Așteptându-l pe Cristiano: trei idei despre începutul dificil al lui Ronaldo la Juventus

Danny Coposescu 15 septembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

În timp ce noi ne chinuiam să deslușim, alături de marile reprezentative europene, cu ce se mănâncă noua Ligă a Națiunilor, un anume Cristiano „CR7‟ Ronaldo avea alte preocupări. Undeva pe un iaht care sigur le face să lucească ochii autorităților fiscale spaniole, atacantul lui Juve își reîmprospăta bronzul – și nu pierdea ocazia să-și expună din nou bustul.

Era de așteptat, de vreme ce n-a mai avut cam de mult ocazia s-o facă pe teren, unde lucrurile n-au început grozav la noua sa echipă. După trei etape fără gol și înaintea vizitei la Sassuolo de duminică, uite câteva idei despre provocările lui Ronaldo la Juventus.

Probleme cu ținta

În condițiile astea, portughezul se regăsește totuși în topul unei liste, dar e una care nu-i face cinste. Niciun jucător din campionatele principale ale continentului n-a tras mai mult la poartă fără să marcheze. Nici nu-i de mirare, de vreme ce doar 9 din cele 23 de șuturi expediate până acum și-au atins ținta. Acuratețea a și scăzut de la meci la meci: cu Parma, acum două săptămâni, o singură încercare l-a deranjat pe Luigi Sepe.

Doar o parte din statistică poate fi scuzată de lipsa de spațiu pe care i-o acordă apărările din Serie A. Ratarea transformată involuntar într-un assist pentru Mandzukic, în victoria cu Lazio, n-a avut nimic de-a face cu atenția fundașilor adverși. Iar reacțiile din ce în ce mai frustrate demonstrează că „seceta‟ îl deranjează, indiferent de explicații sau rezultate.

Toți pentru unul

„E nevoie de timp. N-are nici noroc în momentul ăsta, mingea nu-i sare cum trebuie sau ratează de puțin ținta.‟ Max Allegri își dorește probabil cel puțin la fel de mult un gol pentru Ronaldo, măcar ca să scape de întrebările insistente la care trebuie să răspundă mereu diplomatic.

Altfel, antrenorul torinezilor face tot posibilul să-l integreze într-un sistem avantajos. Marca spune că s-a trecut la un 4-4-2 tocmai pentru a bombarda careul opus cu centrări către noul vârf, un procedeu la care Juventus stă cel mai bine în Italia. Partea bună pentru întreg colectivul e că s-au găsit destui jucători care să profite de strategia asta: Bernardeschi, Khedira și mai ales Mandzukic. Apoi, odată ce punctele au fost asigurate, e greu să scapi de impresia că toată lumea trece la celălalt obiectiv: ajută-l pe Ronaldo să marcheze.

Contează altceva în afară de Champions League?

Nu-i un secret că familia Agnelli și-a ușurat portofelul cu ceva anume în gând. „Bătrâna doamnă‟ n-avea nevoie de întăriri pe plan domestic, unde domină de șapte ani – indiferent cine-i în atac. Scopul e succesul european și nu există vreun jucător care să-l personifice mai bine ca Ronaldo. Cum spunea și James Horncastle după transferul ăsta, „unde în trecut se ferea de așteptări mărețe, Juventus a transmis un mesaj clar că e gata să fie o pretendentă serioasă.‟

Miercuri seară, italienii își încep sezonul de Champions League pe Mestalla, contra Valenciei, o formație care-l știe bine pe Ronaldo, cel care i-a marcat 15 goluri în 18 întâlniri. Dincolo de subtextul revenirii în Spania, scena asta dă criteriile după care va fi judecată investiția lui Juve. E relevant că și anul trecut, șeptarul a avut perioade neproductive în campionat, dar în competiția asta a fost aceeași forță irezistibilă ca întotdeauna. Pentru conducere, suporteri și antrenor, contează doar ca trendul ăsta să continue și în tricoul alb-negru.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories