, Chelsea, Juventus, AC Milan, PSG și Bayern lucrează de zor la un proiect care ar putea însemna părăsirea campionatelor naționale, ruperea de UEFA și inclusiv refuzul de a-și elibera jucătorii pentru meciurile naționalelor. Bine ați venit la Super Liga Europeană, destinația unui drum aflat de mult în construcție.
Quod licet Iovi, non licet bovi
Ce i se cuvine judelui, nu i se cuvine boului. Asta au aflat CFR Cluj și Astra Giurgiu în 2014, când au fost suspendate din competițiile europene pentru încălcarea regulilor de fair play financiar (FFP). Asta deși păcatele lor sunt o glumă în comparație cu ce-au făcut PSG și Man City în ultimele patru sezoane. Pentru cei cu bani și capital politic, există altă legislație.
Spiegel și TheBlackSea.eu ilustrează gimnastica morală și legală de care ar fi capabili „familia fotbalului‟ condusă astăzi de Giani Infantino. Președintele FIFA era secretarul general la UEFA când noile reguli de solvență financiară erau introduse de Michel Platini. Până să apuce cineva să le priceapă în totalitate, era deja clar ca lumina zilei că „nation branding-ul‟ (citat direct) cu care-și justifică Emiratele Arabe Unite și Qatarul investițiile în fotbal contravin fiecărui principiu. Noroc că Infantino și acoliții săi au fost suficient de drăguți să le dea meditații șeicilor scandalizați. Asta numai după ce PSG și mai ales City i-ar fi amenințat cu o armată de avocați și cu „distrugerea organizației‟. Noroc că cel care promite astăzi „transparență și onestitate în noua eră FIFA‟ s-a dovedit dispus să calce în picioare orice statut sau normă etică. Nu numai că a dat sfaturi și informații neprețuite pe tot parcursul perioadei, ci și-a sabotat propria comisie independentă responsabilă pentru a investiga și pedepsi corespunzător încălcările FFP. Ambele cluburi au scăpat cu o amendă pe care o pot plăti cu mărunțișul pierdut sub canapea. De suspendări sau sancțiuni mai serioase nu s-a pus problema.
Ca o ultimă ironie, președintele acelei comisii independente, care recomandase excluderea din Champions League pentru dopaj economic grosolan, era Brian Quinn, fost director și investitor la Celtic, care era pulverizată cu 7-1 și 5-0 trei ani mai târziu în grupele Champions League de către PSG.
Un moment propice pentru acțiune?
Toate astea sunt doar o picătură din oceanul murdar făcut public de FootballLeaks. Detaliile sunt adesea stufoase și de-a dreptul plictisitoare. Nimeni nu vrea să-și petreacă weekendul descurcând ghemul încâlcit al unui joc al intereselor, nici măcar dacă e un fan dedicat al majorității lăsate în urmă de o elită solipsistă. Totuși, nu pentru prima dată, fotbalul e oglinda ușor distorsionată a lumii înconjurătoare. Și câteodată, sentimentele primordiale pe care le inspiră sportul ăsta pot fi șlefuite în ceva mai substanțial.
Dacă ești suporter Astra, CFR sau Celtic, informează-te. Dacă ții cu Barcelona, Man Utd sau Bayern, informează-te. Dacă te interesează în orice fel competiția imprevizibilă, ADN-ul celui mai popular joc de pe pământ, cu atât mai mult. Poate că la capătul unei lecturi dificile și, pentru unii, deprimante, vei realiza că nicăieri în peste 3 milioane de terabiți de tratative secrete nu apari tu, fanul.
În definitiv, nimeni nu se poate supăra dacă cele mai puternice cluburi vor să-și organizeze propriul joc, pe mai mulți bani. Din moment ce tocmai aceste cluburi sunt și cele mai populare – o popularitate în care au investit decenii la rând -, probabil e dreptul lor. Ideea acestui exod nu este nouă, discuțiile sunt mai vechi.
Dar lumea e deranjată de natura acestor jocuri de putere: dacă documentele FootballLeaks sunt serioase (adică se verifică) se pare că o serie de cluburi amenință de multă vreme, fără transparență, cu exodul din competițiile Uefa. Și pentru a rămâne pe loc obțin, de câțiva ani buni, avantaje tot mai mari din participarea în Champions League.
*
Bibliografie:
Der Spiegel:
The Black Sea:
https://theblacksea.eu/stories/football-leaks-2018/ffp-eastern-europe/
https://theblacksea.eu/stories/football-leaks-2018/foul-play/
https://theblacksea.eu/stories/football-leaks-2018/what-football-leaks/
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni