Adrian Mutu, noul selecționer de la U21, are de depășit nu doar rezultatele lui Mirel Rădoi, ci și prejudecățile fanilor români

Ciprian Rus 10 ianuarie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

O singură condiție a pus Mirel Rădoi atunci când și-a negociat, în vara lui 2018, mandatul de selecționer al reprezentativei U21 a României: să i se dea timp să își pună în aplicare ideile. Iar angajamentul pe care și l-a asumat în fața FRF a fost legat nu de participarea la Euro 2019 – calificarea la Jocurile Olimpice nici nu era luată în calcul pe atunci – ci de calificarea la Euro 2021.

Timpul nu a avut răbdare cu Mirel Rădoi, care a devenit mai repede decât s-ar fi așteptat oricine „victima” propriului său succes. Calificarea la Euro 2019, iar, de acolo, la Jocurile Olimpice, prin semifinala jucată vara trecută la Bologna, l-a propulsat pe Mirel Rădoi pe banca naționalei mari, după ratarea, de către Cosmin Contra, a calificării directe a „tricolorilor” la Euro 2020.

După plecarea intempestivă a lui Daniel Isăilă, care a preferat un contrat bănos în Golf continuării unui traseu foarte bun la conducerea României U21, și după avansarea, și ea precipitată, a lui Mirel Rădoi la lotul mare, echipa de tineret, cumul a două dintre generațiile cele mai talentate din ultimele decenii, se află, înaintea încheierii unui ciclu complet – care include și Jocurile Olimpice – la deja al treilea selecționer. Generațiile pe care, în lipsa rezultalelor imediate de la seniori, FRF a mizat cel mai mult în proiectele și proiecțiile sale din ultimii ani, nu au parte de continuitate despre care Mirel Rădoi vorbea la începutul mandatului său la U21.

După Daniel Isăilă și Mirel Rădoi, a venit rândul lui Adrian Mutu. Ca și Rădoi, Mutu preia echipa în plin traiect în preliminarii. Dacă Rădoi avea presiunea rezultatelor bune lăsate în urmă de Isăilă, Mutu își asumă o presiune încă mai mare, după performanțele spectaculoase obținute de U21 cu Rădoi pe bancă. Pentru un tip curajos, așa cum a fost ca fotbalist, pariul cu U21 este exact genul de proiect pe care îl vâna Adi Mutu după retragerea sa în Golf, la capătul proiectului cu FC Voluntari, singura sa experiență de antrenor înainte de preluarea echipei U21 a unui club, Al Wahda, pe care Laurențiu Reghecampf îl antrena, la acea vreme, la nivel de seniori.

*

Venirea lui Adrian Mutu la U21 nu e o surpriză, chiar dacă nume interesante – de la Chivu la Iordănescu Jr – s-au aflat în ultimele luni pe masa oficialilor FRF. Mutu se află în cercul restrâns al foștilor mari internaționali care și-au oferit serviciile administrației Răzvan Burleanu, în contextul luptei pentru putere dintre aceasta și membrii „Generației de Aur”. Fost director sportiv (la echipa mare) în cadrul FRF, la fel ca Mirel Rădoi (la U21), Adi Mutu cunoaște bine culisele de la Casa Fotbalului și, cu siguranță, și lotul, și munca depusă de antecesorii lui la naționala de tineret.

Are o experiență puțin relevantă ca antrenor, dar nici pe Mirel Rădoi nu l-a adus CV-ul la U21. Conducerea FRF face același gen de pariu cu Mutu ca și cu Rădoi, mizând pe un fost internațional cu imagine și cu personalitate din generația tânără. De patru ori cel mai bun fotbalist român între 2003 și 2008, Adi Mutu a fost, fără discuție, idolul generației pe care urmează să o antreneze, care avea 8-9 ani în momentul său de maximă glorie sportivă. Nu e puțin lucru: în lipsa credenționalelor de antrenor, Mutu vine la U21 cu ascendentul și cu argumentele unui jucător de mare clasă internațională, cu peste 100 de goluri marcate în Seria A (!) și cu 35 de reușite pentru România, la fel ca legendarul Gică Hagi.

*

Și nimeni nu contestă valoarea de fotbalist a lui Adrian Mutu. Numai că fostul jucător al lui Chelsea, Juventus și Fiorentina vine în vestiarul Naționalei U21 și cu un „cazier” de băiat rău: droguri, bătăi, divorțuri, dispariții din cantonamentul primei reprezentative, suspendări pentru dopaj.

În ultimele sale ieșiri publice, Adrian Mutu a accentuat în mod repetat pe faptul că este un alt om de când s-a apucat de antrenorat. Apare din nou familist, la al treilea său mariaj, spune că regretă până și faptul că și-a făcut tatuaje, ar scăpa mâine de ele dacă ar putea, și vorbește cu convingerea omului care vrea să câștige în „a doua viață”, cea de antrenor, ceea ce a risipit, cu prea mare larghețe, ca fotbalist. Considerat de mulți ca om de podium la Balonul de Aur dacă și-ar fi văzut în mod exemplar de cariera sportivă, Adrian Mutu spune că a ales experiența Golfului tocmai pentru a-și pregăti în cea mai mare liniște, departe de orice scandal și de orice influențe nefaste, pasul decisiv în cariera de antrenor.

Adevărul e că, la carisma și la relațiile pe care le are, ar mai fi găsit un club de prima ligă din România după experiența complicată de la Voluntari. A ales să o ia de jos, departe de țară, iar acum primește și șansa de a ne demonstra ce poate ca antrenor. Într-un fotbal în care Gică Hagi continuă să fie luat la mișto pentru scăpările din precipitatele sale conferințe de presă, Adrian Mutu va avea o viață infernală. Mutu e primul care știe că doar rezultatele pot fi de partea lui în lunile care urmează. Dacă le va și obține, va marca nu doar la palmaresul unei reprezentative care nu reușește de decenii să lege calificări succesive la marile turnee. Dacă le va obține, va marca și în lupta lui personală cu prejudecățile din fotbalul nostru. Poate că Adi Mutu chiar merită șansa de a ne demonstra că s-a schimbat.

 

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories