A fost greu, dar am văzut și lucruri bune: România pierde cu Germania, în al doilea meci din preliminariile Cupei Mondiale din Qatar 2022

Andrei Năstase 28 martie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cu un Florin Niță ridicat la nivelul lui Manuel Neuer, echipa națională a României a muncit enorm, a rezistat până pe final și a avut două șanse mari pentru a scoate ceva din meciul acesta cu Germania. Înfrângerea asta cu 1-0 ne lasă cu sentimente amestecate: suntem încă departe de fotbalul Germaniei, dar am demonstrat și multe calități.

Da, nemții puteau câștiga la un scor mai sever. Iar Niță – cu vreo șase intervenții salvatoare – a păstrat lucrurile interesante până la final. Însă România a avut nu doar curaj, dar și disciplina tactică fără de care nu poți juca contra unei echipe ca atât de creative ca Germania.

Pe 31 martie, România se va deplasa în Armenia, acolo unde Islanda tocmai a fost învinsă cu 2-0. Cu o victorie miercuri, Naționala se poate întoarce pe trasa bună.

Meciul

Mulți am fost surprinși de formula ofensivă pe care Rădoi a ales-o contra Germaniei. Tânărul selecționer a rămas fidel filosofiei pe care a demonstrat-o și la U21, a ținut foarte mult ca echipa României să încerce să joace modern. Sau măcar curajos, fără degajări întâmplătoare, cu un pressing avansat și cu preocupare pentru atac.

Ambiția aceasta a fost aplaudată de unii și condamnată de alții – cei care ar fi preferat o abordare mai defensivă contra Germaniei. Și asta chiar dacă nemții n-au arătat prea grozav în ultimii doi-trei ani.

După dezamăgirea de la Mondialul din 2018, selecționerul Joachim Low a impus o întinerire forțată a lotului, a modificat de nenumărate ori sistemul – mai ales în apărare -, așa că jocul Germaniei  a suferit serios. Însă în ciuda rezultatelor slabe din Liga Națiunilor (cine va uita acel 0-6 din Spania?), Low a decis să rămână la conducerea echipei până după Europeanul din vară. Și a făcut un anunț important înaintea acestor preliminarii: „Am terminat cu experimentele”, a avertizat el. Iar victoria clară din meciul cu Islanda, un 3-0 care putea fi mult rău pentru nordici, ne-a amintit că nemții au impresionat mereu în preliminarii: fără înfrângere în precedentele 31 de meciuri de calificare la campionatele mondiale sau europene. Și 17 victorii la rând în meciurile de calificare la Mondiale. E ceva!

Meciul a început previzibil, și-n doar două minute Germania erau cu fundașii centrali pe linia de mijloc. Și cu lateralii aproape de careul nostru de 16. Havertz, mijlocașul lui Chelsea, a ratat prima ocazie mare în minutul 9, când Niță l-a citit și blocat excelent din poziție de unu-la-unu, însă România a răspuns imediat pe o contră: pasa lungă a lui Chiricheș l-a găsit perfect pe Mihăilă, care a tras peste poartă din marginea careului mare a lui Neuer.

Au fost 15 minute în care mijlocul României a rezistat bine, iar cele trei-patru verticalizări ale Naționalei i-au prins foarte sus pe lenții Rudiger și Ginter.

Din păcate, Germania a lovit exact când jucătorii lui Rădoi păreau mai curajoși: Havertz a primit în dreapta, într-o poziție la limita (sau chiar după limita) off-side-ului, l-a găsit pe Gnabry singur în centru, iar aripa lui Bayern n-a ratat: 1-0 în minutul 17. Și meciul se putea termina două minute mai târziu, când Kimmich a lovit transversala, înainte ca Niță să-i refuze dubla lui Gnabry. România s-a clătinat, dar a rezistat.

A mai și respirat puțin, Marin l-a testat de la distanță de Neuer, însă pentru toate slăbiciunile unei defensive atât de avansate ca a Germaniei, adversarii au arătat înfricoșător de la mijloc în sus, unde Kimmich, Goretzka, Gundogan, Havertz, Sane și Gnabry au alternat perioadele de posesie prelungită cu câteva accelerări foarte iuți.

Până la pauză, nimeni nu s-a putut mira că Germania a dominat peste tot, însă și România a arătat lucruri bune: toată lumea a alergat mult, echipa a avut disciplină tactică, structura a ținut.

Se poate și mai mult de atât? A fost întrebarea începutul de repriză secundă.

Rădoi l-a trimis pe Burcă în locul lui Camora, România a început ceva mai sus în teren, însă tot Niță a fost primul nostru remarcat, după ce a blocat perfect șutul tare al lui Goretzka.

Dincolo, România a răspuns din nou bine, cu a doua ocazie mai serioasă, un șut pe care Tănase l-a trimis peste poarta adversă, la capătul unei contre foarte bune. A fost o acțiune izolată, dar o fază care i-a mai trezit puțin pe germani, care s-au grăbit să-l pună din nou la treabă pe Niță. Iar portarul Spartei Praga a fost mereu acolo, cu două parade salvatoare – și spectaculoase – la șuturile lui Gundogan și Gnabry. Și România a continuat să reziste. Asta și spre frustrarea lui Joachim Low, care ar fi preferat să evite emoțiile de final. Dovadă, antrenorul Germaniei a evitat să facă schimbări.

Cu 25 de minute înaintea finalului, Rădoi i-a mai trimis în teren pe Pușcaș și Man, în locul tot mai osteniților Mihăilă și Keșeru, iar noi am început să sperăm: poate vine o execuție specială; sau măcar o greșeală a defensivei germane care să răsplătească cumva – chiar și cu noroc, de ce nu? – eforturile României.

Prima mare șansă a venit cu cinci minute înaintea finalului, când Cicâldău a recuperat o minge în treimea adeversă, l-a deschis perfect pe Pușcaș, acesta l-a întors de două ori pe Rudiger, dar șutul lui s-a oprit în brațele lui Neuer. A doua a venit două minute mai târziu, când pressingul României l-a forțat pe Sane să greșească, pasa lui în spate a fost interceptată de Stanciu, însă șutul său a lovit doar plasa laterală.

Egalarea n-a mai venit, dar finalul acesta de meci ne-a arătat o echipă a României energică și suficient de puternică pentru a le da nemților emoții.

Iar despre tactica lui Rădoi? Un singur gând: dacă azi nu încercăm să jucăm ce vrem să jucăm mâine, atunci acest mâine va fi din nou amânat.

Șansa recuperării vine peste doar trei zile, într-o deplasare care se anunță complicată, de vreme ce Armenia a învins azi pe Islanda. În celălalt meci al grupei, Macedonia de Nord a câștigat clar cu Liechtenstein.

**

După primele două etape, grupa e condusă de Germania și Armenia, ambele cu câte cu 6 puncte. România și Macedonia de Nord au trei, iar Liechtenstein și Islanda sunt fără puncte.

La CM 2022 se califică direct primul loc din cele 10 grupe, locurile secunde urmând să dispute baraje. Lor li se vor alătura cele mai bune două câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor 2020/21. E vorba, desigur, de echipe care nu s-au calificat direct la turneul final și nici nu au intrat deja în play-off. Cele 12 echipe vor forma trei perechi de patru pentru semifinale și finală (decise într-o singură manșă). Iar cele trei câștigătoare vor merge la Cupa Mondială. Simplu, nu? 🙂

 

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

***

Primul 11 al României contra Germaniei

Desen de Ciprian Rus

Lista lui Rădoi pentru preliminariile Cupei Mondiale 2022 din Qatar

PORTARI: Florin Niță (Sparta Praga/Cehia, 2/0), David Lazar (Astra, 1/0), Florin Iacob (UTA Arad 0/0)

FUNDAȘI: Vasile Mogoș (Chievo Verona/Italia, 3/0), Ionuț Nedelcearu (AEK Atena/Grecia, 13/2), Alin Toșca (Gaziantep F.K./Turcia, 23/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo/Italia, 59/0), Andrei Burcă (CFR Cluj 4/0), Mario Camora (CFR Cluj 2/0), Ovidiu Popescu (FCSB, 0/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova 17/0)

MIJLOCAȘI: Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 25/2), Alexandru Crețu (NK Maribor/Slovenia, 4/0), Nicolae Stanciu (Slavia Praga/Cehia, 42/10), Ianis Hagi (Glasgow Rangers/Scoția, 14/0), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K./Turcia, 44/6), Erik Bicfalvi (FC Ural/Rusia, 6/1), Valentin Mihăilă (Parma/Italia, 0/0), Dennis Man (Parma/Italia, 6/1), Florin Tănase (FCSB, 5/0), Florinel Coman (FCSB, 4/0), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 10/0)

ATACANȚI: Claudiu Keșeru (Ludogoreț/Bulgaria, 40/13), George Pușcaș (Reading/Anglia, 20/8).

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories