Defensiva înainte de toate: fără Ronaldo, Portugalia își apără interesele în Italia. Avem prima semifinalistă în Liga Națiunilor

Danny Coposescu 18 noiembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

„În fotbal, să marchezi goluri e un detaliu important.‟

Thomas De Aquino, Niccolo Machiavelli și acum Roberto Mancini: tradiția lungă și ilustră a filosofilor italieni rămâne neîntreruptă. Păcat că nu și cea a eficienței în fața porții, altfel „Squadra‟ ar fi sărbătorit sâmbătă seară calificarea la turneul final al Ligii Națiunilor.

Italia 0-0 Portugalia

Dacă tot am început cu citate, să menționăm și ce a zis selecționerul portughez Fernando Santos înaintea unui meci în care egalul era din start obiectivul principal: „Nu mergem acolo doar să ne apărăm.‟ Dacă e să ne ferim de cinism, am putea conchide că echipa sa pur și simplu n-a avut de ales: a fost forțată să rămână baricadată în fața propriului careu.

Cert e că, în lipsa lui Ronaldo, o campioană europeană și-așa pragmatică a renunțat la orice pretenții ofensive, în afară poate de cele mai apetisante șanse de contră și câteva faze fixe. „Pauza pe perioadă nedefinită‟ a celui mai bun marcator din istoria lusitană, pesemne menită să-l ajute cu acomodarea la Torino, a provocat în mod previzibil accentuarea tendințelor negative. Tendințe care continuă totuși să servească perfect intereselor Portugaliei. Punctul obținut pe San Siro i-a asigurat prima poziție și un loc în semifinalele Ligii Națiunilor (anul viitor).

În ce le privește pe gazde, dacă nu era deja clar că procesul de reconstrucție va fi lung și dificil, atunci experiențele din toamna asta ar trebui să fie o dovadă în plus. Italia pur și simplu nu arată încă a echipa cu care ne obișnuisem atâta vreme. Da, oamenii lui Mancini au dominat copios ostilitățile; da, rar vezi o confruntare la nivelul ăsta cu procentaje de posesie împărțite 70-30; dar ratările lui Imobile și Chiesa, printre alții, par un simptom al problemelor pe care le are de înfruntat Mancini, nu doar instanțe de ghinion. La fel și huiduielile copioase care l-au acompaniat pe Leonardo Bonucci, încă un semn că vicisitudinile fotbalului de club vor complica munca asta.

Fundașul cu pricina i-a făcut „idioți‟ pe contestatari, în timp ce Chiellini și antrenorul său au preferat să se concentreze pe partea pozitivă. Primul a cerut timp și răbdare, în timp ce al doilea a numit prestația „un pas înainte pentru Italia‟. Va fi nevoie de mulți alții pentru a duce la capăt drumul lung spre topul internațional.

Portugalia e prima echipă calificată în semifinalele primei ediții a Ligii Națiunilor. Duminică, Anglia și Croația se bat pentru locul lor la mini-turneul din vară, dar dacă niciuna nu câștigă, atunci Spania le va lua bucuroasă biletul.

Tot duminică (21.45), Belgia se va duce în Elveția cu gândul că un egal va fi suficient pentru calificare. Olanda se va deplasa în Germania (luni) în condiții similare: un punct ar duce-o peste Franța, în lupta pentru trofeul Ligii Națiunilor.

Germania, Islanda și Polonia au retrogradat deja în Divizia B, iar Anglia sau Croația vor cădea și ele în eșalonul al doilea.

 

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories