Cosmin Contra, după victoria cu Lituania: „De ce să nu putem câștiga grupa? S-au mai văzut minuni”
Lead.ro 18 noiembrie 2018La capătul acestei victorii solide cu Lituania, un 3-0 controlat de la început și până la final, Cosmin Contra a avut mai multe motive de mulțumire. Cele mai importante? Atitudinea echipei – prima lui „obsesie” -, ascensiunea tinerilor și, la urmă, propria inspirație în alegerea unei echipe ofensive, cu un singur mijlocaș defensiv, trei jucători de creație și doi atacanți.
Toate astea au contribuit la un rezultat care păstrează România în calcule chiar și pentru primul loc în această grupă de Liga Națiunilor. Asta cu condiția ca lucrurile bune să continue și pe 20 noiembrie, în deplasare cu Muntenegru, adversara directă pentru locul doi.
„Vreau să-mi felicit jucătorii pentru felul în care au abordat meciul, mai ales pentru că am jucat din nou fără spectatori (la fel a fost și cu Muntenegru) și e o stare tare…nasoală să joci cu tribunele goale“, a spus Contra la microfonul ProTv. Întrebat despre abordarea ofensivă cu care a început meciul – poate cea mai ofensivă echipă pe care a aliniat-o de când a preluat echipa națională, Contra a spus că a încercat să surprindă cu cei doi atacanți. „Cred că ne-a ieșit foarte bine. Mi-a plăcut cum au colaborat Keșeru și Pușcaș, în general toți jucătorii au evoluat foarte bine. Mai avem unele probleme cu pasele în spate, spre portar, sper să le eliminăm pe viitor.“
Or tocmai acest cuvânt – viitor – începe să ne facă și mai mare poftă de fotbal. Asta și pentru că la echipa națională ajung acum tinerii de la naționala de tineret, o echipă care nu doar că s-a calificat, după o pauză de 20 de ani, la un turneu final european, dar a făcut-o jucând un fotbal generos.
Despre acest schimb de generații – o formulă care altădată ne dădea dureri de cap -, Contra a vorbit prin ricoșeu. El s-a referit mai ales schimbările pe care a fost nevoit să le facă în ultima vreme, cele mai multe din cauza accidentărilor: „La acțiunea trecută am ales să îl aduc pe Tamaș, pentru experiența pe care o are. E clar că Moți e și el un fundaș cu multă experiență, dar asta mai mult la echipa de club, mai puțin la națională. E bine că azi a făcut un meci foarte bun alături de Săpunaru. Aici am ales din nou experiența, pentru că știam că echipa Lituaniei joacă cu mingi lungi“, a spus Contra, când a fost întrebat despre tinerii fundași pe care i-a avut pe bancă, între ei Manea, Nedelcearu și Pașcanu.
Despre Pușcaș și Ianis Hagi, care au debutat acum într-un meci oficial pentru echipa națională, Contra a avut, cum altfel, cuvinte frumoase. Atacantul lui Palermo, liderul din Serie B, a deschis scorul, la chiar prima ocazie a României, iar Hagi Jr. a intrat pe final, „pentru că mi-a arătat toată săptămâna că e pregătit. Mă bucur foarte mult pentru el, sper să continue pe drumul ăsta”, a spus Contra pentru ProTv.
Când vine vorba despre meciul din Muntenegru, unde un rezultat de egalitate ar aduce locul doi în acestă grupă și câteva avantaje în drumul către Euro 2020, Contra crede că punctul poate fi obținut „numai dacă mergem acolo să câștigăm. Asta trebuie să fie atitudinea.“
În plus, a completat selecționerul, s-au mai văzut minuni în fotbal. „Dacă Lituania va alerga (cu Serbia) așa cum a făcut-o în seara asta, cine știe, de ce să nu putem câștiga grupa?“.
Miza Ligii Națiunilor: încă o șansă pentru EURO 2020
Pentru România urmează acum deplasarea din Muntenegru. Un egal ar asigura locul al doilea, iar asta ne-ar permite să fim în urna a treia la tragerea la sorți a preliminariilor pentru Euro 2020.
Cu 11 puncte din cinci meciuri, favorita Serbia conduce grupa cu două puncte înaintea României, neînvinsă până acum. Muntenegru vine la alte două puncte în spate, așa că meciul de pe 20 noiembrie va decide clasamentul final. E greu de crezut că Lituania poate să încurce Serbia.
Nu uita, câştigătoarele celor patru grupe ale Diviziei C se califică în eşalonul al doilea valoric (Divizia B), pentru următoarea ediţie (2020) a Ligii Naținunilor, iar echipele situate pe ultimele locuri (Lituania, în cazul nostru) vor ajunge în eşalonul al patrulea. Apoi vor urma preliminariile obişnuite ale Campionatului European.
După stabilirea ţărilor calificate la turneul final din 2020 din preliminarii (care încep la anul și se desfășoară în formatul clasic), cele mai bune patru echipe necalificate la Euro din eşalonul României (Divizia C), stabilite după meciurile din Liga Naţiunilor, vor participa la un play-off cu semifinale şi finală în urma căruia câştigătoarea va obţine și ea locul pentru Campionatul European.
Asta înseamnă că dacă sârbii se califică din preliminarii și România nu, atunci echipa națională ar putea avea și opțiunea acestui play-off în patru, programat între 26 şi 31 martie 2020.
Tragerea la sorţi pentru play-off va avea loc la 22 noiembrie 2019. Jocurile se vor disputa într-o singură manşă, pe terenul echipei cu rezultate mai bune în Liga Naţiunilor. Învingătoarele vor juca finala pentru Euro 2020, iar gazda va fi stabilită prin tragere la sorţi.
Euro 2020 se va juca în 12 orașe europene, între ele și Bucureștiul. Dacă se califică la European, România, fiind considerată țară-gazdă, știe deja că va fi distribuită în Grupa C, alături de Olanda – în caz că olandezii se califică și ei.
La Euro 2020 vor participa 24 de țări: primele două clasate din cele 10 grupe din preliminarii și cele patru câștigătoare ale turneelor de tip play-off (câte unul pentru fiecare divizie) desprinse din această primă ediție a Ligii Națiunilor.
Uite tot ce trebuie să știi despre formatul Ligii Națiunilor.
Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES