Jucătoarele României privesc spre Norvegia: „Suntem bătăioase, încrezătoare și o să mergem la luptă. Credem că o să le putem face față”
Andreea Giuclea 5 decembrie 2021[Corespondență din Castellon]
Daciana Hosu a debutat la un turneu final cu echipa națională de senioare sub privirile părinților ei, care au susținut-o din tribune, din mijlocul gălăgioșilor suporteri români, și pe care a vrut să-i facă mândri. A intrat în repriza a doua cu Kazahstan și a avut un procentaj de 50% în poartă, asigurându-se că echipa sa îndeplinește obiectivul impus de Adi Vasile de a nu primi mai mult de 17 goluri în al doilea meci de la Mondial.
La final, când i s-a strigat numele pentru că a primit trofeul de jucătoarea meciului, Daciana a rămas câteva momente pe gânduri, înainte să-și ridice premiul – mascota turneului, Lola și un cec simbolic (suma de bani va fi donată de organizatori unor cauze sociale). A fost surprinsă, dar a părut să se bucure cu totul de moment, pe care l-a sărbătorit în brațele colegelor de echipă.
„Sincer, nu m-am așteptat, chiar a fost o surpriză pentru mine, dar mă bucur enorm de mult. Este debutul meu și cred că este cel mai frumos debut pe care aș fi putut să-l am vreodată”, a spus la conferința de presă, cu același zâmbet larg pe care l-a adus de pe teren. „Sunt foarte fericită că sunt aici și vreau să mulțumesc colegelor de echipă, pentru că datorită lor am câștigat acest titlu individual.”
Despre suporterii români care au creat o atmosferă de ținut minte la meciul ei de debut, Daciana spune că „publicul a fost demențial, parcă am fost în România, ca și cum am fi jucat în România! Le mulțumim foarte mult că sunt alături de noi și îi așteptăm la toate meciurile. Au fost mai mulți (decât la meciul de vineri cu Iran) și le mulțumim foarte mult, chiar și părinții mei au fost în tribună. Am fost foarte emoționată, voiam să se mândrească cu mine. Și am făcut-o.”
Următorul meci, cu Norvegia, va fi mai greu, mai spune Daciana, care crede că România va fi pregătită de luptă. „Cu Norvegia va fi foarte greu, o să ne pregătim cât putem de bine și o să mergem la luptă, cum mergem la fiecare meci. Jucătoarele Norvegiei au mai mulți ani decât am eu de handbal, dar suntem bătăioase, încrezătoare și credem că o să le putem face față. Ne simțim foarte bine, din păcate avem începuturile acestea de meci mai grele, sper să le diminuăm cu timpul și să avem o evoluție mult mai bună.”
Cristina Laslo: Ne așteaptă un meci de la egal la egal cu Norvegia
Cristina Laslo a simțit și ea începutul mai greu de meci. „Am început destul de greu, dar pe parcurs ne-am regăsit. E destul de greu să joci contra unei echipe care nu are niciun fel de plan tactic în atac; și s-a văzut că ne-a fost destul de greu să ne adaptăm, dar pe final ne-am atins obiectivele, am luat mai puțin de 18 goluri, cum ne-am propus, și ne așteaptă un meci de la egal la egal cu Norvegia”, a spus coordonatoarea de joc a României.
Cristina, care a dat 4 goluri azi, crede că „echipa României a crescut în joc și fetele care n-au mai fost (la Națională) au trecut prin acest debut cu emoții, chiar dacă le-au avut contra unor echipe care nu se luptă în partea de sus a clasamentului. Și eu am trecut prin ele și e important să faci pașii ăștia, simt că suntem pe drumul cel bun și e din ce în ce mai bine.”
Ce aspecte din joc o mulțumesc până acum? „Faptul că nu cedăm și că, indiferent de situație, putem să ne adaptăm destul de repede. Contra Norvegiei nu va fi atât de ușor să ratezi și să stai în joc, de asta cred că acolo va fi cheia. Sunt mulțumită de atac, de faptul că fiecare își asumă responsabilitatea șutului și a acțiunilor, și că e atmosferă bună.”
„Lucrurile de îmbunătățit sunt continuitatea acțiunilor și răbdarea în poziția de atac”, crede Laslo, care e privită ca una dintre jucătoarele determinante ale echipei României. „Cred că e vorba de capacitatea fiecăreia de a se gândi la momentul respectiv, cred că împotriva unor adversari mult mai puternici altfel e și motivația, dar și focusul pe situațiile unu la unu. Contra lui Lunde (Katrine Lunde, portărița Norvegiei) va fi altfel, nu ne vom permite să ratăm atât.”
*
România se pregătește acum de complicatul test cu Norvegia – marți seară, ora 21.30. Va fi meciul care ne va arăta mai bine unde suntem. Un test care, dacă va fi trecut cu bine – și aici ne referim mai ales la nivelul de joc, nu neapărat la rezultat -, poate da încredere și mai mare jucătoarelor României. De curajul lor va depinde, în bună măsură, prestația din grupele principale, acolo unde ne vom întâlni cu Olanda și Suedia, două dintre echipele care-au venit aici să se bată la medalii.
Prin comparație, obiectivul României e clasarea între primele 10.
România a încheiat pe locul 12 și Mondialul japonez din 2019, dar și Europeanul de anul trecut din Danemarca.