Între trecut și viitor: România trece de Insulele Feroe, își arată și limitele din trecut, și potențialul de viitor
Ciprian Rus 27 martie 2019Răzvan Marin și Alex Cicâldău la mijlocul terenului, Ianis Hagi și Dennis Man mai în față, în susținerea vârfului George Pușcaș: așa a terminat Cosmin Contra meciul cu Insulele Feroe de la Cluj, ca și cum partida din preliminariile Euro 2020 ar fi fost, de fapt, un ultim test înaintea Europeanului Under 21 din vară, din Italia și San Marino.
Asigurat de scorul de la pauză, 3-1, e posibil ca selecționerul Cosmin Contra să-i fi întors serviciile prietenului său Mirel Rădoi, căruia i-a luat nu mai puțin de nouă „eligibili” pentru turneul de la Marbella. Dar și mai sigur decât asta e faptul că antrenorul Naționalei pare tot mai convins să dea credit tinerilor după Euro 2019.
Avem în continuare „bătrâni” de bază, Claudiu Keșeru și Ciprian Deac tocmai ce au confirmat asta, dar, la cât de lipsită de omogenitate a părut România în primele sale două partide din preliminarii, soluția unui import masiv de tineret pare din ce în ce mai plauzibilă, dacă nu chiar necesară.
*
După înfrângerea frustrantă de la Stockholm, Cosmin Contra a mutat inspirat în atac. L-a lăsat în afara lotului pe Mitriță și i-a titularizat pe Deac și pe Keșeru. Cei doi aveau să fie eroii primei reprize, cu trei goluri marcate în numai 6 minute! A fost mai întâi Deac, în minutul 26, cu un șut cu dreptul din careul mic, după un „stop” al lui Keșeru, la o centrare frumoasă, cu exteriorul, a lui Stanciu. Keșeru a marcat și el, imediat, tot cu piciorul „de urcat în tramvai”, apoi a făcut dubla, pe o nouă naivitate defensivă a oaspeților.
Până la dezlănțuirea alor noștri, însă, Insulele Feroe n-au arătat deloc ca echipa de amatori de care râdeam acum 10-20 de ani. Agresivi – peste limita regulamentului, și, din păcate, tolerați de arbitru -, cu știința jocului, „insularii” s-au apropiat adesea de careul nostru și au ținut de minge cum ne-ar fi cam greu nouă să ținem în fața unor echipe din topul clasamentului mondial.
Apărarea, cu Benzar – Moți – Grigore – Bancu, a fost fragilă și la Cluj, încă un semnal de alarmă legat de viitorul Naționalei. Veteranii par tot mai departe de rigorile fotbalului de azi, iar miza pe tineri în centrul apărării e riscantă: Contra va trebui să se decidă până în vară! Nici restul echipei nu a funcționat prea bine în prima parte – multe pase greșite și un pressing moale, ineficient, când mingea era la adversar.
Cum ne-a obișnuit, Contra a scos o echipă mai montată de la vestiare. A mutat cu Ianis Hagi la mijloc și l-a trecut pe Chipciu fundaș dreapta. Am jucat mai sus și mai agresiv, dar și așa feroezii au avut câteva șanse de 3-2. A venit însă euro-golul lui Pușcaș – poate cel mai bun jucător al dublei cu Suedia și Feroe – un gol deștept și tehnic, cum rar am văzut, în ultima vreme, de la atacanții noștri.
Pușcaș! 🚀😉🔝🤙🏼✌️ https://t.co/twOj4lUptV
— Liga 1️⃣ România 🇷🇴⚽️ (@Liga1Romania) March 26, 2019
Același Pușcaș i-a dat o pasă magnifică lui Ianis, care a ratat din 8 metri, înainte să se remarce cu o voleu fantastic, scos de portarul advers. Primul gol la Națională al lui Hagi Jr ar fi fost un cadou frumos pentru publicul clujean, „consolat”, oricum, cu reușita omului de casă, Cipri Deac, și cu celelalte trei goluri, marcate, toate, de ardeleni.
România bifează, până la urmă, cele 3 puncte, chiar dacă lasă destule teme deschise pentru o analiză riguroasă. Pușcaș, Ianis Hagi, Dennis Man, Marin și compania își vor da, în vară, „examenul de capacitate”, la Euro 2019. Dacă îl vor trece cu brio, vom avea, probabil, și răspunsuri pentru toate dilemele pe care meciurile cu Suedia și Insulele Feroe ni le-au evidențiat.
România câștigă cu 4-1 cu Insulele Feroe prin golurile lui Deac, Keșeru de două ori și Pușcaș! Feroezii au marcat din penalty după o greșeală copilărească a lui Moți. Suntem pe locul trei după două partide și avem șanse la calificare la @EURO2020. #HaiRomânia pic.twitter.com/PsFNAK2IWw
— Liga 1️⃣ România 🇷🇴⚽️ (@Liga1Romania) March 26, 2019
România – Insulele Feroe 4-1
Au marcat: Deac ’26, Keșeru ’29, ’33, G. Pușcaș ’63/ Davidsen ’40 p.
România: Tătărușanu – Benzar, Moți, Grigore, Bancu – Deac, R. Marin, Stanciu, Chipciu – Pușcaș, Keșeru
*
A fost nebunie curată în cel mai interesant meci al grupei: la Oslo, Norvegia conducea cu 2-0 în minutul 60, suedezii au revenit la 3-2 în minutul 90, dar gazdele au egalat în prelungiri. Un egal care ne vine mănușă, cu condiția să forțăm o victorie sau măcar un egal în următorul meci din grupă, tot la Oslo, în luna iunie.
Favorita grupei, Spania, a câștigat cu 2-0 în Malta, și se va deplasa la vară în Insulele Feroe.
Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni