Ministerul Tineretului și Sportului a anunțat finanțările alocate federațiilor sportive în 2020. Sume mai mici decât în 2019

Lead.ro 13 ianuarie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Ministerul Tineretului și Sportului a anunțat, luni, bugetul alocat în 2020 federațiilor sportive naționale și sumele primite de fiecare sport în anul olimpic. 63 de federaţii din cele 68 care au depus cerere de finanţare pentru anul 2020 au fost declarate eligibile pentru a primi finanțări.

Cele mai mari sume merg către Federația de Canotaj (10 milioane de lei), Federația de Handbal (7.850.000 lei) și Federația de Atletism (7.000.000 lei), dar sumele sunt mai mici decât cele primite în 2019.

Sumele primite de primele 10 federații:

Canotaj: 10.000.000 lei
Handbal: 7.850.000 lei
Atletism: 7.000.000 lei
Lupte 6.400.000 lei
Rugby 6.200.000 lei
Judo: 5.300.000 lei
Scrimă: 5.100.000 lei
Baschet: 5.000.000 lei
Gimnastică: 4.000.000 lei
Haltere: 4.000.000 lei

Finanțările alocate fiecărei federații pot fi consultate pe site-ul MTS.

Suma primită de Federația de Canotaj, care are cei mai mulți sportivi calificați la Jocurile Olimpice (18, la fel ca echipa olimpică de fotbal), o îngrijorează pe Elisabeta Lipă, care a spus într-un interviu pentru Agerpres că în aceste condiții nu-și mai asumă câștigarea de medalii olimpice la Jocurile Olimpice de la Tokyo și că va regândi strategia de pregătire a loturilor de tineret și juniori.

„Sunt în stare de şoc după anunţarea bugetelor federaţiilor. Bugetul pe 2020, în anul olimpic, este mai mic decât bugetul pe 2019, normal că sunt dezamăgită de acest buget. Raportat la cum se obţine o medalie olimpică, cei care se ocupă de aceste bugete probabil că nu ştiu, nu au trăit alături de un sportiv patru ani să vadă cam ce nevoi are ca să poată pune mâna pe o medalie olimpică şi au considerat că atât ne trebuie. Mie mi-a luat o mare povară de pe umeri şi anume asumarea de medalii. Atunci o să ne regândim strategia. (…) Eu am spus-o, nu înţeleg ce se doreşte de la sportul românesc. Ne dorim medalii şi să facem România cunoscută în lume la Jocurile Olimpice, campionate mondiale şi europene? Dacă nu, să iasă cineva şi să ne spună ‘domnule, pe noi nu ne interesează nici medaliile voastre olimpice, nici mondiale’, şi atunci mergem cu toată lumea. Eu înţeleg foarte bine, ai 70 de federaţii pe care trebuie să le mulţumeşti. Faptul că Federaţia de Canotaj este pe primul loc se datorează faptului că stăm 11 luni pe an în cantonament. Ăsta e sportul, nu-i ţin eu, ăsta e sportul, altfel nu pot să fac nicio performanţă. Dacă este prea costisitor, să iasă şi să spună”, a declarat președinta Federației de Canotaj pentru Agerpres.

Ionuț Stroe: „Mi-aș fi dorit o reformă de substanță privind finanțările federațiilor”

Suma totală alocată în 2020 de către MTS federațiilor este de 132.200.000 lei, puțin sub cea de anul trecut, 132.268.000 lei. Va fi însă reintrodus un procent de 0,5% din taxele la produsele din alcool și tutun, care va completa aceste sume, dar abia în toamnă, după Jocurile Olimpice.

„Bugetul initial al anului 2020 este de 132.200.000 lei, din care au fost reținuți, conform Legii Finanțelor Publice, cei 10% până la rectificarea bugetară. După rectificarea bugetară, vom avea și cei 0,5% proveniți din accizele pe tutun și alcool care vor suplimenta sumele alocate”, a spus ministrul Ionuț Stroe într-o conferință de presă.

Ministrul Sportului a vorbit și despre criteriile în urma cărora s-au stabilit finanțările: „Comisia numită prin ordin de ministru a analizat cererile de finanțare ale federațiilor sportive naționale, iar apoi am avut sesiunea de clarificări. Din discuțiile avute cu federațiile sportive naționale pot concluziona că nu a existat un echilibru și o măsură în împărțirea banilor, astfel unii nu au avut fonduri suficiente pentru a termina anul, iar alții au restituit ministerului sume importante. Vreau să înțelegeți că s-au respectat niște criterii, nimic nu a fost făcut întâmplător, nu au existat partipriuri și îmi doresc să nu mai aud vreodată la MTS genul acesta de discuții – totul trebuie să fie transparent! În primul rând, s-a ținut cont de criteriile existente în Normele Metodologice privind finanțarea federațiilor, astfel avem patru grupe valorice, iar finanțarea s-a făcut cu încadrarea federațiilor naționale în aceste grupe.

Mi-aș fi dorit o reformă de substanță privind finanțările federațiilor, dar pe de o parte am preluat mandatul fix pe final de an, când MTS era în procesul de construcție a bugetului, și o intervenție abruptă în finanțare mai ales într-un an olimpic ar fi putut să perturbe planurile și așteptările federațiilor în ceea ce privește finanțarea. Astfel că a trebuit să eficientizăm ceea ce avem.

Cel mai important criteriu a fost acela că suntem într-un an olimpic, multe federații se află în plin proces de calificare a sportivilor la Jocurile Olimpice de la Tokyo, de asigurare a unei pregătirii cât mai bune pentru ca cei calificați deja să poată obține rezultate notabile acolo. Pentru că acesta este unul dintre obiectivele majore ale MTS, să avem un număr cât mai mare de sportivi care să reprezinte România la Jocurile Olimpice și să asigurăm acestora, prin intermediul federațiilor, tot ce au nevoie. De asemenea, s-a ținut cont și de competițiile internaționale pe care federațiile naționale sportive le vor organiza în România în acest an. Foarte important în alocarea finanțării a fost faptul că amendamentul pe care l-am propus și a fost aprobat, legat de reportarea excedentului COSR în anul 2020, a permis Comitetului Olimpic să sprijine federațiile sportive naționale cu finanțarea loturilor olimpice de juniori și seniori pentru lunile ianuarie și februarie, suma totală de 11 milioane lei. Astfel, s-a ținut cont și de această sursă de finanțare a federațiilor în evaluarea bugetului lor anual.”

În continuare, sunt cinci federații care nu îndeplinesc criteriile de finanțare de la MTS, printre care și cea de tenis. „Mâine voi avea o întâlnire cu reprezentanții acestor federații pentru a discuta felul în care acestea pot primi finanțare. Așa cum am mai spus, eu îmi doresc ca toate aceste sporturi să primească finanțare”, a declarat Ionuț Stroe.

*

Sportivii români calificați deja la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Atletism (5): Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului);

Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;

Baschet (4): echipa națională feminină de 3×3;

Fotbal (18): echipa naţională olimpică;

Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), dar și un alt sportiv pe care Federația îl va alege pentru proba pe șosea;

Fotbal (18): echipa naţională olimpică;

Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri);

Înot (2): Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate);

Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin pe 1.000 m;

Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg);

Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m).

 

 

Fotografii: MTS

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories