„Am încredere în fete, în ambiția lor și a noastră, a tuturor, de a obține o primă calificare la un turneu final.” Naționala de fotbal feminin începe drumul spre Cupa Mondială din 2023
Lead.ro 13 septembrie 2021Naționala de fotbal feminin debutează săptămâna aceasta în preliminariile Cupei Mondiale din 2023. Echipa antrenată de Cristian Dulca întâlnește pe teren propriu naționalele Croației (17 septembrie, ora 20:30) și Lituaniei (21 septembrie, ora 20:30). Ambele jocuri se vor disputa la Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia și vor fi transmise în direct pe PRO X.
„Pornim la drum cu încredere și conștienți de miza acestei campanii de calificare”, a spus Cristian Dulca. „Am avut la dispoziție câteva luni să le cunosc pe fete, să le urmăresc și să conturăm astfel un lot competitiv cu care să atacăm aceste prime două jocuri din campania pentru Mondial. Am debutat pe banca tehnică a naționalei feminine chiar împotriva Croației, iar faptul că vom juca primul nostru joc oficial din această campanie tot împotriva lor reprezintă o oportunitate de a ne evalua. Ne bucurăm că ne putem baza și pe majoritatea jucătoarelor din străinătate. De asemenea, le urmărim și suntem alături și de jucătoarele care se recuperează după accidentări și ne dorim să le revedem sănătoase la următoarele acțiuni.”
Selecționerul a adăugat că își dorește să obțină 6 puncte din cele două întâlniri din septembrie, pentru a avea un moral bun înainte de jocul cu Elveția din octombrie. „Am încredere în fete, în ambiția lor și a noastră, a tuturor, de a obține o primă calificare la un turneu final, după care râvnim atât de mult”.
Portarul și unul dintre căpitanii echipei naționale, Andreea Părăluță, privește și ea cu încredere spre cele două meciuri din debutul campaniei: „Croația și Lituania sunt două dintre echipele pe care le-am întâlnit în precedentele calificări, cred că acesta este un plus pentru că deja le cunoaștem în mare parte jocul, dar nu ne putem relaxa în niciun moment deoarece sunt echipe ambițioase, luptătoare și în continuă creștere. Am reușit să le învingem în meciurile disputate, iar asta ne dă un plus de încredere că o putem face din nou. Ar fi un start extraordinar dacă am obține cele 6 puncte puse în joc în septembrie.”
„Începem un nou capitol și avem o nouă șansă de a ne califica la un turneu final și trebuie să fim cât mai unite pentru a obține rezultate bune. Să muncim mai mult în fiecare zi pentru a ne îndeplini visul, să dăm tot ce avem mai bun. Să ne gândim la primul meci, să obținem maximum din fiecare, iar apoi să ne gândim la următorul și tot așa până la final”, a mai spus Andreea, una din cele mai bune jucătoare din lotul lui Dulca. Ea joacă în Spania, la Levante UD Femenino, cu care s-a clasat pe trei în Primera Division sezonul trecut și a ajuns în finala Cupei Spaniei (pierdută 2-4 cu Barcelona).
Este prima campanie de calificare în care naționala feminină îl are pe bancă pe Dulca, care l-a înlocuit în ianuarie 2021 pe Mirel Albon. Fostul internațional român se află la prima experiență de antrenorat în fotbalul feminin și a semnat un contract valabil pentru următorii 5 ani, având drept obiectiv principal calificarea naționalei feminine la Campionatul European de fotbal feminin din 2025. Obiectivul intermediar îl reprezintă dezvoltarea calității jocului primei reprezentative, care să se reflecte în poziția din clasament în următoarea campanie de calificare, cea pentru Cupa Mondială din 2023.
Din lotul convocat de Cristian Dulca pentru cele două meciuri fac parte 16 jucătoare din străinătate și doar 6 din campionatul intern:
Portari: Andreea Părăluță (Levante UD / Spania), Camelia Ceasar (AS Roma / Italia), Lavinia Boandă (ASD Cortefranca Calcio / Italia)
Fundași: Olivia Oprea (Vilarreal CF / Spania), Maria Ficzay (Fortuna Hjorring / Danemarca), Erika Gered (Diosgyori VTK / Ungaria), Bianca Sandu (Diosgyori VTK / Ungaria), Melinda Nagy (Diosgyori VTK / Ungaria), Claudia Bistrian (ASD Apulia Trani/Italia), Brigitta Goder (Haladás-Viktoria FC / Ungaria), Andreea Corduneanu (Heniu Prundu Bârgăului)
Mijlocași: Ioana Bortan (U Olimpia Cluj), Florentina Ancăș (Politehnica Timișoara), Ștefania Vătafu (Anderlecht / Belgia), Mădălina Tătar (Sport Lisboa e Benfica / Portugalia), Andrea Herczeg (Haladás-Viktoria FC / Ungaria), Beata Ambrus (Heniu Prundu Bârgăului), Mihaela Ciolacu (U Olimpia Cluj)
Atacanți: Laura Rus (ASD Apulia Trani/Italia), Mara Bâtea (U Olimpia Cluj), Cristina Carp (U.C. Sampdoria / Italia), Florentina Olar (Fortuna Hjorring / Danemarca)
Programul complet al Grupei G
17 septembrie 2021: Italia – Moldova, Elveția – Lituania, ROMÂNIA – Croația
21 septembrie 2021: Moldova – Elveția, Croația – Italia, ROMÂNIA – Lituania
22 octombrie 2021: Italia – Croația, Elveția – ROMÂNIA
26 octombrie 2021: Lituania – Italia, Elveția – Croația
26 noiembrie 2021: Italia – Elveția, ROMÂNIA – Moldova, Croația – Lituania
30 noiembrie 2021: Croația – Moldova, Lituania – Elveția, ROMÂNIA – Italia
8 aprilie 2022: Moldova – Croația, ROMÂNIA – Elveția, Italia – Lituania
12 aprilie 2022: Elveția – Italia, Croația – ROMÂNIA, Moldova – Lituania
24 iunie 2022: Moldova – ROMÂNIA
28 iunie 2022: Lituania – Moldova
2 septembrie 2022: Lituania – ROMÂNIA, Croația – Elveția, Moldova – Italia
6 septembrie 2022: Italia – ROMÂNIA, Lituania – Croația, Elveția – Moldova
Formatul campaniei de calificare
Câștigătoarele celor nouă grupe se vor califica direct la turneul final din Australia și Noua Zeelandă. Ocupantele locurilor secunde vor disputa un play-off în octombrie 2022, care va trimite încă două echipe la Mondial și o alta la barajul cu o națională dintr-o altă confederație.
Cele 3 echipe de pe locurile secunde cu cel mai bun punctaj merg direct în runda a II-a a play-off-ului. Celelalte 6 echipe ocupante ale locurilor secunde vor disputa un meci de baraj într-o singură manșă. Câștigătoarele primei runde vor întâlni, în urma unei tragere la sorți, echipele calificate direct în faza a doua.
Cele 3 învingătoare ale rundei a II-a vor fi clasate în funcție de rezultatul obținut în această fază cumulat cu parcursul din grupele preliminare (eliminând partida cu echipa de pe locul 6). Cele mai bune două vor merge la Cupa Mondială, în timp ce a treia echipă va participa la un baraj cu o națională dintr-o altă confederație.
Foto: FRF