CSM București primește cea mai periculoasă adversară în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Cu Metz nu mai e de glumă

Lead.ro 10 martie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

După egalul dezamăgitor cu Thuringer, CSM București și fanii ei se așteptau deja la ce-i mai rău pentru ultimul pas spre FINAL4. Ei bine, după ce Ferencvaros și-a făcut treaba cu Krim (un simplu 31-27), așteptările au fost confirmate: de pe locul patru al grupei ei, campioana României va juca în sferturi cu Metz, probabil cea mai în formă echipă a competiției. Și singura care pare în stare să se măsoare zilele astea cu Gyor.

Metz, care n-a pierdut nici măcar un punct în cele 18 meciuri din campionatul Franței, este și la cel mai bun sezon european al ei. A început campania mai degrabă timid, cu un egal pe terenul modestei Odense și o înfrângere clară la Buducnost, dar a făcut prăpăd în grupa principală, unde a bătut-o de două ori, și încă foarte clar, pe Rostov Don, cealaltă echipă care spera la o calificare de pe locul unu.

Și chiar dacă Metz a pierdut duminică la Copenhaga, într-un ultim meci al grupei rămas fără miză, nimeni nu trebuie să aibă dubii: acesta va fi cel mai complicat sfert de finală pe care CSM îl va juca în scurta ei istorie europeană. Și orice paralelă cu duelul de anul trecut, când CSM a eliminat-o pe Metz, mulțumită unui meci tur excelent, câștigat cu 34 la 21 (la retur a câștigat Metz, 27-20), va fi forțată. De ce? Pentru că-n vreme ce la CSM lucrurile au mers din rău în mai rău, la Metz totul s-a așezat în ordine.

Așa că singura veste bună pentru CSM e că dubla asta nu se joacă azi, ci la început de aprilie.

În celelalte trei sferturi de finală, Gyor nu va avea griji cu Odense, Rostov, echipa lui Ambros Martin, va avea ceva de furcă cu Ferencvaros, iar Buducnost și Kristiansand, ambele destul de imprevizibile, pornesc  dintr-o poziție de echilibru. 

Până acum, în scurta ei istorie, CSM București a reușit să se califice de fiecare dată în FINAL4-ul de la Budapesta. A mai făcut asta chiar și de pe locul patru, în 2016, când a trecut în sferturi de Rostov și apoi a mers până la capăt, cu o finală câștigată dramatic, după prelungiri și după aruncările de la șapte metri, contra lui Gyor. 

Totuși, performanța din urmă cu patru sezoane pare greu de repetat acum. Ca și atunci, CSM va porni cu șansa a doua în sferturile de finală, dar spre deosebire de 2016, echipa de acum – chinuită de accidentări importante – este într-o cădere de formă evidentă.

Și dacă CSM a pierdut deja cinci meciuri europene – asta pe lângă egalul recent cu Thuringer, cea mai subțire echipă a grupei principale -, Metz joacă cu adevărat bine. Și arată excelent tocmai în apărare, unde cele șapte campioane mondiale și europene din naționala Franței au reușit să-și aducă rigoarea defensivă și la echipa de club, unde au format, sub îndrumarea lui Emmanuel Mayonnade, cea mai tare apărare a competiției.

Pentru CSM, asta e o altă veste proastă, pentru că atacul acesta din care lipsesc Neagu, Kurtovic și, până la vești mai bune, Mehmedovic sau Lekic, a avut serioase probleme chiar și cu Krim sau Thuringer, două dintre cele mai accesibile adversare ale grupei. 

Performanțele defensive ale lui Metz se datorează, ca de obicei, omogenității, un lucru ignorat mai mereu la București. Spre deosebire de CSM, care anul ăsta a schimbat din nou nu doar o mulțime de jucătoare, dar și sistemul, trecând brusc de la influențele nordice la cele balcanice, Metz n-a schimbat multe lucruri față de sezonul trecut. 

Într-un interviu recent pentru EHF, Xenia Smits, una dintre cele mai bune jucătoare ale lui Metz, spunea că fiecare handbalistă își cunoaște perfect rolul în teren. Și că spiritul de echipă și omogenitatea sunt argumentele principale ale echipei ei.

Smits crede că tocmai pierzând-o pe excelenta Ana Gros, mutată la Brest, ea și colegele ei au fost nevoite să împartă mai bine responsabilitatea. „Toată lumea și-a asumat mai multă răspundere, am împărțit mai echitabil responsabilitatea. Un alt punct forte e că rotim mereu toate cele 14 jucătoare în campionat și toate cele 16 jucătoare în Champions League. Toate avem un rol important, nu doar nouă sau 10. Asta ne-a ajutat să creștem nivelul în acest sezon.“

Articol în curs de actualizare

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

 

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories