EURO 2022 | România, întrecută la toate capitolele de Kosovo. De aici încolo e tare complicat

Lead.ro 14 martie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Întâi a fost egalul dezamăgitor de acum câteva zile, când echipa națională a României și-a pierdut (mai) toate reperele în a doua repriză a meciului din Kosovo, ratând o șansă importantă de a-și apropia locul doi în această grupă de calificare pentru Campionatul European de la anul. Acum vine înfrângerea asta de pe teren propriu, un insucces (25-30) pe care nimeni din handbalul românesc nu-l va uita prea curând. 

După patru meciuri jucate, România rămâne cu 3 puncte într-o grupă din care Suedia e sigură de locul ei la EURO, iar Muntenegru (două puncte, un meci în minus) are de-acum șanse bune de calificare la turneul final din Ungaria și Slovacia. Dacă nu cumva Kosovo va face și altă surpriză.

*

Înaintea acestei duble cu Kosovo, România arătase bine și foarte bine în primele două meciuri: o înfrângere încurajatoare în Suedia, urmată de o victorie foarte importantă și chiar impresionantă acasă cu Muntenegru. Așa că antrenorul Rareș Fortuneanu și jucătorii săi aveau toate motivele să spere la o calificare așteptată de peste 25 de ani.

„Dacă vom câștiga cele două meciuri, vom fi 80 la sută calificați la Europene. Ar fi un vis pentru mine”, spunea Mihai Popescu, căpitanul Naționalei, înaintea dublei cu Kosovo. 

Din păcate, Kosovo a avut propriul vis și propria ambiție: să scoată un rezultat istoric împotriva unei echipe a României pe care mulți kosovari și-o aminteau ca pe-o fostă campioană mondială. Ei bine, Kosovo a scos chiar două rezultate istorice. 

Mai îngrijorător, adversarii au fost mai curajoși, mai creativi, mai inspirați. Și mai buni la aproape toate capitolele astăzi, într-un joc pe care jucătorii României și suporterii lor îl vor visa la noapte.

Rar se întâmplă la handbal ca echipa mai bună să piardă; și ar fi fost grozav să fie așa, să rămânem doar cu oftica că mingea n-a vrut să intre. Dar adevărul e că echipa din Kosovo a fost mai bună peste tot: mai mult curaj în atac, mai mulți jucători care și-au asumat răspunderea aruncărilor, o poartă mult mai inspirată și o linie defensivă mult, mult mai mobilă.

Dincolo, în terenul nostru, apărarea centrală n-a găsit o cale să blocheze excelentul parteneriat dintre coordonatorul și pivotul advers. În rarele ocazii când culoarul de pas a fost anticipat, acceași apărare centrală n-a putut bloca aruncările istețe pe care adversarii le-au tot inventat. Drept dovadă, Kosovo a marcat aproape 20 de goluri din zona centrală. Și ne-a dat senzația că ar fi putut ataca în doar doi jucători – coordonatorul Dedaj și pivotul Jupa -, că tot ar fi pus probleme.


România mai are de jucat acasă cu Suedia (28 aprilie) și în deplasare cu Muntenegru (2 mai). Naționala noastră e obligată acum să scoată ceva din meciurile acestea, dacă e să mai spere la calificarea – după 26 de ani de așteptare – la Europeanul din 2022.

Nu uita că primele două clasate din fiecare grupă se califică direct la turneul final. La fel și cele mai bune patru locuri 3. 

Până acolo, rămânem cu impresia că toate calculele sunt subțiri. România trebuie să demonstreze acum că a doua repriză din Suedia și excelentul nivel arătat contra Muntenegrului pot fi replicate. Că nu jocul bun din primele două meciuri a fost întâmplător, ci această cădere din dubla cu Kosovo. 


Grupele de calificare la EURO 2022



„Rezultatele de durată apar doar prin muncă asiduă, determinare și respectând o strategie bine pusă la punct”

La începutul anunlui, Rareș Fortuneanu spunea că „Ne dorim o strategie de a crește tinerii jucători, o strategie de a forma antrenorii, dacă reușim să facem acest lucru, vom culege roadele și atunci nu va mai fi niciun dubiu, naționala României va fi prezentă la toate turneele finale europene și mondiale. Ne trebuie răbdare, pentru că nici un rezultat nu apare peste noapte, poate doar din noroc sau conjuncturi favorabile. Rezultatele de durată apar doar prin muncă asiduă, determinare și respectând o strategie bine pusă la punct”.

***

România a ratat prezența la ultimele 12 competiții europene: în 1996 (Spania) a fost ultima apariție a Naționalei la EURO. Atunci, România a fost în grupă cu Spania, Suedia, Cehia, Danemarca, Franța, a terminat grupa pe locul cinci, iar competiția pe poziția a noua.

Rareș Fortuneanu a fost numit pe banca României în octombrie 2019, înlocuindu-l atunci pe spaniolul Manuel Montoya Fernández, care preluase echipa de la conaționalul său Xavi Pascual.

 

Foto main: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories