Ionela și Marius Cozmiuc au crezut că vin la COSR pentru o fotografie joi dimineața. Acolo au aflat însă că vor fi purtătorii drapelului României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice care va avea loc pe 26 iulie la Paris. Tocmai se încheiase ședința Comitetului Executiv în care decizia fusese aprobată în unanimitate.
După ce-au primit vestea, canotorii- soț și soție – au fost prezentați oficial jurnaliștilor, într-o ceremonie la care au participat Mihai Covaliu, președintele COSR, și Elisabeta Lipă, președinta Autorității Naționale pentru Sport:
Emoționați, amândoi au spus că sunt surprinși, dar onorați că vor purta tricolorul la ceremonia care va avea loc pe Sena. „Este o mare onoare să aflu aceste vești, nu știam nimic. Mă bucur mult și știu că aceste Jocuri Olimpice vor fi foarte bune pentru canotaj și pentru restul sportivilor calificați. A fost o surpriză mare, dar plăcută, suntem mândri și abia așteptăm să mergem acolo și să simțim acele emoții. Suntem într-adevăr o familie fericită şi împlinită. Eu sunt la a treia ediţie de Jocuri Olimpice, Marius la a patra ediţie, ce poate fi mai frumos decât să concurezi în familie şi să duci România cât mai sus?”, a spus Ionela.
Pentru soțul ei, care vine după o accidentare, emoțiile au fost și mai mari: „Dacă anul trecut în noiembrie eram în afara sportului, mă bucur că azi sunt aici să fiu portdrapelul României și o voi face cu mare mândrie. Mi-am dorit să fiu portdrapel, mă bucur că am reușit, nu m-aș fi gândit că voi mai reuși asta vreodată, mai ales prin accidentarea prin care am trecut, dar mă bucur că sunt aici și sper să duc steagul României cât mai sus. ”
Cei doi vor purta împreună drapelul pe bărcile care vor defila pe Sena pe 26 iulie. De la ediția din 2021, Comitetul Internațional Olimpic cere ca fiecare țară să desemneze doi purtători, o sportivă și un sportiv. La Tokyo, aceștia au fost canotoarea Mădălina Bereș și înotătorul Robert Glință.
Pentru Ionela (29 ani), triplă campioană mondială și europeană, va fi a treia ediție olimpică, după cele din 2016 (locul 8) și 2020 (locul 6), unde a concurat în barca de dublu vâsle categorie ușoară, alături de Gianina Beleagă. Marius (31 ani), campion mondial și dublu campion european, va concura pentru a patra oară la Paris. În urmă cu trei ani, la Tokyo, a câștigat argintul în proba de dublu rame alături de Ciprian Tudosă.
Elisabeta Lipă, de cinci ori campioană olimpică și de două ori portdrapel, în 2000 și 2004, a spus că „pentru un sportiv e ceva extrem de frumos să simtă toată delegația, să dea ritmul, să fie strocul echipei. Mă bucur pentru onoarea de a desemna familia Cozmiuc, sunt doi sportivi de excepție, de care suntem mândri, doi sportivi luptători, care au reprezentat România cu cinste și onoare și sunt ferm convinsă că și în continuare vor duce aceste trei culori pe cele mai înalte culmi ale podiumurilor.”
România participă la competiția care începe pe 26 iulie cu o delegație formată din 107 sportivi:
ATLETISM (4): Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andrea Mikloș (400 m), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Stella Rutto (3000m obstacole), Andreea Taloș (triplusalt), Diana Ion (triplusalt), Alin Firfirică (aruncarea discului), Alexandru Novac (aruncarea suliței). Rareș Toader (aruncarea greutății), Florentinei Iușco (săritura în lungime).
BOX: Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg)
CANOTAJ (45): 8+1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle (feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin), schif simplu masculin
GIMNASTICĂ ARTISTICĂ (6): echipa feminină, Andrei Muntean
GIMNASTICĂ RITMICĂ: Annaliese Drăgan (individual compus)
ÎNOT (3): David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber), Rebecca Diaconescu (200m liber)
KAIAC-CANOE (3): Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)
LUPTE (4): Andreea Beatrice Ana (lupte libere, cat. 53kg), Kriszta Incze (lupte libere, 62 kg), Cătălina Axente (greco-romane, 76 kg), Alin Alexuc (lupte greco romane, 130 kg), Răzvan Arnăut (greco-romane, 60 kg)
POLO (13): naționala masculină
TENIS DE MASĂ (4): echipa feminină, dublu mixt (Bernadette Szocs, Ovidiu Ionescu)
YACHTING: Ebru Bolat
SCRIMĂ: Mălina Călugăreanu
TENIS: Irina Begu, Ana Bogdan, Jaqueline Cristian, Monica Niculescu
HALTERE: Loredana Toma (71 kg), Mihaela Cambei (49 kg)
TRIATLON: Felix Duchampt
JUDO: Alex Creț (90kg)
CICLISM: Ede Molnar
JUDO: Alex Creț
TIR cu ARCUL: Mădălina Amăistroaie