Florinel Coman, eroul meciului cu Anglia, cu un penalti scos și două goluri marcate – ultimul va concura pentru reușita turneului – a ajuns la microfonul TVR cu o liniște proprie mai degrabă jucătorilor foarte experimentați. A spus că meciul a fost foarte greu, că s-a jucat la o intensitate mare. „Ne bucurăm că am ieșit cu capul sus, cu cele trei puncte. Când au egalat, simțeam că suntem împinși de la spate de public și în ultimele două minute am reușit să marcăm. N-am trăit niciodată așa ceva! Rezultatul e cel mai important. Am muncit cu toții în această campanie și a venit timpul să fim răsplătiți. Ne gândim doar la meciul cu Franța. Seara asta a fost fantastică pentru noi, trebuie să ne bucurăm, dar de mâine ne gândim la meciul cu Franța”, a spus Coman.
George Pușcaș, foarte emoționat și fără voce, a recunoscut că „niciodată nu mă gândeam că o să marcăm patru goluri. S-au văzut emoțiile jucătorilor, românilor. Cred că s-a descoperit o nouă generație de fier. Când am început să marcăm s-au descoperit resursele, alergasem atât de mult în prima repriză, am zis că ieșim pe teren în a doua și să dăm tot ce putem. După ce am marcat, atâta adrenalină aveam că niciunul n-a vrut să iasă de pe teren și a vrut să termine meciul ăsta învingător.”
Lângă Pușcaș, Ianis Hagi, și el marcator, a spus că „gândul nostru a fost să câștigăm meciul. Știam că am intrat pe teren cu avantaj, un egal îi scoatea pe ei din calcule, dar ne făcea viața mai grea cu Franța. Când vezi pe teren că poți și ai speranțe că poți câștiga, mergi până la capăt, încerci să marchezi acel gol în plus și să termini învingător.”
Întrebat dacă mai au energie pentru Franța, Ianis a răspuns că „au trecut doar două meciuri, mai avem multe aici.” Despre eroul Florinel Coman, Hagi, care îl cunoaște de la 11 ani, a spus că nu se miră de reușitele lui: „Știu ce fel de jucător e, ce talent are. A avut un sezon incredibil și la FCSB, mi se pare normal ce a făcut aici, îmi doresc să-l văd cât mai sus, pentru că merită, muncește și își vede de treaba lui, deși se vorbește foarte urât de el. E un jucător talentat, care poate să facă diferența oricând. Cum ne-a zis și Mister, nu contează cine începe pe teren. Oricine intră, trebuie să aducă acel plus fizic, tactic, mental, și cred că Florinel Coman le-a adus pe toate.”
Câteva calcule
Pentru România urmează meciul cu Franța, pe 24 iunie, tot la Cesena (ora 22.00). Francezii au câștigat cu Croația (1-0) și au făcut și ei 6 puncte, așa că primele calcule pot fi deja încercate.
Așa cum știi, din cele trei grupe se vor califica în semifinale câștigătoarele și cea mai bună ocupantă a locurilor secunde. Iar miza este dublată de faptul că semifinalistele se vor califica și pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.
În Grupa A, Polonia are și ea 6 puncte, Italia și Spania au câte 3, Belgia, fără puncte, e deja eliminată. Polonia va juca cu Spania în ultima etapă.
În Grupa B, Germania arată tare bine, cu două victorii la scor și un golaveraj de 9-2. Danemarca și Austria au câte 3 puncte, ambele pot face 6 dacă trec de Serbia, respectiv Germania.
Altfel spus, România are nevoie de un singur punct pentru a fi sigură de calificarea în semifinale. În caz de egalitate, avem un golaveraj mai bun decât al Franței, ne-am califica de pe locul 1 și am juca în semifinale cu locul 1 din Grupa B.
În cazul în care România pierde cu Franța, există un singur caz realist în care putem rata calificarea în semifinale: Germania să piardă și ea cu Austria, fără ca Danemarca să bată Serbia, și astfel nemții să cadă pe locul 2 în grupa B (în caz de egalitate de puncte cu Austria, departajarea s-ar face mai întâi prin meciurile directe, apoi la golaveraj). În cazul acesta, pentru cel mai bun loc secund din cele trei grupe, Germania are deocamdată golaverajul superior: +7, față de +5, cât are România.
În Grupa A, e greu de crezut că echipa care va termina pe locul secund (probabil Italia va face și ea 6 puncte, căci joacă cu o Belgie demotivată) va aduna golaverajul necesar pentru calificarea în semifinale.
Foto: Uefa Euro U21 / Twitter