Ianis H și Stevie G, povestea unei întâlniri: Cum explicăm ascensiunea lui Ianis Hagi la Rangers și ce așteptăm mai departe
Ciprian Rus 27 februarie 2020Transferul lui Ianis Hagi la Glasgow Rangers, sub formă de împrumut, după 6 luni chinuitoare la Genk, în care ajunsese să nu mai bifeze nici măcar minute pe final de meci, ne-a surprins pe mulți. Stilul arțăgos, terenurile grele și vremea adesea imposibilă nu se prea potrivesc cu presupusa fragilitate a jucătorului crescut la academia ce poartă numele celebrului său tată. După experiențele nefericite de la Fiorentina și Genk, o nouă nereușită în Scoția ar cântări greu în CV-ul tânărului internațional român. Asta o știa și Ianis, desigur, nu trebuia să i-o reamintească nimeni.
Cu această presiune a ajuns Ianis Hagi la Glasgow, la prezentarea oficiată în prezența noului său antrenor de la Rangers, celebrul Steven Gerrard. Și nu e vorba atât de presiunea planului de carieră – Ianis e încă tânăr, orice s-ar zice – cât de presiunea rezultatelor imediate: barajul pentru Euro e peste o lună, pe 27 martie, Jocurile Olimpice vin în vară. Pe bancă la Genk, unde șansele de a mai juca – aveam să aflăm retrospectiv – erau nule, Ianis risca să rateze convocările lui Mirel Rădoi. Și-atunci, a ales calea grea, „the hard way”, convins de Steven Gerrard să vină la Rangers.
În vară, după un European plin de reușite, Ianis a ales campioana Belgiei, înțelegând că antrenorul ar fi decis să construiască jocul echipei în jurul său. Nu s-a întâmplat asta, iar antrenorul a plătit prețul rezultatelor proaste, nu înainte de a-l trimite pe bancă pe Ianis.
Când a insistat, la mijlocul sezonului, pentru aducerea lui Hagi Jr, managerul celor de la Rangers știa exact ce caută. Echipa sa domina steril meciurile, într-o ligă în care nu are rival în afară lui Celtic, dar îi lipsea „scânteia” în ultimii 30 de metri.
La Rangers, Ianis a intrat direct în focuri, fără „încălzire”. A prins câteva minute chiar după primul antrenament, apoi s-a instalat ca titular, extremă dreaptă într-o formulă 4-3-3 foarte solicitantă, dacă ne gândim la cum joacă „protestanții” și la stilistica ligii scoțiene.
Poate că nici postul nu i se potrivește cel mai bine și, probabil, nici Premiership-ul scoțian. Ianis e obișnuit mai în centru, de unde vede mai bine jocul și de unde îți poate deschide drum spre poartă cu ambele picioare. Rangers abuzează de mingi lungi, la bătaie, iar Ianis nu e tocmai omul care să-ți câștige duelurile aeriene. Și nici nu are nici viteza unei extreme veritabile. Dar „commitment”-ul cu planul de joc agreat cu Steven Gerrard este total. Ianis trage de el, stă sus în pressing, își ajută căpitanul Tavernier pe banda dreaptă, se cere permanent la minge și caută în permanență să simplifice jocul și să-l ducă spre poartă. Uneori e înțeles de colegi, alteori nu, însă Ianis o ia de fiecare dată de la capăt, concentrat pe ce are el de făcut.
Până aici, i-a ieșit. Un voleu cu dreptul în campionat a adus victoria echipei sale pe final de meci, o fază spectaculoasă finalizată cu stângul, la scurt, în turul cu Braga, golul victoriei din același meci, pasa spectaculoasă la golul victoriei de miercuri din Portugalia, gol care a calificat pe Rangers în „optimile” Europa League. Ianis a adus repede „scânteia” pe care o aștepta Stevie G, cu 3 goluri, două „assist”-uri și multe alte pase decisive nefinalizate de colegi în numai șapte meciuri.
Ianis Hagi. Again.
Not quite sure how Kent missed this one, but utterly tremendous play pic.twitter.com/JfP4uenJch
— Alfredco Morelos (@Pena_Cartel) February 26, 2020
Am urmărit toate meciurile lui Ianis Hagi – și am admirat, desigur, reușitele sale – în acest debut al său la Glasgow Rangers. Și, urmărindu-l pe Ianis, am descoperit un antrenor special, de mare calitate, nu doar fotbalistică, cât mai ales umană, în persoana fostului mare internațional englez Steven Gerrard.
Un manager empatic și generos, care, de la înălțimea talentului și performanțelor sale ca jucător, știe să facă un pas înapoi pentru a-și pune în lumină elevii – „am strigat la Ianis să facă preluare, să nu dea direct la poartă, dar cine sunt eu să-i dau sfaturi lui Hagi?!”, spunea Gerrard după primul gol al românului pe Ibrox -, care știe și să facă pasul în față pentru a absorbi presiunea pusă pe oamenii lui: „Știu că avem o problemă cu penaltiurile, dacă nu găsim o soluție o să intru eu să le bat”, spunea Stevie G după ratarea lui Ianis din returul cu Braga de miercuri. Un manager care știe să vorbească cu jucătorii și știe să vorbească despre jucătorii săi, un antrenor care știe să explice ce vrea și care știe să scoată mai mult de la tine.
Despre rigoarea și minuțiozitatea cu care își pregătea echipele se știa deja de la juniorii lui Liverpool. Dar Gerrard demonstreză că are și o suplețe a caracterului tot mai greu de găsit în fotbalul de azi. Iar dacă minuțiozitatea lui Stevie explică alegerea explicită a lui Ianis pentru Rangers, suplețea de spirit explică transformarea lui Ianis dintr-un jucător de bancă în liga belgiană într-un jucător care decide o calificare istorică – prima a unei echipe scoțiene în „optimi” după 2013.
S-a vorbit mult despre „handicapul” pe care îl are Ianis după ce a fost „copilul lui tata” ani și ani de zile, la Academia Hagi și la Viitorul. Iar eșecurile sale în afară s-au explicat tocmai prin lipsa unui tratament privilegiat. În vară, Mirel Rădoi a demonstrat deja ce se poate scoate de la Ianis atunci când îi dai încredere și când îl folosești conform cu calitățile lui. Transferul la Rangers și întâlnirea cu Stevie G, doza de încredere pe care legenda lui Liverpool nu se ascunde să i-o arate, ar putea fi decisive în ruperea definitivă a lui Ianis de trecut și, mai ales, de numele celebrului său tată.
*
Și Ianis, și Steven sunt abia la început de drum. Înainte să-l convingă pe Ianis să-l urmeze, Steven Gerrard s-a înhămat el însuși la „munca de jos”. Calificarea spectaculoasă în „optimi”, în care Ianis s-a remarcat în mod special, îi va asigura un nou sezon la Rangers, care nu stă prea grozav în campionat (12 puncte în spatele lui Celtic, cu un meci mai puțin).
Iar confirmarea lui Gerrard ar putea însemna și continuarea la Glasgow a lui Hagi, implicit prelungirea colaborării dintre cei doi. O întâlnire care poate lansa în fotbal european nu doar un jucător cu mare proiecție – dacă Ianis o ține tot așa -, ci și un antrenor de mare viitor – dacă stilul pe care ni-l dezvăluie Steven va fi dublat de apariția unor rezultate pe măsură.
Foto: https://rangers.co.uk
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni