Alexandru Mitriță: „Am 23 de ani, la vârsta asta e obligatoriu să învăț din greșeli ca să merg mai departe”

Ciprian Rus 14 noiembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Are numai 23 de ani, dar o experiență cum puțini se pot lăuda. Și-a făcut ucenicia la Viitorul lui Gică Hagi, apoi a învățat lecția dură, dar plină de sens a Seriei B din Italia. A promovat cu Pescara în prima ligă, a bifat și acolo câteva prezențe, iar când a revenit acasă, în Oltenia natală, a explodat pur și simplu. E unul dintre marcatorii obișnuiți ai Craiovei și unul dintre cei mai spectaculoși jucători din Liga 1. Abia așteaptă să marcheze și sub tricolor și să-i dedice reușita „îngerului” Craiovei, Ilie Balaci.

Alex, la câți tineri U21 au fost convocați de Cosmin Contra pentru ultimele meciuri din Liga Națiunilor, uite că ești, la doar 23 de ani, unul dintre seniorii echipei naționale. Cum vezi momentul pe care îl traversează generația U21?

E mult spus că aș fi un senior (râde). În primul rând, vreau să îi felicit pentru performanțele reușite. Îi știu pe toți, am jucat împreună, sunt foarte bucuros că au făcut acest pas la echipa națională, eu zic că e un lucru important și pentru noi, și pentru ei.

La fel ca tine, mulți dintre tinerii de azi de la U21 au trecut pe la Academia lui Gică Hagi. Ce a însemnat pentru tine etapa Viitorul și care crezi tu că e contribuția lui Hagi la acest moment bun al loturilor de tineret ale României?

Am spus și o să o mai spun la infinit. Domnul Hagi m-a ajutat foarte mult în cariera mea, este un lucru fantastic să înveți fotbalul cu Gică Hagi. Iubește foarte mult fotbalul, are numai fotbal în cap toată ziua, știe o mulțime de lucruri care te pot ajuta în cariera de jucător. A produs și va produce în continuare jucători foarte buni, are rețeta perfectă pentru asta.

După perioada Viitorul, ai ajuns la Pescara, în Serie B. Cum a fost contactul cu fotbalul occidental pentru tânărul Mitriță?

Când am plecat de la Viitorul, eram titular, mă așteptam să joc la fel, titular, mă gândeam că Serie B nu putea fi mai sus ca Liga 1. Când am ajuns acolo, mi-am dat seama că nu era deloc așa. Era un campionat foarte puternic, în care se aleargă foarte mult și în care trebuie să ai o mentalitate foarte puternică pentru a reuși. S-a văzut că eu nu eram pregătit pentru acest pas, integrarea a fost un pic mai grea. Se juca foarte mult tactic, iar eu nu eram învățat, trebuia să alerg foarte mult, de unde eu înainte făceam mai mult faza ofensivă. Încet, încet, am învățat toate aceste lucruri, și asta s-a văzut. Am început să prind echipa, am jucat multe meciuri, vreo 20 în Serie B, vreo 20 în Serie A, am dat și goluri, am promovat. Am amintiri foarte frumoase de acolo. A fost o etapă care m-a ajutat mult să cresc.

Alexandru Mitriță e vocea principală a Craiovei

Ți-a priit foarte bine revenirea în Liga 1…

După doi ani la Pescara, am văzut că nu mai pot să schimb niște lucruri. Am zis: „Stop!”, revin în țară să o iau de la capăt. Și am făcut o alegere foarte bună. Am revenit acasă, la Craiova, am marcat goluri, mi-am ajutat echipa, am câștigat un trofeu (Cupa României) și sper ca anul acesta să fac mai bine decât am făcut anul trecut.

Craiova joacă cel mai apreciat fotbal de la noi, e o atmosferă foarte bună în jurul echipei. Care e secretul Craiovei?

Cred că suporterii fac diferența. Avem o galerie foarte frumoasă, toți iubesc fotbalul în Craiova. A fost și o perioadă în care orașul nu a mai avut echipă în prima ligă, iar lumii îi era dor de fotbal, îi era dor de spectacol!

Apropo de spectacol, după plecarea lui Băluță în Cehia, a rămas pe tine responsabilitatea asta. Cum te simți în noua postură?

Vă dați seama, sunt și căpitanul echipei, e o responsabilitate în plus. Nu e ușor, mai fac și greșeli, cum a fost cartonașul roșu din meciul cu Sepsi, dar cred că la vârsta mea e obligatoriu să învăț din greșeli ca să merg mai departe.

„E obligatoriu să învăț din greșeli ca să merg mai departe!”

Care sunt ambițiile voastre în acest sezon de Liga 1?

Nu ne-am gândit niciodată la titlu. Vrem să luăm fiecare meci în parte, să dăm totul pe teren, iar la final vedem dacă avem șanse. Dacă vom avea, fiți siguri că vom lupta până la capăt.

Dispariția lui Ilie Balaci a creat multă emoție la Craiova. Tu ai avut o relație specială cu Ilie Balaci.

L-am simțit mereu alături de mine, m-a dorit de foarte multe ori la Craiova, încă de când eram copil dânsul insista să vin la Craiova. Mi-a dat numai sfaturi bune, care chiar au contat în cariera mea. Îmi spunea să fiu mult mai relaxat pe teren, să joc mereu cu zâmbetul pe buze. Decesul dânsului – pe care îl regretăm și care nu trebuia să se întâmple – ne-a unit foarte mult, ne-am dat seama că suntem o familie, acum, la greu. Tot ce sper e să reușim să îl facem mândru de noi prin ce obținem la Craiova.

*

Campania din Liga Națiunilor cum o apreciezi?

Nu am avut nicio înfrângere, iar asta spune multe. E important ca în ultimele două meciuri să dăm totul, să scoatem cele 6 puncte, eu zic că avem șanse mari, am încredere în echipă, iar cu un rezultat greșit al Serbiei putem să ne clasăm pe locul 1. Dacă nu, și locul 2 e un obiectiv bun, ne pune în urna a treia pentru preliminariile Euro 2020.

 

Fotografii: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories