Un pas mic către Euro 2020: Naționala României câștigă, dar nu arată grozav cu Insulele Feroe
Lead.ro 29 septembrie 2019În mod normal, această deplasare din Insulele Feroe ar fi trebuit să fie profitabilă mai degrabă pentru cele câteva zile petrecute împreună de jucătoarele României – care au puțin timp la dispoziție să lege echipa înaintea Mondialului din Japonia – decât pentru testul handbalistic pe care îl anunța această a doua etapă din grupa preliminară pentru Euro 2020. Și totuși, n-a fost chiar așa.
Fără intensitate, fără prea multe idei și luată cu totul prin surprindere de avântul insularelor, naționala României n-a reușit mai nimic într-o primă repriză de uitat. Sau poate de reținut, dacă cineva caută un reper pentru ce anume nu trebuie să joace echipa antrenată de Tomas Ryde și Costică Buceschi.
Mai ales că de data asta, nimeni nu putea să se uite către multele absențe din lotul României, un grup sărăcit acum câteva zile și de retragerea Valentinei Ardean-Elisei, o jucătoare atât de importantă nu doar în jocul României, dar mai ales în vestiarul acestei echipe.
Din fericire, nimeni n-a stat să-și plângă în palme pentru nereușitele din prima parte, și, cu o altă atitudine, echipa României s-a desprins încă din startul reprizei secunde. Cinci goluri la rând, dar și câteva parade salvatoare ale Denisei Dedu, au dus România la 16-12, și numai desele ratări simple, chiar de pe semicerc, au ajutat Insulele Feroe să țină aproape.
E drept, nordicele au rămas la fel de harnice și inventive. Spre lauda lor, nici apărarea mai agresivă a României, nici excelentele intervenții reușite de Dedu și apoi de Iulia Dumanska nu le-au descurajat. Dovadă, aceste adversare care au pierdut foarte clar, 16-28, meciul din Polonia, au izbutit acum să dea un gol în plus României cu 10 minute înainte de final. În punctul ăsta, la 21-17 pentru România, meciul nu era încă jucat. Și asta spre dezamăgirea suedezului Ryde, care privea destul de îngrijorat nu doar spre festivalul ratărilor din atac, dar mai ales spre generozitatea unei apărări care n-a reușit să o oprească nici măcăr un moment pe Hansen, cea mai bună jucătoare adversă. (E drept, nici portărița Petersen n-a fost mai prejos.)
Că ultimele minute au fost lipsite de tensiune (se făcuse 24-19 în minutul 56), asta va fi o slabă consolare pentru cine aștepta o victorie răsunătoare contra celei mai puțin experimentate adversare din Grupa 7.
La fel de adevărat este că meciul acesta, încheiat până la urmă cu 25-20, nu putea fi (deci nici nu va putea fi) considerat un test concludent. Așa cum nimeni n-ar fi jucat țonțoroiul pentru un eventual galop de sănătate, nimeni nu se va speria acum că ăsta e nivelul României, cu doar două luni înaintea primului meci de la Mondialul japonez (30 noiembrie, contra Spaniei).
Până acolo, Ryde și Buceschi vor spera să le aibă sănătoase pe toate jucătoarele care au lipsit (sau au jucat accidentate) din această dublă cu Ucraina și Insulele Feroe. Apoi, faptul că Ryde lucrează la CSM București cu nucleul naționalei României poate să fie un avantaj important, mai ales că România mai are de jucat doar două meciuri amicale până la starul Campionatului Mondial.
Dacă poarta va rămâne în zona asta bună, dacă Eliza Buceschi și Cristina Laslo vor continua forma pe care au arătat-o în ultima vreme – și în campionat, dar și cu echipa națională -, în fine, dacă Gabriala Perianu, Crina Pintea și mai ales Cristina Neagu vor ajunge la turneul final sănătoase și aproape de nivelul lor maxim, atunci Ryde și Buceschi au motive să fie optimiști.
Până acolo, însă, mai este. SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București își vor deschide curând campaniile din Liga Campionilor, Corona Brașov, cealaltă echipă care trimite câteva jucătoare importante la națională, va căuta să se mențină în fruntea Ligii Florilor, iar lupta echilibrată din campionat poate face bine și concurenței pe posturi în vederea turneului final din iarnă.
Campania de calificare pentru Euro 202o se va relua în luna martie, când România și Polonia (ambele cu patru puncte din primele două meciuri) își vor disputa probabil primul loc într-o grupă condusă acum de Polonia, care a bătut greu în Ucraina (27-26), dar are un golaveraj mai bun decât al României. Deși învinse în primele două etape, Ucraina și Insulele Feroe n-au arătat tocmai rău până aici.
Foto: Sorin Pana / Sport Pictures