„A fost o decizie grea, știu, dar a trebuit să o iau.“ Tomas Ryde a vorbit despre criteriile de selecție a echipei pentru Campionatul Mondial din Japonia
Andrei Năstase 11 noiembrie 2019După neliniștea și controversele create de lotul cu care Tomas Ryde și Costică Buceschi au ales să meargă la Mondialul din Japonia (30 noiembrie – 15 decembrie), Federația Română de Handbal (FRH) a simțit nevoia să-și susțină alegerile într-o conferință de presă. Alexandru Dedu, președintele FRH, a vorbit primul, spunând că „e de datoria noastră ca iubitorii handbalului să afle care este ideea din spatele acestei selecții“, înainte să-și exprime opinia că selecția la echipa națională nu trebuie să fie subiect de dezbatere publică.
Și totuși.
Probabil că selecția în sine poate fi și chiar ar fi bine să devină temă pentru dezbateri publice (asta ar demonstra că handbalul e un subiect interesant în România), însă întregul proces al selecției, unele argumente pentru care o handbalistă este aleasă și alta nu – astea pot rămâne în privat. Între antrenori și jucătoare. De ce așa? Pentru că n-ar fi nici înțelept, nici prea elegant ca un antrenor să spună în public că el consideră că unei jucătoare îi lipsește o calitate sau alta.
Federerația și staff-ul tehnic au ales să-și apere poziția, iar Tomas Ryde a deschis cu ideea că indiferent de planurile noastre pe termen mediu și lung, la un turneu final e vorba despre a avea o echipă pregătită să câștige acum, în prezent. La precedentele turnee finale, exact asta ne spuneau și jucătoarele: că preocuparea pentru viitor trebuie să existe – și e mai ales treaba Federației -, dar ele nu ajung la un turneu final cu gândul să se pregătească pentru următorul. Merg acolo cu dorința să câștige.
Iar Tomas Ryde, Costică Buceschi și echipa lor cred că România poate câștiga ceva numai cu condiția ca apărarea să fie foarte puternică. Așa că defensiva a fost și cheia de selecție a lotului pentru Japonia.
Înainte de toate, apărarea
Se pare că nimeni din Federație nu a uitat figura pe care România a arătat-o în primăvară, la turneul Golden League din Franța, unde echipa s-a dus fără Cristina Neagu, dar nu atacul, cum se aștepta lumea, ci tocmai defensiva a arătat îngrijorător. Mai ales în acel 23-36 contra Danemarcei. Ideea mai veche că apărarea trebuie să fie principala preocupare la echipa națională de handbal (inclusiv la cea masculină) a prins parcă și mai mare aderență. Încă din 2015, de la prima perioadă cu Ryde pe bancă, în vestiarul României se vorbea mereu despre importanța defensivei – ca o principală armă a echipei -, iar direcția asta a fost continuată de Ambros Martin, în ultimii ani. Așa că nu e nicio surpriză când Ryde spune că „avem nevoie de o defensivă foarte puternică. De aici am pornit când am făcut selecția, acesta e cel mai important lucru“.
„Mai este nevoie și să avem roluri precise, asta e mai important decât a o alege mereu pe cea mai bună marcatoare din campionatul intern“, a completat el, înainte să facă legătura cu grupa României la Mondial: „Trebuie să înțelegem și ce fel de grupă avem în Japonia. E o grupă foarte grea. Dintre România, Muntenegru, Spania și Ungaria, doar trei echipe vor merge mai departe. Și nu vreau să aveam surprize nici cu Senegal sau Kazahstan. Așa cum vedem și în Champions League, la nivel internațional se joacă foarte fizic. Echipa noastră națională trebuie să fie foarte puternică fizic, altfel nu avem nicio șansă să jucăm cu Ungaria și Muntenegru. Cu Spania e mai mult despre ritm, dar și ele sunt foarte puternice fizic… Așa că pe inter stânga am ales-o pe Bianca Bazaliu, care a fost foarte bună la ultima noastră acțiune cu echipa națională. Am fost foarte mulțumit de ea.“
Alt lucru important pentru Ryde și Buceschi este ca echipa să continue în apărare cu Gabi Perianu și Mădălina Zamfirescu. „Am fost la Vâlcea acum două săptămâni, am văzut că Zamfirescu nu joacă, dar la antrenamente a fost foarte bună. Dacă nu vedeam lucrul ăsta, nu aș fi ales-o. Dar avem nevoie de ea pentru momentele când o vom schimba pe Cristina (Neagu) pe faza defensivă. Deci Perianu și Zamfirescu sunt jucătoare cheie în apărarea noastră, mai ales că suntem înaintea unui turneu lung“, a mai spus Ryde, care se așteaptă să o poată schimba pe Neagu cât mai des pe faza defensivă.
Absențele Laurei Moisă și Sorinei Tîrcă
Întrebat apoi despre absențele Sorinei Tîrcă (interul stânga al Coronei Brașov, una dintre principalele marcatoare ale ligii naționale și o mare speranță a handbalului românesc) și Laurei Moisă (experimentata extremă cu care Ryde a lucrat și la CSM București), selecționerul a repetat că nu vrea să facă publice motivele pentru care a renunțat la o jucătoare sau alta. „Lucrurile astea vor rămâne între mine, Costică (Buceschi) și jucătoare“, a spus el, înainte să explice totuși că a ales-o pe Sonia Seraficeanu pentru viteza ei – atât pe contraatac, cât și pe repliere -, dar și pentru că nu a văzut dezvoltarea pe care ar fi cerut-o de la unele jucătoare în plan fizic.
„Țineți cont că jucătoarele primesc de la noi indicații clare cu ce anume trebuie să facă de la o întâlnire la alta. Eu nu vorbesc prea tare, dar sunt destul de strict cu lucrurile astea: dacă cineva nu face ce are de făcut, atunci nu primește șansa să joace la echipa națională. E vorba despre profesionalism.“
Legat de Sorina Tîrcă, ea este o jucătoare de atac foarte bună, îmi place foarte mult, am văzut-o și săptămâna trecută la Brașov. Absența ei (din lot) are legătură cu tipul de jucătoare de care am nevoie în echipă; am nevoie de Bazaliu și Perianu în apărare, deci Sorina ar fi concurat pe post (pe faza ofensivă) cu Cristina Neagu… Tîrcă trebuie să fie ceva mai puternică fizic pentru nivelul acesta internațional, asta se vede mai ales pe atacurile poziționale. În ultimele cinci minute împotriva CSM-ului, ea nu a mai putut înscrie pentru că Dragana Cvijic și Andrea Klikovac pur și simplu nu au mai lăsat-o să pătrundă. Așa că pentru viitor – absolut! Sorina e foarte bună, foarte tânără, se va dezvolta și mai mult. Dar pentru acum am considerat că am nevoie de jucătoare puternice în defensivă. E o decizie grea, știu, dar a trebuit să o iau“, a mai spus Ryde.
Nu este echipa asta prea defensivă? Cine va mai da gol? – au întrebat câțiva ziariști. Ryde a zâmbit și a spus că unele dintre jucătoarele lui pot înscrie și goluri. „Dar decizia noastră (cu privire la selecție) are legătură și cu o discuție mai veche din interiorul echipei, când Neagu, Pintea și Buceschi au venit să-mi spună că au sentimentul că încrederea echipei vine din apărare. Că au nevoie să se apere bine pentru a juca bine.“
În încheiere, Ryde a vrut să aducă în discuție o chestiune culturală: lipsa încrederii de sine, lipsa puterii mentale. A oferit exemplele sportivilor români care n-au îndrăzneala să-și facă loc și să lupte pentru șansa lor atunci când se transferă în străinătate. Nu ies în față, ba dimpotrivă, se ascund, în timp ce jucătoarele străine se impun cu mai mare ușurință în campionatul românesc. E un capitol la care suedezul lucrează cu jucătoarele încă din 2015, și despre care a vorbit și cu alte ocazii.
Selecționerul a mai atras atenția și că la Campionatul Mondial nivelul arbitrilor va fi mult mai înalt decât în liga națională, jocul va fi lăsat mult mai agresiv, iar echipa trebuie să se adapteze repede acestui stil pentru a avea o șansă să-și îndeplinească obiectivele. Dedu a spus că acestea rămân neschimbate față de ultimele turnee finale: „Locurile 1-6, dar dacă ne calificăm la turneele de precalificare pentru Jocurile Olimpice, suntem foarte mulțumiți.“
*
România va juca în Grupa C, alături de Ungaria, Spania, Muntenegru, Kazakhstan și Senegal. Primul meci va fi contra Spaniei, pe 30 noiembrie.
Primele trei clasate se califică pentru grupele principale, unde vor intra cu punctele luate celorlalte două echipe calificate. În Main Round, cele trei echipe din grupa României se vor întâlni cu echipele venite din Grupa D, unde Rusia, Suedia și Japonia sunt favorite în fața Chinei, Argentinei și Republicii Congo.
Echipa națională se va reuni pe 18 noiembrie și va pleca spre Japonia două zile mai târziu. Fiecare echipă are voie să facă trei schimbări în timpul turneului final.
Foto: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro